Η νέα ΕΛ.ΑΣ. με μότο οι αστυνομικοί στους δρόμους

6 days ago
562 Views

Με προτεραιότητα την αύξηση των περιπολιών παντού και εξοικονόμηση προσωπικού και οχημάτων στην αστυνόμευση προχώρησε η αναδιάρθρωση Με φιλοσοφία λίγο έως πολύ την εξοικονόμηση πόρων, προσωπικού και οχημάτων που θα ριχθούν στην αστυνόμευση προχώρησε η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., οι λεπτομέρειες της οποίας έγιναν γνωστές σήμερα από την επίσημη παρουσίαση που σύσσωμη την φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.untitled3

Από 1.206 υφιστάμενες δομές στην ΕΛ.ΑΣ., πλέον αυτές μειώνονται στις 948 και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις. Από τα πλέον βασικά σημεία εξοικονόμησης προσωπικού και ανασυγκρότησης είναι τα εξής:

-‘Ιδρυση σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο τουλάχιστον ενός Αστυνομικού Τμήματος, με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κλπ.)

-Ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε 8 επιλεγμένα αστικά κέντρα: Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο.

-Ένταξη των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών, ως εσωτερική διάρθρωση των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Νομών.

-Διατήρηση Υπηρεσιών και ιδιαίτερα Αστυνομικών Σταθμών σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ανεξαρτήτως αν αυτές αποτελούν αυτοτελή Δήμο για ευνόητους λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταργήθηκαν και κλείνουν 18 Αστυνομικοί Σταθμοί σε όλη την χώρα, που στην ουσία ήταν κλειστοί και δεν λειτουργούσαν, επι τουλάχιστον 4 χρόνια και κόστιζαν χωρίς κανέναν λόγο 350.000 ευρώ τον χρόνο στην ΕΛ.ΑΣ. για την διατήρησή τους και την πληρωμή των ενοικίων τους… Το δικό τους κενό θα καλύψει ο νέος θεσμός του “Τοπικού Αστυνόμου” που θα επισκέπτεται τις περιοχές αυτές και θα έχει τις υποχρεώσεις που είχαν πριν οι Αστυνομικοί Σταθμοί, σε θέματα γραφειοκρατίας και καθημερινότητας.

-Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης.

-Κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης και ένταξη των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην οργανωτική δομή των οικείων Διευθύνσεων Αστυνομίας.

-Διατήρηση του Τμήματος και του Σταθμού Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, μετονομαζόμενη σε Τμήμα Ειδικών Αποστολών και ίδρυση Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος στην οργανωτική δομή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

-Διατήρηση των Τμημάτων Αυτοκινητοδρόμων, που λειτουργούν κατά μήκος του οδικού άξονα Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι, τα οποία μετονομάζονται σε Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ.

-Κατάργηση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στην τρίτη (εσωτερική) ζώνη της ελληνικής Επικράτειας (Σερβίων, Δεσκάτης, Πολυνερίου, Ελασσόνας, Γόνων, Τρικάλων, Καρδίτσας και Εύβοιας), με παράλληλη ίδρυση Γραφείων Διαχείρισης Μετανάστευσης στα αντίστοιχα Αστυνομικά Τμήματα.

-Διατήρηση των (πρώην) Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω.

-Όλα τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και τα Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που διατηρούνται, μετονομάζονται σε Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης.

-Ίδρυση έξι, επιπλέον, Τμημάτων Ασφαλείας [Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ασφάλειας Θέρμης, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού)].

-Ένταξη των 7 Τμημάτων Ασφαλείας (Θήρας, Μυκόνου, Νάξου, Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών και Ιεράπετρας) στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα (ίδρυση διακριτού Γραφείου Ασφαλείας).

-Ίδρυση 10 αμιγών Τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας (Κήπων, Ορμενίου, Ευζώνων, Προμαχώνος, Νίκης, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Μέρτζανης, Δοϊράνης και Σαγιάδας).

-Ίδρυση δύο Τμημάτων Μεταγωγών-Δικαστηρίων στα Χανιά και στα Γρεβενά.

