Γιατί ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα είναι μόνο μύθος

3 weeks ago
577 Views
TEAM+working

Τι μπορεί να νικήσει πια την εθνική μας κατάθλιψη; Η ιστορία ανάπτυξης της εταιρείας Workable, η οποία πρόσφατα απέσπασε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση για το 2015, ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Workable ξεκίνησε από τον Νίκο Μωραϊτάκη (CEO) και τον Σπύρο Μαγιάτη (CTO). Πρόκειται για μία startup η οποία ξεχώρισε από την αρχή της λειτουργίας της, τόσο για την καινοτόμα λύση σε ένα παραδοσιακό πρόβλημα όπως είναι η διαδικασία της πρόσληψης προσωπικού, όσο και για τη συνεργασία της με το Facebook στο πρόγραμμα υποστήριξης startup εταιρειών, FbStart

Ο Νίκος Μωραϊτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο WE του news247 και μας μίλησε για το δύσκολο ξεκίνημα, την απαιτητική συνέχεια  αλλά και το μέλλον, με αισιόδοξη, κριτική και σταθερή ματιά.

Πώς ξεκίνησε η Workable;

«Μαζί με τον Σπύρο δουλεύαμε στην Upstream, μια εταιρεία λογισμικού που ξεχώριζε από το μέσο όρο και έκανε τη διαφορά ως μία από τις πιο επιτυχημένες και καινοτόμες επιχειρήσεις mobile marketing όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Ζήσαμε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις ομάδες με ταλαντούχους ανθρώπους και σαν developers πιστεύαμε ότι σε αυτόν τον τομέα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Για μένα, αυτό σήμαινε να επιστρέψω στο σπίτι μου στην Αθήνα, σε μια εποχή που πολλοί εγκατέλειπαν τη χώρα, την Ανοιξη του 2012 και να αφήσω μια καλά αμειβόμενη εργασία όταν οι περισσότεροι το μόνο που ήθελαν ήταν να αγκιστρωθούν στην ασφάλειά τους».

(Οι ιδρυτές της Workable Σπύρος Μαγιάτης και Νίκος Μωραϊτάκης)

Τι ακριβώς κάνει η Workable;

«Ουσιαστικά αλλάζει τη διαδικασία πρόσληψης που ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα δύσκολα σημεία: η εισαγωγή δεδομένων, ο όγκος των διαφορετικών sites ευρέσεων εργασίας, το χάος των emails και των excelόφυλλων που έχουν μετατρέψει τη δημιουργική διαδικασία της πρόσληψης σε πονοκέφαλο. Το λογισμικό που υπήρχε μέχρι τώρα χρησίμευε κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις που χρειάζονταν ένα εργαλείο για να δημοσιεύουν θέσεις εργασίας και να παρακολουθούν τις αιτήσεις που υποβάλλονται. Εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό αλλά απλό εργαλείο, το οποίο οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να διαφημίσουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τους στα πιο αποτελεσματικά sites ευρέσεως εργασίας, να λαμβάνουν τις αιτήσεις σε μια βάση δεδομένων και γρήγορα να “φτιάξουν” μια λίστα με τους καταλληλότερους υποψήφιους για συνέντευξη.

Θέλαμε να λειτουργεί εξίσου καλά σε ένα smartphone όπως και σε ένα desktop ή laptop. Θέλαμε να συνδεθεί με τα υφιστάμενα επαγγελματικά δίκτυα, όπως το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn. Και θέλαμε να μπορεί (ακόμη και ενστικτωδώς) να χρησιμοποιήσει ο καθένας μια σύγχρονη διαδικασία πρόσληψης, η οποία θα απαιτούσε μόνο μισή ώρα από το χρόνο του και μία απλή σύνδεση στο Internet. Η λύση ήταν η Workable».

Τι διαφορετικό έχει το software που φτιάξατε;

«Δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε. Δεν υπάρχουν εγχειρίδια χρήσης και ενώ ο καθένας μπορεί να έχει ένα αν θέλει, οι περισσότεροι πελάτες μπαίνουν μόνοι τους και ξεκινούν τη διαδικασία πρόσληψης χωρίς να χρειάζεται να τους δείξει κάποιος πώς χρησιμοποιείται. Αυτό ακριβώς το μοντέλο αυτο-εξυπηρέτησης μας έδωσε τη δυνατότητα να διαθέτουμε το εν λόγω λογισμικό για όλους. Στην αντίθετη περίπτωση, μόνο μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν καθώς θα ήταν πολύ ακριβό».

Γιατί η πρόσληψη του σωστού ταλέντου είναι τόσο σημαντική;

«Όλες οι επιχειρήσεις ζουν ή πεθαίνουν λόγω της ποιότητας του προσωπικού που προσλαμβάνουν. Η Workable βοηθά τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να προσλαμβάνουν φιλόδοξα».

 

Το γεγονός ότι αυτή η εταιρεία γεννήθηκε στην Ελλάδα, παίζει κανένα ρόλο στο τι σκέφτονται για εσάς οι επενδυτές σας ή οι πελάτες σας;

«Δεν νομίζω. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο μορφωμένα (με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας) εργατικά δυναμικά στην Ευρώπη. Υπάρχουν άπειροι νέοι μηχανικοί, με εξαιρετικά πτυχία, με εμπειρία σπουδών ή/και εργασίας στο εξωτερικό, μιλούν καλά αγγλικά και είναι πρόθυμοι να κάνουν καριέρα σε μια δύσκολη αγορά εργασίας. Εργάζονται κατά κανόνα σκληρότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης και οι καλύτεροι ανάμεσά τους είναι αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι είναι εξίσου καλοί με τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς συνομηλίκους τους. Και, τουλάχιστον από αυτό που μου έχει δείξει η εμπειρία μου, αν τους ρίξεις σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον και κληθούν να ανταγωνιστούν, υπερβαίνουν συχνά τις προσδοκίες όλων. Το έχω πει και στο παρελθόν, ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα είναι μόνο ένας μύθος».

Συμβουλές για όποιον πάει να ζητήσει χρήματα από επενδυτές; Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας;

«Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό συστατικό επιτυχίας. Δεν είναι μόνο η ποιότητα της ιδέας αλλά η ικανότητά σου να την εκτελέσεις. Πρέπει να δείξεις με έναν αξιόπιστο τρόπο την ποιότητα και τον λόγο ύπαρξης της ιδέας σου αλλά και γιατί εσύ και οι συνιδρυτές σου είστε εκείνοι που θα μπορέσετε να τη φέρετε σε πέρας. Οι καλύτερες συναντήσεις με επενδυτές είναι εκείνες που τους πείθουν ότι η επιτυχία της ιδέας σου είναι απλώς… αναπόφευκτη».

Δημιουργία της εταιρείας, σύσταση της σωστής ομάδας, ομιλίες σε events, προσπάθειες να πείσεις επενδυτές και πελάτες, να «σηκώνεις» χρήματα… Τελικά πόσο δύσκολα είναι όλα αυτά;

«Μια αξιοκρατική και εξωστρεφής εταιρεία διαλέγει μόνο ανάμεσα από τους καλύτερους! Να σας εξηγήσω το σκεπτικό μου: Δοκιμάστε να προσλάβετε μηχανικούς ή έναν πολύ καλό σχεδιαστή σε ένα μέρος σαν την Silicon Valley… Θα νομίζατε ότι είναι το ιδανικό μέρος για να βρεις συνεργάτες, έτσι; Ετσι, γιατί οι καλύτεροι είναι εκεί αυτή τη στιγμή. Εργάζονται όμως για το Facebook, τη Google, δέχονται προτάσεις συνεργασίας από τις πιο “sexy” startups που επιλέγει ο μεγαλύτερου επιταχυντής (accelerator) της Silicon Valley, το YCombinator. Κάπως έτσι θα βρεθείς να πληρώνεις υπέρογκους μισθούς για ταλέντα που αντικειμενικά ανήκουν στο μέσο όρο. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, είσαι η νέα και συναρπαστική startup, είσαι το όνειρο που θα προσπαθήσουν να “πιάσουν” εκείνοι με το μεγαλύτερο ταλέντο και έτσι θα βρεθείς με τους καλύτερους… Θυμηθείτε ότι οι startups “επιβιώνουν” ή “σβήνουν”, ανάλογα με το προσωπικό που προσλαμβάνουν».

 

Επιχειρηματικότητα και Ελλάδα: Δύο λέξεις που δεν συμβαδίζουν εύκολα. Η άποψή σας;

«Μία πολιτική και οικονομική κρίση που αναποδογυρίζει τα πάντα, είναι στην ουσία του, γεγονός πολύ απαιτητικό. Είναι επίσης και μία τράπουλα έτοιμη να ξαναμοιραστεί, μία ευκαιρία που επιβραβεύει την εφευρετικότητα. Μία ευκαιρία να αντιληφθείς ποια είναι τα σημαντικά πράγματα και ποια τα «μικρά», σε βοηθά να θέσεις προτεραιότητες. Είναι μία «ανάσα» χρόνου να σκεφτείς προσεκτικά, εξαιρετικά προσεκτικά για το επόμενο βήμα σου, να οργανώσεις τα οικονομικά σου, να προστατευτείς απέναντι στους κινδύνους. Μία εταιρεία που γεννιέται και ατσαλώνεται κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κατάστασης, μπορεί να διακρίνει μία ευκαιρία που σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον δεν υπήρχε αλλά μπορεί και να εκπαιδευτεί καλύτερα για μελλοντικές αντιξοότητες. Τίποτα δεν διαμορφώνει καλύτερα έναν “μάχιμο CEO” από τη συστηματική φημολογία για Grexit».

Τι είναι οι Άγγελοι Επενδυτές και πώς μπορούν να βοηθήσουν τολμηρές ιδέες να γίνουν πραγματικότητα;

«Οι Άγγελοι είναι επενδυτές σε πολύ πρώιμο στάδιο της εταιρείας με σκοπό να βοηθήσουν να αποδείξεις ότι η ιδέα σου είναι κάτι παραπάνω από ιδέα».

Είναι ενεργό κομμάτι του ελληνικού οικοσυστήματος;

«Στην Ελλάδα κάνει πολύ καλή δουλειά το OpenFund, το οποίο μετρά ήδη τρία επικερδή exits και έχει επενδύσει σε αρκετές ελπιδοφόρες ελληνικές startups».

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

«Η πρόσφατη χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε και να φτάσουμε από περίπου πενήντα άτομα που είμαστε τώρα στα 130. Και επίσης, έχουμε βάλει στόχο να γίνουμε το αγαπημένο software προσλήψεων της Αμερικής».

 

*Η Workable σε αριθμούς

  • Ξεκίνησε την Άνοιξη του 2012
  • Απασχολεί 48 ανθρώπους (και συνεχίζουν να προσλαμβάνουν εδώ)
  • Σκοπός είναι να φτάσουν στους 130 εργαζόμενους πολύ σύντομα
  • Οι πελάτες τους φτάνουν τους 3000 και εξαπλώνονται σε 52 χώρες
  • Τα γραφεία τους βρίσκονται σε 3 πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο, Βοστώνη)
  • «Σήκωσαν»: 34,45 εκ. δολάρια σε 4 συνολικά γύρους. Ο πιο πρόσφατος γύρος χρηματοδότησης έφερε στη Workable 27 εκ. τον Σεπτέμβριο του 2015 και είναι το υψηλότερο ποσό που έχει επενδυθεί σε ελληνική startup
  • Η υπηρεσία κοστίζει από 19 έως 399 δολάρια το μήνα, ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που επιθυμείς να συμπληρώσεις
Comments

Comments are closed.