Με σκοπό να αναδείξει και να προωθήσει την ξεχωριστή φυσιογνωμία του όμορφου νησιού της Αίγινας, πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας», η διοργάνωση που έγινε θεσμός και η οποία στήθηκε γύρω από το μοναδικό αιγινήτικο προϊόν.
Περισσότεροι από 40 εκθέτες, κατά μήκος της προβλήτας, από σήμερα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, φιλοξενούν το Αιγινήτικο φιστίκι, τα παράγωγα και τις λιχουδιές, που το έχουν σαν πρώτη ύλη τους, καθώς και μια σειρά από άλλα προϊόντα που παράγονται στην Αίγινα. Ανάμεσά τους είναι αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα κεραμικά, κοσμήματα, κεντήματα, εδέσματα.
Αν και η καρδιά του φεστιβάλ είναι η μεγάλη εμπορικής της έκθεση, φέτος η διοργάνωση προσθέτει ακόμη κάτι ξεχωριστό, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη.
«Ξεκίνησε ως μια ιδέα να προβάλει αυτό το πολύ ξεχωριστό προϊόν της Αίγινας, το φιστίκι Αιγίνης, που πέρα από το οικονομικό όφελος που αποφέρει σε πολλούς παραγωγούς εδώ στην Αίγινα, είναι και κάτι που βοηθάει να κρατήσει η Αίγινα τον αγροτικό της χαρακτήρα» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ Γιώργος Καλόφωνος.
Έχοντας αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί της Αίγινας για να απολαύσουν τους καρπούς της, το φεστιβάλ όπως αναφέρει ο κ. Καλόφωνος το έχουν αγαπήσει πραγματικά και οι κάτοικοι του νησιού οι οποίοι το στηρίζουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και το περιμένουν κάθε χρόνο.
Ωστόσο όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «το φεστιβάλ απευθύνεται στην πραγματικότητα, στους επισκέπτες που έρχονται ειδικά για αυτό».
«Η Αίγινα είναι ένα πολύ όμορφο νησί που πέρα από τη θάλασσα έχει και αγροτική γη. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι με την ενίσχυση αυτού του προϊόντος, βοηθάμε στο να κρατήσει αυτόν τον χαρακτήρα ο οποίος της δίνει και μια πολύ ιδιαίτερη φυσιογνωμία» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος του φεστιβάλ.
Μιλώντας για την πλούσια πολιτιστική ιστορία του νησιού, ο κ. Καλόφωνος εξηγεί σχετικά με τη διοργάνωση την προσπάθεια σύνδεσης αυτής της πτυχής του νησιού με το φιστίκι και τα τοπικά προϊόντα της Αίγινας:
«Πέρα από το φιστίκι η Αίγινα έχει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία καθώς έχει μια πολύ παλιά ιστορία, με αρχαιολογικά τεκμήρια από την προϊστορία μέχρι την κλασική αρχαιότητα, το βυζάντιο, την καποδιστριακή περίοδο, ενώ αργότερα όπως είναι γνωστό, ήταν ο τόπος που πάντα συγκέντρωνε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης μέχρι σήμερα».
Συνδέοντας λοιπόν τον τουρισμό με την ιστορία αλλά και με την γεύση, το φετινό φεστιβάλ υπόσχεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες καθώς περιλαμβάνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εικαστικές εκθέσεις αλλά και συναυλίες, αφού φέτος συμπίπτει και με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Μόραλη.
«Φέτος αυτό το κομμάτι το έχει καλύψει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το αφιέρωμα που έχουμε κάνει, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως χρονιά «Γιάννη Μόραλη», αυτού του πολύ σημαντικού Έλληνα εικαστικού που έζησε για πολύ μεγάλα διαστήματα στην Αίγινα, που είχε εδώ εργαστήριο και δημιουργήσει μερικά από τα σημαντικότερα έργα του».
Έχοντας αποφασίσει να δώσουν μια μεγάλη βαρύτητα στην πολιτιστική πλευρά του φεστιβάλ αλλά και τη σύνδεση του μεγάλου ζωγράφου με το νησί, ο κ. Γιώργος Καλόφωνος, αναφέρει:
«Αυτό το κλίμα το οποίο είναι μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή της ταυτότητας της Αίγινας προσπαθούμε να το αναδείξουμε φέτος με αυτή τη διοργάνωσης μιας μεγάλης έκθεσης με έργα του Γιάννη Μόραλη, μιας μικρής έκθεσης μαθητών του και φίλων του που σχετίζονται με την Αίγινα και οι οποίοι αφιερώνουν ένα έργο στη μνήμη του.
Επίσης λειτουργεί ένα πωλητήριο με έργα από αντικείμενα και εκδόσεις από μουσεία και άλλους φορείς που τα έσοδα πηγαίνουν στα πολιτιστικά της Αίγινας».
Διάφορες μουσικές εκδηλώσεις πλαισιώνουν ιδανικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ που όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρός του, «θέλαμε να υπάρχει μια συνοχή ως προς την αισθητική, με πιο ποιοτικές επιλογές αλλά και προσιτές στον κόσμο και τους επισκέπτες μας οι οποίοι έρχονται για να διασκεδάσουν και κυρίως έρχονται να επισκεφτούν μια πολύ μεγάλη εμπορική έκθεση με τοπικά προϊόντα, το φιστίκι, και διάφορα άλλα».
Κλείνοντας, ο πρόεδρός του κ. Καλόφωνος, τονίζει για το φεστιβάλ: «είναι ένας τρόπος να προωθήσεις τον τουρισμό χρησιμοποιώντας τοπικές γεύσεις, τοπικά υλικά δείχνοντας πως μπορεί να διαφοροποιηθεί ένα μέρος από τα άλλα και όχι να εξομοιωθούν όλα τα μέρη σε μια τυποποίηση».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