Δημιουργία νέου Ταμείου Έρευνα και Καινοτομία

2 days ago
591 Views
69neofihs510x340

Πόροι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα δοθούν για τις ανάγκες ερευνών και startups της ερχόμενης διετίας, στο Ταμείο έρευνας και καινοτομίας που αναμένεται να δημιουργηθεί. Το ποσό θα κυμανθεί από 200 με 300 εκατ. ευρώ αναφέρει ο κ. Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, και όπως επεσήμανε, το νέο αυτό ταμείο έρχεται να συμπληρώσει την επιδότηση των άλλων δύο χρηματοδοτών των ελληνικών ερευνών, από την πλευρά της ΕΕ το Horizon 2020, και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Οι δημόσιοι πόροι θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ οι ιδιωτικοί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Φωτάκης τόνισε πως το πλάνο της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει έρευνες που συμπληρώνουν άμεσα ελλείψεις της αγοράς αλλά και έρευνες που διεξήχθησαν ξεκινώντας πειραματικά, από περιέργεια, οι οποίες συχνά καταλήγουν να δημιουργούν επαναστατικές ιδέες ικανές να μεταβάλλουν μία οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η καινοτομία δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα διατεταγμένης έρευνας».

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός και αφορούσε στις δυνατότητες χρηματοδότησης για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT), όπως και στις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (Future and Emerging Technologies-FET) μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», ανέφερε ότι γραφειοκρατικά ζητήματα και η  δυσπροσαρμοστικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν δημιουργήσει χρονικές επιβραδύνσεις στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Τέλος, έδωσε τα εύσημα στους ελληνικούς ερευνητικούς φορείς, για την έως τώρα απόδοσή τους, έχοντας απορροφήσει ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα του ‘Horizon 2020’, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ.

Comments

Comments are closed.