ΔΝΤ: Καλοδεχούμενη η πρόωρη εξόφληση του δανείου της Ελλάδας

2 days ago
6795 Views
90A507872DDD15E41F0DF406101141B3

Θετικό στην πρόωρη εξόφληση του δανείου που έχει χορηγήσει προς την Ελλάδα, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Η πρόωρη εξόφληση του δανείου είναι καλοδεχούμενη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι η οφειλή της χώρας προς το ΔΝΤ από τα δύο πρώτα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο των μνημονίων κυμαίνεται σε περίπου 23 δισ. ευρώ.

«Η επανέναρξη και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την εφαρμογή τους» διεμήνυσε επίσης ο αξιωματούχος του Ταμείου.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να μετάσχει, υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα εδράζεται σε δύο άξονες, σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους. «Είναι φιλόδοξη η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων» επισήμανε.

Όσον αφορά το αν το Ταμείο συμφωνεί με την άποψη να συσχετισθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση από την ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδος.

«Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα… Θεωρούμε πως η επαρκής ανακεφαλαιοποίηση, η στήριξη της διοίκησης των τραπεζών και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο ρόλο του κλιμακίου του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, το στέλεχος του Ταμείου διευκρίνισε ότι «συζητήσαμε με την κυβέρνηση θέματα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών».