50%, η επιβολή υψηλότερων τελών εξετάζεται ή έχει αποφασιστεί -μεταξύ άλλων- στους δήμους Ναυπλίου, Επιδαύρου,
Πονοκέφαλο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες προκαλεί το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών, εξέλιξη που θα αποτελούσε ένα ακόμη βαρύ πλήγμα για τα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση την οικιστική και επαγγελματική αγορά ακινήτων. Αυτές τις ημέρες τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων, ανά την Ελλάδα, καταρτίζουν και ψηφίζουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς, οι οποίοι, ιδίως για υπερχρεωμένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) προβλέπουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Εξάλλου, το χορό των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη έσυρε πρώτος ο Δήμος Σαλαμίνας, ο οποίος, όπως έκανε γνωστό πρώτο το Capital.gr εντάχθηκε σε πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα χρέη του που είναι της τάξης των 7,5-8 εκατ. ευρώ. Η Κούλουρη, όμως -όπως ήταν γνωστό το νησί του Αργοσαρωνικού κατά την αρχαιότητα-δεν ανήκει παρά σε μία μεγάλη ομάδα-τουλαχιστον 20- υπερχρεωμένων Δήμων.
“Τρύπα” 1 δισ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, από τους Δήμους απουσιάζει 1 δισ. ευρώ το 2016. Οι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή, των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται στα 2,5 δισ.
Έτσι, εκτός από τη Σαλαμίνα όπου οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη αγγίζουν το 50%, η επιβολή υψηλότερων τελών εξετάζεται ή έχει αποφασιστεί -μεταξύ άλλων- στους δήμους Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Κορυδαλλού, Ελληνικού – Αργυρούπολης (μόνο στη δημοτική ενότητα Αργυρούπολης ώστε τα τέλη αυτής να εξισωθούν με αυτά στο Ελληνικό),Μαραθώνα Πάτρας (στους πρώην δήμους Μεσσάτιδος και Ρίου), Αγράφων, Ζακύνθου, Ναυπλίου, Επιδαύρου, Πλατανιά Χανίων, Ηρακλείου Κρήτης, Κοζάνης και Δράμας.
Αντίθετα, αμετάβλητα παραμένουν τα δημοτικά τέλη, μεταξύ άλλων, στους δήμους Αθήνας, Περιστερίου, Ηρακλείου Αττικής, Αμαρουσίου, Αιγιαλείας, Μυκόνου, Βόλου, Αγρινίου, Πρέβεζας, Θεσσαλονίκης, Εορδαίας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ιωαννίνων, Πύργου και Ξάνθης.
Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Έχουμε από τα χαμηλότερα τέλη στην Αττική
Σε ανακοίνωση – παρέμβαση που απέστειλε ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης στο Capital αναφέρει τα εξής:
“1. Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει το κάθε νοικοκυριό αφορούν αποκλειστικά την καθαριότητα και τον φωτισμό. Αν δεν έχουμε έσοδα δεν έχουμε καθαριότητα.
2. Στον ενιαίο δήμο εδώ και 5 χρόνια αντί για την ίδια υπηρεσία καθαριότητας να πληρώνουν όλοι οι πολίτες το ίδιο, στο Ελληνικό πλήρωναν 0,86 και στην Αργυρούπολη 1,15 . Ειλικρινά υπάρχει πολίτης που το θεωρεί δίκαιο και ισόνομο αυτό ή θα επικρατήσει η λαϊκίστικη άποψη της αντιπολίτευσης που ζητάει να πληρώσουν διαφορετικά τέλη οι κάτοικοι μας;
3. Από 1η Γενάρη του 2016 ο ΕΣΔΝΑ διπλασιάζει την τιμή που πληρώνουμε στην χωματερή για τον τόνο , από 45 ευρώ σε 80. Τον απαράδεκτο αυτόν διπλασιασμό θα τον πληρώνουν ποιοι; Οι κάτοικοι της Αργυρούπολης που ήδη πλήρωναν 30% πιο ακριβά τέλη; Δεν είναι λογικό να εξισωθούν και οι κάτοικοι του Ελληνικού στην ίδια τιμή ώστε όλοι οι δημότες να πληρώνουν για τα σκουπίδια το ίδιο, ισότιμα και ισόνομα;
4. Αν μείνουμε στα διαφορετικά τέλη με την αύξηση που γίνεται στην χωματερή, ο δήμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην αποκομιδή των σκουπιδιών, κινδυνεύουμε με κατάρρευση. Θα υποχρεωθούμε επίσης να προσλάβουμε λιγότερους 8μηνητες.
5. Η αύξηση είναι μηδαμινή και μιλάμε για 1,93 ευρώ σε κάθε λογαριασμό για σπίτι 80 τ.μ. Να σημειωθεί πως για την ΕΡΤ πληρώνετε 3 ευρώ χαράτσι σε κάθε λογαριασμό και ορισμένοι σας παραπληροφορούν για λίγα παραπάνω σεντς που αφορά την καθαριότητα της πόλης και της γειτονιάς σας.
6. Τα τέλη μας ήταν και είναι τα χαμηλότερα στην Αττική.
Η εξίσωση στα 1,15 ευρώ είναι μια έντιμη και δίκαιη απόφαση για όλους.
Αν δεν συμβεί αυτό ο δήμος δεν θα μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια και να προσλάβει 8μηνους εργάτες καθαριότητας, αφού οι προσλήψεις εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τα τέλη.
Οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για μια ασήμαντη αύξηση που ως δήμος όμως την έχουμε ανάγκη. Να διχάσουν τον κόσμο για μικροπολιτικούς λόγους, να χωρίζουν σε Βόρειους και Νότιους τους δημότες μας.
Τέλος να σημειωθεί πως θα αγοράσουμε νέους κάδους που μετά από χρόνια θα αντικαταστήσουν τους παλιούς που είναι σάπιοι και χαλασμένοι.
Θα πάρουμε νέο μηχανοκίνητο εξοπλισμό για την καθαριότητα που θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο”.
Τι προτείνει η Ένωση Ιδιοκτητών
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) προτείνει, όπου δεν έχουν αποφασιστεί οι αυξήσεις των δημοτικών τελών, αντί ενδεχόμενης αναπροσαρμογής, οι ΟΤΑ να προσθέσουν τα εμβαδά των χώρων, που ήταν αυθαίρετοι και έχουν νομιμοποιηθεί, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1.1.2016. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν αυξήσεις, αλλά θα “καταστούν δυνατές σημαντικές μειώσεις των ήδη καταβαλλομένων τελών και ιδιαίτερα στην πολλαπλά επιβαρυμένη επαγγελματική χρήση”.
Η πρόταση αυτή δεν είναι άστοχη, εάν ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν νομιμοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης περίπου 63,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.