-Συγκρότηση Ειδικών Ομάδων Μεταγωγών στα Τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών-Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών-Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

Τα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη έχουν να κάνουν με μείωση κατά 21% των συνολικού αριθμού των περιφερειακών Υπηρεσιών, την εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποίες θα κατανεμηθούν στις Υπηρεσίες βάσει των πραγματικών τους αναγκών και μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των Υπηρεσιών που συγχωνεύονται).

Από την εξοικονόμηση τουλάχιστον 700 αστυνομικών από την Υπηρεσίας Φύλαξης των VIP, νέοι αστυνομικοί στην πλειονότητά τους, θα μπορέσει άμεσα να ενισχυθεί τόσο η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όσο και οι δυνάμεις της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και έτσι θα προκύψει 30-50 πρόσθετες Ομάδες ΟΠΚΕ που θα βγουν άμεσα στους δρόμους, άρα 1-2 παραπάνω ομάδες ΟΠΚΕ ανά 8ωρο.

Στην Αττική ειδικά, ακολουθείται η λογική των συγχωνεύσεων σε διάφορα κοντινά Αστυνομικά Τμήματα και έτσι για παράδειγμα πλέον θα υπάρχουν τα Αστυνομικά Τμήματα Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας–Κηφισιάς, Παπάγου–Χολαργού, Βούλας–Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας-Νέας Φιλαδέλφειας, εξοικονομώντας κτίρια για κοντινές περιοχές και προσωπικό για περιπολίες. Εν ολίγοις, τα 240 Αστυνομικά Τμήματα στην Αττική, θα γίνουν 188. Το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων θα παραμένει και θα ανοίξει Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Τόσκας, “εμείς αποδεικνύουμε πως πηγαίνουμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα και δεν φεύγουμε από αυτό”.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων θα παραμείνει, ενώ όπως τόνισε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, “στο επόμενο διάστημα το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατέβει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μία δουλειά που ξεκίνησε από τούτο εδώ το Υπουργείο, απλώθηκε και υπήρξε διαλειτουργικότητα τόσο με το Ναυτιλίας όσο και με το Δικαιοσύνης. Αποφασίστηκε από τους τρεις Υπουργούς να είναι νομοθετική πρωτοβουλία του Δικαιοσύνης γιατί περιλαμβάνει και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο Συνήγορος του Πολίτη πλέον ως αρχή παρεμβαίνει όταν υπάρχουν καταγγελίες επώνυμες και παράλληλα με τα πειθαρχικά όργανα εκκινεί την διαδικασία και έτσι ο πολίτης ξέρει πια ότι η όποια του επώνυμη καταγγελία, θα τύχει μίας ακόμα πιο σοβαρής επεξεργασίας”.

Πρόσθετα δημιουργείται τετραψήφιος αριθμός ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών που θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται ακόμα και σε καταστάσεις που μία κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η Άμεση Δράση, όπου πέρα από την τμηματοποίησή της αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την ανανέωση και του στόλου της με 400 νέα οχήματα, τα οποία θα είναι σε θέση η ΕΛ.ΑΣ., όμως να παραγγείλει μετά από τουλάχιστον 6 μήνες. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, το πως βρέθηκε αυτό το κονδύλι.

Κατά την παρουσίαση της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Τόσκας ανέφερε πως υπήρχε ένα κοινοτικό κονδύλι το οποίο μάλιστα δεν είχε δαπανηθεί για έναν εντελώς φαιδρό σκοπό που προέβλεπε τοποθέτηση καμερών στα… βόρεια σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης… από Βορρά προς Νότο! Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν υφίσταται στην χώρα και έτσι με μεγάλη προσπάθεια και αρκετή γραφειοκρατία κατάφερε το υπουργείο να μεταφέρει το κονδύλι αυτό σε ουσιώδεις ανάγκες, όπως είναι αυτό την ανανέωσης του στόλου της.

 

Θοδωρής Παναγιωτίδης

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *