Ανδριανός στη Βουλή για κόκκινα δάνεια, οινοπαραγωγούς, Νοσοκομείο Ναυπλίου και Άργους.

3 days ago
404 Views

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νέου πολυνομοσχεδίου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Για μια ακόμη φορά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι ρυθμίσεις του οποίου όχι απλώς είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις απλόχερες προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά πολύ περισσότερο, είναι πολύ βαρύτερες από τις αντίστοιχες που ίσχυαν, γιατί ανοίγουν πλέον την πόρτα στους μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Είτε λοιπόν δεν είχατε εικόνα της πραγματικότητας και τάζατε ανεύθυνα, είτε, ακόμα χειρότερα, τάζατε ενώ ξέρατε καλά πως οι υποσχέσεις σας είναι κούφιες, οφείλετε να ζητήσετε ένα μεγάλο συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη όχι μόνο από τους ψηφοφόρους σας που τους παραπλανήσατε με μεγάλα λόγια, αλλά και από όσους δεν σας ψήφισαν, που βλέπουν τις ζωές τους να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Γιατί πρέπει να ειπωθεί με το πιο σαφή και ηχηρό τρόπο ότι τα μέτρα που φέρνετε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της δικής σας ανεύθυνης διακυβέρνησης.

Λέγατε προεκλογικά όπως ειπώθηκε και από άλλους ομιλητές “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και σήμερα νομοθετείτε μαζικούς πλειστηριασμούς. Λέγατε ότι θα ενισχύσετε το σύστημα προστασίας των δανειοληπτών, και μας ζητάτε να ψηφίσουμε την αποδόμησή του. Για ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, έρχεστε στην Επιτροπή χωρίς καν να μπορείτε – εσείς οι ίδιοι – να αποκωδικοποιήσετε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που με ασύλληπτη προχειρότητα διατυπώσατε.

Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: Καταργείτε την εξώδικη προστασία. Αυστηροποιείτε κατά πολύ τους όρους ένταξης σε καθεστώς προστασίας και διατήρησης της ιδιότητας του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Ορίζετε ειδικό εκκαθαριστή για τις συνολικές περιουσίες των δανειοληπτών. Ανοίγετε ορθάνοιχτα το παράθυρο στη συναλλαγή, με την πρόβλεψη οι έφοροι να είναι αυτοί που θα κρίνουν υποκειμενικά, την αντικειμενικότητα της αδυναμίας εξυπηρέτησης. Και δεν έχετε καμία πρόβλεψη ούτε για τα άτομα με αναπηρία.

Φέρνετε νέες επιβαρύνσεις, χωρίς καν να μας λέτε αν πρόκειται για τα περίφημα “ισοδύναμα”. Δεν βλέπουμε στο νομοσχέδιο την κατάργηση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ακούσαμε τις φωνές απόγνωσης των φορέων που πλήττετε άδικα. Ακούσαμε τους ιδιοκτήτες πρακτορείων του ΟΠΑΠ, τους οποίους καταδικάζετε σε οικονομικό στραγγαλισμό, αφού όπως ακούσαμε τουλάχιστον 1.000 πρακτορεία που απασχολούν 4.000 εργαζομένους δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Και εδώ, αφήνουμε τον παράνομο τζόγο, που λέγατε ότι θα κυνηγήσετε, εντελώς χωρίς να τον αγγίξουμε.

Και βεβαίως, ακούσαμε τη φωνή αγωνίας των οινοπαραγωγών, στις πλάτες των οποίων θέλετε να φορτώσετε έναν εντελώς άδικο και παράλογο φόρο. Λίγες μέρες πριν, αποσύρατε την παρόμοια διάταξη που είχατε φέρει για την ζυθοποιία, για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις μπύρας. Εμείς εξαρχής σας είπαμε ότι είναι παράλογο να θυσιάζετε έναν από τους ελάχιστους τομείς που δείχνουν δυναμική μέσα στην κρίση όπως ο τομέας του κρασιού – έναν από τους ελάχιστους τομείς που διατηρούν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Και σήμερα, φέρνετε τη διάταξη που διπλασιάζει το κόστος παραγωγής του κρασιού. Χτυπάτε ένα προϊόν εθνικής σημασίας. Έναν κλάδο με 200.000 αμπελουργούς, 700 οινοποιία, 20.000 εργαζόμενους.

Θέλετε να νομοθετήσετε μια φορολόγηση που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποτρέψει 4 φορές. Άκουσα από συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συμφωνούν μ’ αυτή τη διάταξη, και πρότειναν μάλιστα, συγκεκριμένος συνάδελφος, να υπάρξει φορολογία στο ουίσκι. Πολύ καλά λοιπόν, να το αποδείξετε στην πράξη, να το καταψηφίσετε, ή η Κυβέρνηση να κάνει αυτό που προτείνετε και να πάρει πίσω τον φόρο από το κρασί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση των μεγάλων λόγων, απέτυχε πανηγυρικά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που ανέλαβε. Κάθε φορά, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, έφερε τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ό,τι ήταν πριν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και κάθε φορά, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα είναι αφενός οι αδύναμοι και αφετέρου οι παραγωγικοί κλάδοι, όπως αυτός του κρασιού, που κατόρθωσαν με δουλειά και με μεράκι να δημιουργήσουν εξωστρεφείς επιχειρήσεις στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον οινοτουρισμό.

Επιβαρύνετε περισσότερο αυτούς που δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση. Και επιβαρύνετε κι αυτούς που αν αφαιρέσουμε από τις πλάτες τους τα βαρή που έχουν φορτωθεί, θα γίνουν οι ατμομηχανή της ανάπτυξης, της ανάκαμψης, της επούλωσης των πληγών της κρίσης.

Είδατε τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Έχουν να τα βάλουν με το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, με τα υψηλά ασφάλιστρα, με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις αποδόσεις, με τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με τα συνεχή εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία, με τις καθυστερήσεις στις ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κι εσείς, αυξάνετε το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυξάνετε το ΦΠΑ στα λιπάσματα και τα αγροτικά εφόδια. Αυξάνετε τη φορολογική επιβάρυνση στο 20% και στο 26% από το 2017, όπως ακούγεται, από το πρώτο ευρώ και τριπλασιάζετε τις εισφορές των ασφαλίστρων του ΟΓΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι εξοντώτικη, είναι άδικη, είναι αναποτελεσματική, και ακυρώνει κάθε προοπτική εξόδου από την κρίση. Σας καλούμε έστω και τώρα να ακούσετε την κοινωνία και να στρίψετε το τιμόνι από την υπερφορολόγηση, στην ανάπτυξη.

Και θέλω με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού Υγείας εδώ στην αίθουσα, επειδή η υγεία δεν έχει χρώμα, παρά μόνο το άσπρο, τη λευκή μπλούζα του γιατρού, του νοσηλευτή, του Υπουργού Υγείας, μιας που έχετε υπηρετήσει την υγεία ως γιατρός, θέλω να σας επισημάνω ότι προχθές έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση που πήραν μέρος και οι τρεις βουλευτές της Αργολίδας, ο Μητροπολίτης Αργολίδας, ο Δήμαρχος, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκπρόσωποι φορέων, χωρίς χρώμα, για να ενώσουμε τη φωνή μας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αργολίδας, και ειδικότερα στο νοσοκομείο του Ναυπλίου και βεβαίως και στο νοσοκομείο του Άργους. Η κατάσταση πλέον είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη συνταξιοδοτήσεις, σε ένα μήνα φεύγουν δυο-τρεις γιατροί, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχουν υλικά. Έχουμε ζητήσει συνάντηση όλοι οι βουλευτές ενωμένοι, εγώ πρότεινα να κάνουμε και κοινή Ερώτηση προς εσάς, θέλω λοιπόν να το δείτε το πρόβλημα, να μας καλέσετε με τους φορείς για το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Η υγεία μας ενώνει, πρέπει λοιπόν τάχιστα να δείτε το πρόβλημα για να μην θρηνήσουμε θύματα”.

 

Comments

Comments are closed.