Ποιοι δήμοι έχουν ήδη επιβάλει τις νέες αυξήσεις
Μετά την υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε καθεστώς πτώχευσης προς εξυγίανση, έχει σημάνει συναγερμός στο χώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το έτος 2015.
Ο ίδιος δήμος έχει ήδη επιβάλει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 50% και αναζητά άλλους τρόπους εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του. Μεταξύ άλλων, προτείνεται δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όμως χορηγείται με δυσβάστακτο επιτόκιο 4,5% ή και μεγαλύτερο.
Μετά το Δήμο της Σαλαμίνας ακολούθησε και ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ο οποίος προχώρησε σε αυξήσεις της τάξεως του 10% μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΚΚΕ να αντιπροτείνει λύσεις για την εξασφάλιση εσόδων χωρίς να πληγούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά.
Στο Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκαν αυξήσεις τελών που φθάνουν το 9%.
Ταυτόχρονα και ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης επέβαλε δημοτικά τέλη τα οποία αυξήθηκαν για τις κατοικίες κατά 34% στον πρώην Δήμο Ελληνικού με το σκεπτικό της εξίσωσης με τα τέλη που ήδη ισχύουν στον πρώην Δήμο Αργυρούπολης. Η αύξηση για τα καταστήματα είναι 25% και αυτή επιβάλλεται και στις δύο περιοχές του εκ συνενώσεως δήμου.
Γιατί θεωρείται παράτυπη η αύξηση
Η αύξηση αυτή στα δημοτικά τέλη θεωρείται παράτυπη αφού οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα. Τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν την κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, δηλαδή η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του Πρασίνου.
Τι λέει ο Γιάννης Μπαλάφας
Πάντως την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον των δημάρχων της Αττικής ότι «η πεποίθηση του υπουργείου είναι πως έως το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού. Οι υποχρεώσεις έως το τέλος του χρόνου είναι περίπου 323 εκατ. και εκτιμούμε ότι θα καλυφθούν. Σε αυτές υπολογίζεται και το ποσό για τα παρακρατηθέντα των δήμων».
Τέλος αποκάλυψε ότι εκτός από το Δήμο της Σαλαμίνας στο πρόγραμμα εξυγίανσης έχουν ενταχθεί δύο ακόμη Δήμοι στην Κρήτη. Οι Γόρτυνας και Φαιστού.
Τι λέεη η ΠΟΜΙΔΑ
Με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ κάνει γνωστό ότι «το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού καθορίζεται κάθε χρόνο από κάθε Ο.Τ.Α. σε ανταποδοτική, υποτίθεται, βάση, χωρίς να υπόκειται σε κάποιο νομοθετικό περιορισμό».
Σημειώνοντας τη θέση του Δήμου Αθηναίων η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι «ευτυχώς βεβαίως υπάρχουν και Ο.Τ.Α. με δημοτικές αρχές που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, όπως ο Δήμος Αθηναίων, και συχνά αποφασίζουν «πάγωμα» ή και συμβολικές μειώσεις των τελών αυτών, δεδομένου ότι η νοικοκυρεμένη διαχείριση και η σύγχρονη μηχανοργάνωση των ΟΤΑ, έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι αναγκαίες και νέες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών κάθε χρόνο».