Τα funds βάζουν στο μάτι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα -Πώς λειτουργούν

1 month ago
41 Views
funds
Βαριά πέφτει και στη χώρα μας η σκιά των απίστευτων σκηνών που έζησαν νοικοκυριά σε χώρες όπου τα αποκαλούμενα distressed ή vulture (όρνεα) funds αγόρασαν… …..για πενταροδεκάρες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια χρεοκοπημένων τραπεζών, προσδοκώντας υπερκέρδη ακόμα και με την έξωση από τα σπίτια τους ανθρώπων που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ανάψει πράσινο φως στην πώληση στεγαστικών δανείων ή δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τέτοια funds, ωστόσο το οξύτατο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Τι είναι αυτά τα funds, που ήδη γυροφέρνουν την Ελλάδα;…

Με φόντο δραματικές σκηνές εξώσεων στην Ισπανία, τα στοιχεία από τη δράση αυτών των funds είναι αποκαλυπτικά.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Βαριά πέφτει και στη χώρα μας η σκιά των απίστευτων σκηνών που έζησαν νοικοκυριά σε χώρες όπου τα αποκαλούμενα distressed ή vulture (όρνεα) funds αγόρασαν…

…..για πενταροδεκάρες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια χρεοκοπημένων τραπεζών, προσδοκώντας υπερκέρδη ακόμα και με την έξωση από τα σπίτια τους ανθρώπων που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ανάψει πράσινο φως στην πώληση στεγαστικών δανείων ή δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τέτοια funds, ωστόσο το οξύτατο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Τι είναι αυτά τα funds, που ήδη γυροφέρνουν την Ελλάδα; Με απλά λόγια πρόκειται για κερδοσκοπικά, επιθετικά κεφάλαια, που βάζουν στο μάτι κρατικό χρέος, επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια νοικοκυριών, που βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας. Τα funds με το μανδύα του… λευκού ιππότη, που προσφέρει ρευστότητα σε αφερέγγυες χώρες ή τράπεζες, αγοράζουν σε τιμές 5- 10% της ονομαστικής αξίας, επενδύοντας στην όποια ανάκαμψη για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, εφαρμόζοντας επιθετική εισπρακτική πολιτική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αργεντινής, που απειλήθηκε με χρεοκοπία από τέτοια funds που προσέφυγαν στα αμερικανικά δικαστήρια.

Αλλά και στην Ευρώπη, η παρουσία τους στην Ιρλανδία και στην Ισπανία προκάλεσε διαδηλώσεις, εξοργισμένους πολίτες που βρέθηκαν να χρωστάνε σε άγνωστους, με την απειλή εξώσεων. Τα στοιχεία της δράσης αυτών των funds στην Ιρλανδία προκάλεσαν κυβερνητική κρίση πριν από μόλις μερικούς μήνες. Ενυπόθηκα δάνεια τραπεζών αρχικής αξίας 5,7 δισ ευρώ, αγοράστηκαν από την κρατική bad bank ΝΑΜΑ για μόλις 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία πουλήθηκαν σε fund για 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό που έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, είναι ότι στα χέρια αυτών των funds, βρίσκονται περίπου 20.000 στεγαστικά δάνεια και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη των σημερινών ιδιοκτητών τους.

Με φόντο δραματικές σκηνές εξώσεων στην Ισπανία, τα στοιχεία από τη δράση αυτών των funds είναι αποκαλυπτικά. Μέσα σε μερικούς μήνες, πουλήθηκαν σε τέτοια funds, 4.860 εργατικές κατοικίες από το Δήμο και την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπως επίσης άλλες 1.000 εργατικές κατοικίες σε Βαλένθια, Ανδαλουσία, Μούρθια, Κανάρια νησιά. Ξεπουλήθηκαν ακόμα 13 κρατικά κτίρια από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, καθώς και ξενοδοχεία, ολόκληρα «μπλοκ» γραφείων, εμπορικά κέντρα σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα; Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Από το ξέσπασμα της κρίσης, δηλαδή από το 2009, όταν τα προβληματικά δάνεια μόλις που έφταναν στο 7% δηλαδή στα περίπου 18 δισ ευρώ, έχουμε δραματική επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τα «κόκκινα» δάνεια να υπολογίζονται πλέον στα τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ! Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η προστασία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αποτελεί μια από τις εστίες αντιπαράθεσης με το Κουαρτέτο. Μέχρι σήμερα υπήρχε η «ομπρέλα» για την κύρια κατοικία που δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ από το νόμο Κατσέλη, ωστόσο όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, ο πήχης θα κατέβει πολύ πιο χαμηλά και εν όψει μείωσης των αντικειμενικών αξιών, εκτιμάται ότι το όριο προστασίας δύσκολα θα ξεπεράσει τις 100- 150 χιλιάδες ευρώ.

Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για όσους βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο», με δεδομένο ότι λίαν συντόμως αίρεται η γενική ασυλία από τους πλειστηριασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον αποκαλούμενο Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, οι δανειολήπτες που θα έχουν αφήσει στις 15 Δεκεμβρίου απλήρωτο δάνειο για πάνω από 30 ημέρες, θα κινδυνεύουν εφεξής να δουν ακόμα και το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί, αν δεν προσέλθουν εντός ενός μήνα να ρυθμίσουν με την τράπεζα τους το χρέος τους!

 

Comments

Comments are closed.