Αντέδρασε στο υπέρογκο κόστος για την ψηφιακή μετάβαση του TV100 και προτείνει τη δημιουργία δημοτικού ψηφιακού παρόχου

1 year ago
6077 Views
digea_tv100

Οι υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις του μονοπωλιακού παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής Digea από την -κοινωνικού χαρακτήρα- Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου, που όχι μόνο εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την πολιτική αυτή, αλλά έριξε στο τραπέζι και την πρόταση για δημιουργία δημοτικού ψηφιακού παρόχου που θα εξυπηρετεί και άλλα κανάλια. Μια αντι-Digea από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα προέκυψε μετά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΠΘΕ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας), Φίλιο Στάγκο, για την ψηφιακή μετάβαση του TV100 και των καναλιών της Κεντρικής Μακεδονίας στις 21 Νοεμβρίου.

Οι υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις του μονοπωλιακού παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής Digea από την -κοινωνικού χαρακτήρα- Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου, που όχι μόνο εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την πολιτική αυτή, αλλά έριξε στο τραπέζι και την πρόταση για δημιουργία δημοτικού ψηφιακού παρόχου που θα εξυπηρετεί και άλλα κανάλια. Μια αντι-Digea από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα προέκυψε μετά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΠΘΕ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας), Φίλιο Στάγκο, για την ψηφιακή μετάβαση του TV100 και των καναλιών της Κεντρικής Μακεδονίας στις 21 Νοεμβρίου.
Οι υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις του μονοπωλιακού παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής Digea από την -κοινωνικού χαρακτήρα- Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου, που όχι μόνο εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την πολιτική αυτή, αλλά έριξε στο τραπέζι και την πρόταση για δημιουργία δημοτικού ψηφιακού παρόχου που θα εξυπηρετεί και άλλα κανάλια. Μια αντι-Digea από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα προέκυψε μετά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΠΘΕ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας), Φίλιο Στάγκο, για την ψηφιακή μετάβαση του TV100 και των καναλιών της Κεντρικής Μακεδονίας στις 21 Νοεμβρίου. [taq_review] Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των 15 περιφερειακών σταθμών αρνείται να υπογράψει με την Digea για μια σειρά από λόγους, κυριότερος των οποίων είναι το δυσβάσταχτο κόστος των 3.300 ευρώ τον μήνα συν ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι η Digea θα καταβάλλει στο κράτος όχι περισσότερα από 21.000 ευρώ τον χρόνο, όταν από τους 15 περιφερειακούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα εισπράττει λιγότερα από 600.000 ευρώ τον χρόνο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Στάγκος ζήτησε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δημοτικού καναλιού στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και η «ανταλλακτική» σχέση με την Digea, που χρησιμοποιεί δωρεάν τις εγκαταστάσεις τής ΔΕΠΘΕ στην περιοχή του «Φιλίππειου». Κατόπιν αυτού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται έτοιμος να αντιδράσει ακόμη και με τη δημιουργία δικών του υποδομών ψηφιακής μετάδοσης που όχι μόνο θα εξυπηρετούν τη ΔΕΠΘΕ αλλά και άλλα κανάλια, προφανώς με πολύ χαμηλότερο κόστος. Σε σχετικό ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζει «τον δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100), η οποία εξακολουθεί, με ελάχιστο κόστος, να παρέχει το αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία». Εκφράζει «την αγανάκτησή του για το υπέρογκο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν τόσο η Δημοτική Τηλεόραση όσο και οι υπόλοιποι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Κεντρικής Μακεδονίας στον μονοπωλιακό πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Οπως τονίζει, «το κόστος αυτό είναι δυσανάλογο προς την επένδυση που καλείται να πραγματοποιήσει ο πάροχος και δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα έσοδα που θα αποφέρει στο Δημόσιο η εκχώρηση και εκμετάλλευση του φάσματος από τον πάροχο για τα επόμενα 15 χρόνια». Το δημοτικό συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι η δημόσια τηλεόραση εθνικής εμβέλειας (ΝΕΡΙΤ) εκπέμπει με ίδια μέσα το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της και σημειώνει ότι η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξομοιώνεται με έναν εμπορικό οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκπέμπει το πρόγραμμά της ψηφιακά με ίδια μέσα και με ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της, αν χρειαστεί», καταλήγει το ψήφισμα.

Το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης αντέδρασε στο υπέρογκο κόστος για την ψηφιακή μετάβαση του TV100 και προτείνει τη δημιουργία δημοτικού ψηφιακού παρόχου.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)
0
Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των 15 περιφερειακών σταθμών αρνείται να υπογράψει με την Digea για μια σειρά από λόγους, κυριότερος των οποίων είναι το δυσβάσταχτο κόστος των 3.300 ευρώ τον μήνα συν ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι η Digea θα καταβάλλει στο κράτος όχι περισσότερα από 21.000 ευρώ τον χρόνο, όταν από τους 15 περιφερειακούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα εισπράττει λιγότερα από 600.000 ευρώ τον χρόνο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Στάγκος ζήτησε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δημοτικού καναλιού στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και η «ανταλλακτική» σχέση με την Digea, που χρησιμοποιεί δωρεάν τις εγκαταστάσεις τής ΔΕΠΘΕ στην περιοχή του «Φιλίππειου». Κατόπιν αυτού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται έτοιμος να αντιδράσει ακόμη και με τη δημιουργία δικών του υποδομών ψηφιακής μετάδοσης που όχι μόνο θα εξυπηρετούν τη ΔΕΠΘΕ αλλά και άλλα κανάλια, προφανώς με πολύ χαμηλότερο κόστος. Σε σχετικό ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζει «τον δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100), η οποία εξακολουθεί, με ελάχιστο κόστος, να παρέχει το αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία». Εκφράζει «την αγανάκτησή του για το υπέρογκο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν τόσο η Δημοτική Τηλεόραση όσο και οι υπόλοιποι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Κεντρικής Μακεδονίας στον μονοπωλιακό πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Οπως τονίζει, «το κόστος αυτό είναι δυσανάλογο προς την επένδυση που καλείται να πραγματοποιήσει ο πάροχος και δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα έσοδα που θα αποφέρει στο Δημόσιο η εκχώρηση και εκμετάλλευση του φάσματος από τον πάροχο για τα επόμενα 15 χρόνια». Το δημοτικό συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι η δημόσια τηλεόραση εθνικής εμβέλειας (ΝΕΡΙΤ) εκπέμπει με ίδια μέσα το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της και σημειώνει ότι η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξομοιώνεται με έναν εμπορικό οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκπέμπει το πρόγραμμά της ψηφιακά με ίδια μέσα και με ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της, αν χρειαστεί», καταλήγει το ψήφισμα.

Το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης αντέδρασε στο υπέρογκο κόστος για την ψηφιακή μετάβαση του TV100 και προτείνει τη δημιουργία δημοτικού ψηφιακού παρόχου.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)
0

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των 15 περιφερειακών σταθμών αρνείται να υπογράψει με την Digea για μια σειρά από λόγους, κυριότερος των οποίων είναι το δυσβάσταχτο κόστος των 3.300 ευρώ τον μήνα συν ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι η Digea θα καταβάλλει στο κράτος όχι περισσότερα από 21.000 ευρώ τον χρόνο, όταν από τους 15 περιφερειακούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα εισπράττει λιγότερα από 600.000 ευρώ τον χρόνο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Στάγκος ζήτησε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δημοτικού καναλιού στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και η «ανταλλακτική» σχέση με την Digea, που χρησιμοποιεί δωρεάν τις εγκαταστάσεις τής ΔΕΠΘΕ στην περιοχή του «Φιλίππειου». Κατόπιν αυτού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται έτοιμος να αντιδράσει ακόμη και με τη δημιουργία δικών του υποδομών ψηφιακής μετάδοσης που όχι μόνο θα εξυπηρετούν τη ΔΕΠΘΕ αλλά και άλλα κανάλια, προφανώς με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Σε σχετικό ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζει «τον δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100), η οποία εξακολουθεί, με ελάχιστο κόστος, να παρέχει το αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία». Εκφράζει «την αγανάκτησή του για το υπέρογκο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν τόσο η Δημοτική Τηλεόραση όσο και οι υπόλοιποι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Κεντρικής Μακεδονίας στον μονοπωλιακό πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Οπως τονίζει, «το κόστος αυτό είναι δυσανάλογο προς την επένδυση που καλείται να πραγματοποιήσει ο πάροχος και δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα έσοδα που θα αποφέρει στο Δημόσιο η εκχώρηση και εκμετάλλευση του φάσματος από τον πάροχο για τα επόμενα 15 χρόνια». Το δημοτικό συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι η δημόσια τηλεόραση εθνικής εμβέλειας (ΝΕΡΙΤ) εκπέμπει με ίδια μέσα το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της και σημειώνει ότι η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξομοιώνεται με έναν εμπορικό οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκπέμπει το πρόγραμμά της ψηφιακά με ίδια μέσα και με ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της, αν χρειαστεί», καταλήγει το ψήφισμα.