Ένταση και χρήση χημικών στο αγροτικό συλλαλητήριο

4 days ago
807 Views
agrotes2

Προπηλακισμοί, χρήση χημικών και ένταση στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, όπου περισσότεροι από 3.500 γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο φορολόγησής τους και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.

Με τη συμμετοχή περίπου 8.000 αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από όλη την Ελλάδα αλλά και πολυμελής ομάδας από την Αργολίδα στην οποία συμμετέχει και ο Δημαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος πραγματοποιείται από τις 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης από την Ε.Ε. προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο ένταση δημιουργήθηκε περίπου στις 12:20 το μεσημέρι, όταν αντιπροσωπεία αγροτών επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή από την πλαϊνή είσοδο (όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου) προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν με χρήση χημικών και οι αγρότες «απάντησαν» πετώντας πορτοκάλια, ενώ γύρω από την πλατεία Συντάγματος σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και αγρότες.

Επεισόδια στη συγκέντρωση των αγροτών EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη για αρκετή ώρα καθώς αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές ενός αγροτών και συνάδελφοί του αιτούνταν την απελευθέρωσή του.

Ύστερα από λίγη ώρα ο αγρότης αφέθηκε ελεύθερος.

Νωρίτερα μερίδα αγροτών αποδοκίμασε τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ορισμένοι του πέταξαν μπουκάλια με νερό και τον γιουχάισαν.

Βαγγέλης Αποστόλου: «Η κυβέρνηση επιδιώκει τον διάλογο»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη στην εξής δήλωση σχετικά με τα επεισόδια: «Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας. Ωστόσο ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης».

«Η συνάντησή μου με τους εκπροσώπους των αγροτών θα πραγματοποιηθεί κανονικά», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.

Καταδικάζει «χρυσαυγίτικη πρακτική» η ΠΟΣΠΛΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών καταδίκασε με ανακοίνωσή της τη «χρυσαυγίτικη πρακτική από ακροδεξιά στοιχεία που παρεισέφρησαν στο χώρο συγκέντρωσης των πωλητών των Λαϊκών Αγορών όλης της Αττικής, τόσο για τον άδικο προπηλακισμό κατά του πρώην υπουργού Λαφαζάνη Παναγιώτη όσο και για την επίθεση κατά της Βουλής που οδήγησε και στη χρήση δακρυγόνων».

Για τους λόγους αυτούς η ΠΟΣΠΛΑ και οι πωλητές των Λαϊκών Αγορών αποχώρησαν από τον χώρο της συγκέντρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ήταν μόνο η αρχή…

«Αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων και δίνουμε μάχη για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις και οι οικογένειές μας, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και για να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια», επισημαίνεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας των αγροτών.

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν αποτελεί την κορύφωση αλλά την έναρξη των φετινών κινητοποιήσεων.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα δυναμικό μήνυμα ελπίζοντας ότι θα μας ακούσουν», τόνιζε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δ. Καμπούρης. «Εάν ψηφιστούν αυτά τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, θα πληγεί θανάσιμα ο πρωτογενής τομέας και, κατ’ επέκταση, η οικονομία της χώρας. Θα είμαστε σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε κάθε μορφή αγώνα εάν δεν μας ακούσουν», ξεκαθαρίζει.

Comments

Comments are closed.