«Κλείδωσε» ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες, καθώς μέσα στην επόμενη 4ετία θα εκτοξευτούν από το 7% στο 20%.
Στο πλαίσιο της ενοποίησης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, χωρίς καμία εξαίρεση, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ουσιαστικά θα καταργηθεί ως αυτόνομο ταμείο ασφάλισης και το σύνολο των 1.300.000 συνταξιούχων και ασφαλισμένων αγροτών θα ενταχθεί στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα που θα είναι ίδιος για όλους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
Αυτό σημαίνει επώδυνες αλλαγές για τον αγροτικό κόσμο, μιας και οι μνημονιακές δεσμεύσεις επιβάλλουν αντιστοίχιση των εισφορών με αυτές που καταβάλλονται προς το ΙΚΑ και ταυτόχρονα κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, που φθάνει περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η προσαρμογή στο νέο μοντέλο θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2016, με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες να αυξάνονται από 7% στο 10% και θα συνεχιστεί την επόμενη 3ετία έως το 2019 με αύξηση 3,3% κατ’ έτος, ενώ ο υπολογισμός θα γίνει επί του πραγματικού εισοδήματος.
Την ίδια ώρα όμως -και παρά την ένταξη των αγροτών στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα- οι συντάξεις δεν πρόκειται να αυξηθούν, ώστε η βασική να φθάσει στο ύψος της εθνικής σύνταξης, ήτοι 384 ευρώ, όπως έχει καθοριστεί με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας.
Οι 680.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ εκτιμάται ότι λαμβάνουν κατά μέσον όρο βασική σύνταξη 330 ευρώ και οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν την ενδεχόμενη αύξηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάζονται τρόποι να αυξηθεί σταδιακά η βασική σύνταξη μόνο για τους νέους συνταξιούχους.
Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση της προνοιακής σύνταξης κατά 8% από το 2016 έως το 2021, αντί του 4% που ισχύει σήμερα. Η μείωση του μη ανταποδοτικού τμήματος των συντάξεων προβλέπεται από νόμο του 1997 και εφαρμόζεται από το 2003 με ορίζοντα το 2027.
Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορούν να πληρώνουν οι αγρότες τις νέες αυξημένες εισφορές, οι οποίες στο σύνολό τους (εισφορές σύνταξης, υγείας και Αγροτικής Εστίας) θα διπλασιαστούν στα χαμηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν έως και κατά 130% στα υψηλά, όταν ήδη κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, που πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με το σημερινό σύστημα, κτηνοτρόφοι και γεωργοί δηλώνουν αδυναμία και πάνω από το 40% έχουν κάνει ρύθμιση της πληρωμής της δόσης τους.
Πόσο μάλλον από τώρα και στο εξής, που ο αγροτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει αυξημένη φορολογία, αυξημένο κόστος παραγωγής, καθυστερήσεις πληρωμών επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων και έλλειψη ρευστότητας.
Ξανθή Γούναρη