Επίδαυρος: Σκυτάλη για πολυπρόσωπη Ορέστεια και Τάνια Τσανακλίδου

2 months ago
742 Views
karabeti_kouris_708

Το δεύτερο διήμερο εκδηλώσεων στην Επίδαυρο, 8 και 9 Ιουλίου, είναι άκρως ενδιαφέρον.

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ανεβαίνει η Ορέστεια του Ασχύλου, έτσι όπως την εμπνεύστηκε ο Γιάννης Χουβαρδάς, ενώ στη μικρή Επίδαυρο, έρχεται η Τάνια Τσανακλίδου με κινηματογραφικά ακούσματα. Με σπουδές υποκριτικής στο ΚΘΒΕ, η Τάνια Τσανακλίδου συνδυάζει σε αυτή την παράσταση, θέατρο και τραγούδι.

Μικρή Επίδαυρος, φωτογραφία © Ζαργάνης

Η Ορέστεια του Αισχύλου ξεκινάει το ταξίδι της από Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο Γιάννης Χουβαρδάς, με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας.

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου 
Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Ο στυγερός και αιματηρός κύκλος των Ατρειδών στα τρία κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από μια σπουδαία θεατρική συνάντηση.

Φωτογραφίες παράστασης: Έφη Γούση

Μια συμπαραγωγή της «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μια σφιχτή ομάδα δώδεκα εκλεκτών ηθοποιών μοιράζεται όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» -συμπεριλαμβανομένου του Χορού- και στα τρία έργα.
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ορέστης) Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα) Νίκος Κουρής (Αγαμέμνων, Τροφός) Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα, Αθηνά) Νίκος Ψαρράς (Απόλλων, Πυλάδης) Άλκηστις Πουλοπούλου (Κασσάνδρα, Πυθία) Δημήτρης Παπανικολάου (Αίγισθος) Ιερώνυμος Καλετσάνος (Κήρυκας) Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Φύλακας) Σύρμω Κεκέ (Κορυφαία) Χριστίνα Μαξούρη (Κορυφαία, Δούλα) Πολύδωρος Βογιατζής (Κορυφαίος).

Μικρή Επίδαυρος 
Στην παράσταση στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η Τάνια Τσανακλίδου μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη μουσική βραδιά που συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, το τραγούδι και το θέατρο, καθώς θα ερμηνεύσει μόνο τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για το θέατρο.

φωτογραφία ©Ορφέας Εμιρζάς

Όπως λέει η ίδια η Τάνια Τσανακλίδου: «Αυτό που κάνει μια θεατρική παράσταση μοναδική, πέραν της καλλιτεχνικής της αξίας, είναι το γεγονός ότι δεν καταγράφεται, παρά μονάχα στο νου και την καρδιά μας. Κι έπειτα η μνήμη κάνει τις επιλογές της. Μπερδεύει πρόσωπα και ρόλους, γεμίζει τις σιωπές με προσωπικές ιστορίες. Ξεχνάμε πώς ακριβώς ήταν η πλοκή, γεμίζουν σκιές οι εικόνες. Ο χρόνος έχει παγώσει. Στιγμές μονάχα και εικόνες γεμάτες σκιές σε παλιές φωτογραφίες.
Και ξαφνικά, ακούς ένα τραγούδι από εκείνη την παράσταση, που αμυδρά θυμάσαι, και να την η Μελίνα ολοζώντανη, να ανεβαίνει την σκάλα απ’ το Υπόγειο στο φεγγάρι! Ξαναγυρνούν οι ηθοποιοί στους ρόλους τους και ξαναστήνεται η σκηνή. Μόνα τους, ολομόναχα τα τραγούδια, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα ζωντανεύουν πρόσωπα μυθικά και ιστορίες, που ένα βράδυ κάτω απ’ τ’ άστρα εξομολογήθηκαν οι άνθρωποι στους θεούς τους».

Μαζί της οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Παναγιώτης Τσεβάς, Παρασκευάς Κίτσος, Τάσος Μισυρλής. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

 

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *