ΑΡΓΟΛΙΔΑ : Τοποθέτησαν ενημερωτικές πινακίδες: Το Φύκι της Καραθώνας . Με κρούσματα Στο νοσοκομείο Ναυπλίου !

2 months ago
31259 Views

Πληθαίνουν τα κρούσματα με το επικίνδυνο φύκι της παραλίας της Καραθωνας. Ο Δήμος απο την πλευρά του περιορίζεται σε ανακοινώσεις, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω ενημέρωση, θέλοντας να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών που μπορεί να έχει το νομικό πρόσωπο που εκμεταλλεύεται τις παραλίες.ScreenHunter_4411 Jul. 31 18.04

Τοποθέτησε πινακίδες ώστε να τις διαβάζουν οι λουόμενοι και να μπαίνουν στη θάλασσα με δική τους ευθύνη, ωστόσο κάθε εβδομάδα, αρκετοί Έλληνες και ξένοι παραθεριστές καταφθάνουν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες – αυτό όμως που δεν διευκρινίζουν οι αρμόδιοι είναι σε ποιο σημείο υπάρχει το επικίνδυνο φύκι με αποτέλεσμα ο κόσμος να αποφεύγει να κάνει μπάνιο και να δημιουργείται πλήγμα στην περιοχή.

ScreenHunter_4410 Jul. 31 18.03 ScreenHunter_4412 Jul. 31 18.05fiki-nauplio-juniorsclub.gr_

Στην παραλία Καραθώνας λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού παρατηρείται η παρουσία ειδών βενθικών Υδρόζωων σε αφθονία, λόγω του φυσικού αναπαραγωγικού κύκλου τους κυρίως πάνω στο σκληρό υπόστρωμα (πέτρες και «πλάκα» βράχου).

Τα παραπάνω κατώτερα υδρόβια ζώα ανήκουν σε ένα φύλο τα Κνιδάρια με 9.000 είδη παγκοσμίως και το ποιο γνωστό σε μας η θαλάσσια Ανεμώνα από τα Ανθόζωα. Αυτά έχουν ειδικά κύτταρα που ονομάζονται κνιδοκύστες και χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη τροφής ή για άμυνα.

Οι κνιδοκύστες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό όταν έλθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Η επαφή των κολυμβητών τόσο με τα πλαγκτικά στάδια (νεαρές υδρομέδουσες) των παραπάνω ζώων που απελευθερώνονται στο νερό όσο και με τα βενθικά (πολύποδες) μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία, για αυτό συνιστάται για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση από το νερό σε περίπτωση ερεθισμού.fyki_paidiII

Οι οργανισμοί που θηρεύουν τα Κνιδάρια και μειώνουν το πληθυσμό τους είναι οι αστερίες, τα μαλάκια, τα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες. Τέλος επισημαίνεται ότι η παρουσία των Υδροζώων δεν αποτελούν ενδείξεις ρύπανσηςάλλα σχετίζονται με φυσικές συνθήκες, η δε αύξησή τους είναι χρονικά περιοδική.

 

ScreenHunter_4377 Jul. 29 11.21

Ενημέρωση για το «φύκι» στον Καραθώνα

 

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει τους δημότες του και τους επισκέπτες της παραλίας Καραθώνας ότι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού παρατηρείται η παρουσία ειδών βενθικών Υδρόζωων σε αφθονία, λόγω του φυσικού αναπαραγωγικού κύκλου τους κυρίως πάνω στο σκληρό υπόστρωμα (πέτρες και «πλάκα» βράχου).

Τα παραπάνω κατώτερα υδρόβια ζώα ανήκουν σε ένα φύλο τα Κνιδάρια με 9.000 είδη παγκοσμίως και το ποιο γνωστό σε μας η θαλάσσια Ανεμώνα από τα Ανθόζωα. Αυτά έχουν ειδικά κύτταρα που ονομάζονται κνιδοκύστες και χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη τροφής ή για άμυνα. Οι κνιδοκύστες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό όταν έλθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.

Η επαφή των κολυμβητών τόσο με τα πλαγκτικά στάδια (νεαρές υδρομέδουσες) των παραπάνω ζώων που απελευθερώνονται στο νερό όσο και με τα βενθικά (πολύποδες) μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία, για αυτό συνιστάται για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση από το νερό σε περίπτωση ερεθισμού.

Οι οργανισμοί που θηρεύουν τα Κνιδάρια και μειώνουν το πληθυσμό τους είναι οι αστερίες, τα μαλάκια, τα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες.

Τέλος επισημαίνεται ότι η παρουσία των Υδροζώων δεν αποτελούν ενδείξεις ρύπανσης άλλα σχετίζονται με φυσικές συνθήκες, η δε αύξησή τους είναι χρονικά περιοδική.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο χαρακτηρισμός της ποιότητας των νερών της παραλίας Καραθώνας είναι εξαιρετική όπως προκύπτει από την απονομή Γαλάζιας Σημαίας 2012 στη περιοχή.

Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας απλά συνίσταται προσοχή όταν κολυμπάμε στην περιοχή που όπως προαναφέραμε αναπτύσσονται τα βενθικά υδρόζωα.

Όσοι χρειάζονται  περισσότερες πληροφορίες σχετικά το θέμα μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης στην ιχθυολόγο κ. Δέσποινα Παναγιωτοπούλου.( 2752361303)

 

http://www.nafplio.gr/neamenu/dimotikaneamenu/742-enimerosigiatofikitiskara8onas.html

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *