Η ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στη Περιφέρεια Πελοποννήσου
Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στην Τρίπολη. Περίπου στις 17:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση των εντός ημερησίας διάταξης θεμάτων, με πρώτο το ζήτημα «των νέων δεδομένων στην αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία – προοπτικές ανάπτυξης και αντιμετώπιση προβλημάτων» το οποίο και εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Στρατηγάκος.
Όπως ανέφερε, τα βάρη τα οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας δεν είναι μόνο αυτά που ήδη υπάρχουν, αλλά τα νέα μέτρα φέρνουν νέα χαράτσια στους αγροτοκτηνοτρόφους.
Ακολούθως, τοποθετήθηκε η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου, η οποία επεσήμανε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ χαρακτήρισε μη θετικά τα νέα δεδομένα.
Όταν γίνεται το ίδιο λάθος συνέχεια, επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης, μπορεί να μην είναι λάθος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι κυβερνήσεις συνεχώς δίνουν υποσχέσεις και στην πραγματικότητα χρόνο με τον χρόνο δημιουργούνται νέα προβλήματα.
«Η Περιφέρεια προσπαθεί με συντονισμένες δράσεις προσπαθεί να στηρίξει τον αγροτικό τομέα. Το 2011 φέραμε το θέμα της αγροτικής οικονομίας και ο περιφερειάρχης είχε προβλέψει τα σημερινά δύσκολα ζητήματα τα οποία απειλούν τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, η κυρία Νικολάκου αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας που περιλαμβάνει την ενίσχυση των προϊόντων και την εκπόνηση σχεδίων μάχης με τους Δήμους από κοινού, αλλά και με τα Επιμελητήρια και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ακολούθως, παρατήρησε ότι το Αεροδρόμιο της Τρίπολης θα βοηθούσε την αγροτική οικονομία και σύμφωνα με τα στοιχεία θα αποτελούσε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τα αγροτικά προϊόντα με τα low cost cargo πτήσεις.
Ως προς το νέο ΕΣΠΑ, η κυρία Νικολάκου σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο για τον αγροτικό τομέα, και ότι τα περιθώρια στενεύουν. Τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. «Τα πράγματα δεν πάνε καλά και πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους», τόνισε, και συμπλήρωσε:
«Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και παράδοξο. Μοιάζει μεθοδευμένο. Μια κυβέρνηση η οποία είχε ως πρώτο ζήτημα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στους αγρότες, σήμερα επιβάλλει τα σκληρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί ποτέ».
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Πατσαρίνος επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, καθώς, όπως είπε, ο αγροτικός τομέας μαζί με τον τουρισμό είναι τα δυνατά χαρτιά της Πελοποννήσου για την ανάπτυξή της. Και υπογράμμισε ότι από λάθη των πολιτικών τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων. «Να θέσουμε νέες βάσεις στην αγροτική παραγωγή. Η στρατηγική μας πρέπει να έχει να κάνει με τα αγροτικά προϊόντα υψηλής αξίας», υποστήριξε ο κ. Πατσαρίνος και στη συνέχεια έκανε λόγο για αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των μικρών παραγωγών.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο όριο και αντίστοιχα όριο στις επιδοτήσεις, να υπάρχουν κλίμακες φορολογίας. Να υπάρχει το 26% για τα μικρά εισοδήματα και το 30% για τα μεγάλα. Να υπάρχει εθνική σύνταξη.
Πρέπει να δούμε έναν εξορθολογισμό των αγροτικών εισφορών», πρότεινε, τέλος, ο κ. Πατσαρίνος.
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος σχολίασε ότι όλα όσα ακούστηκαν είναι μόνο ευχολόγια, που ακούγονται από την Αριστερά και τη Δεξιά, αλλά και από την κυβέρνηση. «Ανεξάρτητα από το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση, είναι σαν μια ευκαιριακή πολιτική κάτω από την πίεση που υφίσταται. Δεν είναι το πρόβλημα η φορολογία. Το πρόβλημα είναι αν μπορούμε να οργανώσουμε μια πολιτική όχι κομματικών κινήτρων για την παραγωγική διαδικασία;», αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας αμέσως μετά: [Δεν άκουσα τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι το τρίτο μνημόνιο, που είναι το πιο σκληρό από όλα, θα παραμείνει ως στίγμα για την κυβέρνηση της Αριστεράς και των ΑΝΕΛ. «Πολλά τάζουν πριν από τις εκλογές και μετά είναι ανύπαρκτοι», είπε, εξαπολύοντας αιχμές στην κυβέρνηση.
Αυτές τις δύσκολες στιγμές, θα επενδύσουμε ουσιαστικά αλλιώς δεν έχουμε καμία τύχη, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πυλώνας της οικονομίας που να έχει γρήγορες αποδόσεις.
«Η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός είναι τα δύο όπλα τα οποία μας έχουν απομείνει», τόνισε ο κ. Τατούλης, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να κοιτάξει αυτούς τους δύο τομείς, όπως κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι για το 2014, 800 εκατ. ευρώ σπαταλήθηκαν για εισαγωγή βοδινού και χοιρινού κρέατος και εξακολούθησε, λέγοντας:
«Το αγροτικό ζήτημα είναι ένα εθνικό θέμα που επηρεάζει πολλούς παράγοντες της οικονομίας μας. Εκείνοι που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια φταίνε για αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται μια παραγωγική ανασυγκρότηση».
Ο κ. Δολτσινιάδης, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας έχει τεράστιες δυνατότητες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και επεσήμανε ότι ο αγρότης πρέπει να έχει νερό κι ρεύμα, προκειμένου να αναπτύξει τις καλλιέργειές του και ότι η Περιφέρεια πρέπει να σταθεί αρωγός στους αγρότες και να προωθήσει τα έργα που γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών και την απλοποίηση των εργασιών στην καθημερινότητα των αγροτών, όπως φράγματα και γεωτρήσεις μέσω των έργων που «τρέχει» η Περιφέρεια.
Τέλος, ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που πλήττει τους αγρότες, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν να πληρώσουν. Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τα οποία δυσκολεύουν τη διαβίωσή τους και έκανε λόγο για «βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων».
«Σήμερα εδώ η Δεξιά και η Αριστερά συμφωνούν. Δεν άκουσα καμία διαφοροποίηση για τη φορολογία που οδηγεί σε αυτό το ξεκλήρισμα», επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δονάτος, νέος επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Μοριά» ανέφερε ότι η παράταξή του υποστηρίζει τους αγρότες και ζητεί την άμεση κατάργηση της φοροληστείας. Η κυρία Λυμπεροπούλου των «Οικολόγων Πρασίνων» υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια οφείλει να προτείνει λύσεις κοιτώντας στο άμεσο μέλλον.