«Ψάχνει» 30.000 αγρότες η ΔΕΗ για τα τιμολόγια

4 days ago
790 Views
24BFB2E436F47182C7C7132A85D1896E

Αντιμέτωποι με άμεσες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι δικαιούχοι του αγροτικού τιμολογίου δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στις επιστολές διασταύρωσης στοιχείων που έχουν λάβει από την επιχείρηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ από τους συνολικά 200.000 καταναλωτές που «απολαμβάνουν» αγροτικό ρεύμα, περίπου 30.000 δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα να αποδείξουν την αγροτική τους ιδιότητα (μεταξύ άλλων και με βεβαιώσεις ΟΣΔΕ). Κάτι που σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, ο επόμενος λογαριασμός που θα λάβουν θα είναι κατά πολύ αυξημένος αφού η «αποβολή» τους από το αγροτικό τιμολόγιο θα είναι αυτόματη.

Οι επιστολές διασταύρωσης στάλθηκαν στο πλαίσιο του «ξεσκαρταρίσματος» που πραγματοποιεί η ΔΕΗ προκειμένου να εντοπίσει, όπως υποστηρίζει, τους πραγματικούς δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσοι και ποιοι κάνουν αυτή τη στιγμή νόμιμη χρήση του αγροτικού τιμολογίου, το ζήτημα είναι ότι ακριβότερο ρεύμα θα κληθούν να πληρώσουν σύντομα και οι «πραγματικοί» αγρότες. Κι αυτό γιατί, όπως έχουν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ το Agronews και η Agrenda,  στο τελευταίο μνημόνιο, όπως και στα προηγούμενα, υπάρχει σαφής δέσμευση της ελληνικής πλευράς για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. Της πρακτικής δηλαδή να επιδοτούνται τα τιμολόγια ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών (όπως σήμερα τα αγροτικά) από άλλα υψηλότερα.

Η χώρα μας έχει λάβει προς το παρόν παράταση μέχρι το τέλος του 2015 με το επιχείρημα ότι πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσει την καταγραφή των πραγματικών δικαιούχων του αγροτικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι που στάλθηκαν οι σχετικές επιστολές διασταύρωσης από τη ΔΕΗ.

 

Τραβάει την πρίζα σε 100.000 κακοπληρωτές

Εντολή για διακοπές ρεύματος σε περίπου 105.000 κακοπληρωτές έχει δώσει ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότεροι αφού το σύνολο των οφειλετών ξεπερνάει τα 2 εκατ.

Οι πρώτες χιλιάδες εντολές αποκοπής αφορούν νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται στα όρια της ένδειας, όπως λέει η ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να πληρώσουν. Στην πλειονότητά τους πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ, για εκ συστήματος κακοπληρωτές, που είτε μπαινόβγαιναν τα τελευταία χρόνια σε διακανονισμούς χωρίς φυσικά να τους εφαρμόζουν, είτε εκμεταλλεύονταν τη χαλαρή μέχρι πέρυσι εισπρακτική της πολιτική.

 

Προωθούνται πληρωμές με κάρτες

Με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες θα μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους οι πελάτες της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση σχετικού ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η εταιρεία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση, οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω της ιστοσελίδας της, είτε μέσω POS που θα εγκατασταθούν σύντομα στα καταστήματά της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της και  με στόχο, πάντα, την καλύτερη εξυπηρέτηση  των πελατών της, προωθεί νέες καινοτόμες υπηρεσίες  για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, με τις  υπηρεσίες e-pos και pos, οι πελάτες της ΔΕΗ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών τους, με τη χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (www.dei.gr), είτε μέσω  των συσκευών POS  που θα εγκατασταθούν σύντομα στα Καταστήματα της ΔΕΗ.

Οι εν λόγω υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες, μετά την ολοκλήρωση του ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού που θα προκηρύξει η ΔΕΗ.  Ήδη, η ΔΕΗ έχει αναπτύξει το κατάλληλο λογισμικό και είναι καθ’ όλα έτοιμη για την υποστήριξη αυτών των νέων υπηρεσιών.

Σήμερα, οι λογαριασμοί μπορούν να εξοφληθούν στα 101 καταστήματα της ΔΕΗ πανελλαδικά, καθώς και σε άλλα εναλλακτικά δίκτυα, σε περισσότερα από 6.000 σημεία σ’ ολόκληρη τη χώρα, σε τράπεζες (ΑΤΜ, e-banking, phone banking, πάγια τραπεζική εντολή), στα καταστήματα των ΕΛΤΑ, σε συμβεβλημένους συνεργάτες (όπως τα supermarkets , τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, κλπ), καθώς επίσης και μέσω της υπηρεσίας e-bill της ΔΕΗ για τους χρήστες του e-banking.

Η ΔΕΗ είναι σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες για την ολοκλήρωση της υλοποίησης των νέων υπηρεσιών, τον καθορισμό των βέλτιστων όρων πληρωμής και προσδοκά στη θετική ανταπόκρισή τους.»  

Comments

Comments are closed.