Η έγκριση δαπάνης 946.000 ευρώ για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, σε έκταση που έχει παραχωρηθεί προς τούτο από το Πολεμικό Ναυτικό, προβλέπεται σε άρθρο του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση ενεργειακών ζητημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου αύριο να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Ειδικότερα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι για τον προϋπολογισμό προκύπτει «δαπάνη ύψους 946.000 ευρώ από την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, κατά τα οριζόμενα. Η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)».
Το άρθρο 35 του νομοσχεδίου ορίζει σε τρεις παραγράφους τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανέγερση του τεμένους, ενώ στην αιτιολογική έκθεση γίνεται αναφορά στην πάγια υποχρέωση της χώρας να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη άσκηση λατρείας για όλα τα πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα. Γίνεται, επίσης, αναφορά στο σταθερό αίτημα μουσουλμανικών χωρών για την ανέγερση τεμένους αλλά και στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου τροποποιείται το πολεοδομικό διάταγμα της περιοχής, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες κατασκευής του τεμένους. Στη δεύτερη παράγραφο ορίζεται ότι όλα τα υφιστάμενα κτίρια θα κατεδαφιστούν και καταργείται η προϋπάρχουσα δυνατότητα μετασκευής τους. Στην τρίτη παράγραφο ρυθμίζεται η αδειοδότηση της κατασκευής. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αιτιολογική έκθεση, το κτίριο που θα χτιστεί θα καλύπτει περί τα 850 τ.μ., «δεν υπερβαίνει τις διαστάσεις ενός μεσαίου τυπικού ενοριακού ναού της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 350 με 400 πιστούς».
«Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διευθέτηση διάφορων επιμέρους διαδικαστικών ενεργειών και η επίσπευση διοικητικών ζητημάτων που αφορούν στην κατασκευή του ισλαμικού τεμένους Αθηνών κατά τις ειδικότερες πρόνοιες του ν. 3512/2006 και των τροποποιήσεών του, η οποία κατασκευή (εκκρεμούσα πλέον επί μία δεκαετία από τη ρητή και συστηματική πρόβλεψή της) αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες ρηματική δέσμευση της πολιτείας», επισημαίνεται.
Έντυπη