Τέσσερα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον Τουρισμό, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, το υπουργείο Οικονομίας. Η προδημοσίευση των προσκλήσεων έγινε την Δευτέρα και το συνολικό ποσό των προγραμμάτων είναι 350 εκατομμύρια ευρώ.
Οι 4 δράσεις αφορούν:
1. Τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο κύκλους, των 17,5 εκατομμυρίων και των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 5.000-25.000 ευρώ για τις οποίες θα δοθεί ενίσχυση σε ποσοστό 100%. Από τη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ενισχυθούν 2000 νέοι πτυχιούχοι και να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.
2. Τη νεανική επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επίσης σε δύο κύκλους συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Θα αφορά επενδύσεις με ανώτατο όριο τα 60 χιλιάδες ευρώ και ενίσχυση 100%. Από το πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργηθούν έως 2.500 νέες επιχειρήσεις και 4.500 νέες θέσεις εργασίας.
3. Τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με προσανατολισμό νέες αγορές, που αφορούν τους 8 επιλέξιμους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (Οι Τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τη Δράση, είναι: η Αγροδιατροφή, η Ενέργεια, η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία, το Περιβάλλον, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η Υγεία και τα Φάρμακα, τα υλικά και οι κατασκευές). Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, σε δύο κύκλους (52 εκατ. και 78 εκατ. ευρώ) και αφορά επιχειρήσεις με κόστος επένδυσης από 15 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες ευρώ. Εδώ, η ενίσχυση θα είναι 40% και θα υπάρχει ρήτρα προσαύξησης της ενίσχυσης κατά 10%, με βάση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προβλεπόμενες νέες επιχειρήσεις 1600-1800 και νέες θέσεις εργασίας 1500.
4. Την ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων (σε δύο κύκλους 20 και 30 εκατομμυρίων ευρώ) με ύψος επένδυσης 15.000-150.000 ευρώ, 40% ενίσχυση και ρήτρα προσαύξησης 10%, βάσει δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Από τη δράση αυτή αναμένεται να ενισχυθούν 600-700 υφιστάμενες επιχειρήσεις και να προκύψουν 500 νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με επίκεντρο τα επιχειρηματικά δίκτυα, τη νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες. Ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε υλοποίηση. Επίσης, εντός του Οκτωβρίου θεσπίζεται Αναπτυξιακό Συμβούλιο στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο θα επιδιωχθεί να συμμετέχουν και ξένοι καθηγητές εξειδικευμένοι στην ανάπτυξη της επενδυτικής στρατηγικής στην Ευρώπη).
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι δύο νέοι επενδυτικοί θεσμοί, το Enterprise Greece και η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων και να επαναπροσδιοριστεί η έννοια των στρατηγικών επενδύσεων, με μείωση του ποσού που ισχύει για να χαρακτηρίζεται μια επένδυση στρατηγικής σημασίας (σήμερα είναι 100 εκατομμύρια).
Ο υπουργός επανέλαβε ότι από την απόφαση για αύξηση της προκαταβολής από 7% σε 14% για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, θα προκύψουν 2 δισ. ευρώ πρόσθετοι πόροι. Επεσήμανε την προσπάθεια για ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας και ενίσχυση της βιομηχανικής δομής και οικονομίας της χώρας, υπογραμμίζοντας τον προσανατολισμό του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με κριτήριο τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Τις επόμενες ημέρες (ίσως και εντός της εβδομάδας) η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα του συστήματος πληρωμών για ποσά μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό κρίθηκε από τα στελέχη του υπουργείου να υπάρξει επιστροφή στο μοντέλο των προσκλήσεων σε περισσότερους από έναν κύκλους, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, ίσχυε στο 3ο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης και θεωρείται επιτυχημένη.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει πρόβλεψη στήριξης των επιχειρηματιών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα για να καλύψουν τα έξοδα της επένδυσης, ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής έως 40%, έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμότητες από τους παλιούς αναπτυξιακούς που είναι 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι κατέστη δυνατό να ξεπαγώσουν 1,2 δισ. ευρώ από την Κομισιόν και για το κενό που προκύπτει, θα αναζητηθεί λύση με έκτακτο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή αλλού, χωρίς να έχει, ωστόσο, διατυπωθεί ακόμη σχετικό αίτημα.
Σε ερώτηση, τέλος, για το αν στο νέο ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν και τα τμήματα των μεγάλων οδικών έργων που είναι ανεκτέλεστα, ο κ. Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς αγγίζουν τα 500-600 εκατομμύρια ευρώ και παρέπεμψε στην επαναδιαπραγμάτευση που γίνεται με τους παραχωρησιούχους από το υπουργείο Υποδομών. Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος