Να εξοντώσει κάθε ίχνος του «ιού Γκιουλέν» στην κρατική μηχανή προσπαθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Eχοντας πλέον τη «νομιμοποίηση» που χρειαζόταν για τη μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης της χώρας από το «παράλληλο κράτος», ο «σουλτάνος» συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις χιλιάδες συλλήψεις στις Eνοπλες Δυνάμεις και sτο δικαστικό σώμα, προβάλλοντας μάλιστα ως λαϊκή απαίτηση -την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει- την επαναφορά της θανατικής ποινής.
«Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές τα χρόνια που έρχονται, αυτό λέει ο κόσμος», ανέφερε χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN ενώ προσέθεσε ότι θα κατατεθεί επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ εντός των επόμενων ημερών για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν χθες βίντεο και φωτογραφίες συλληφθέντων στρατιωτών και αξιωματούχων του Στρατού, άλλοι γυμνοί, άλλοι ξαπλωμένοι με χειροπέδες στο έδαφος και άλλοι με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Σε ένα βίντεο αξιωματικοί με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και με σημάδια στο πρόσωπο αναγκάζονται να πουν το όνομά τους στην κάμερα, ενώ ακούγονται από το βάθος κραυγές και ήχοι ξυλοδαρμού.
Σχεδόν 20.000 άτομα έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί ή απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι πάνω από 7.500 άτομα είχαν συλληφθεί μέχρι χθες το βράδυ, οι 6.000 εκ των οποίων μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, περισσότεροι από 12.000 αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς, κυβερνήτες περιφερειών και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι καθαιρέθηκαν στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις λόγω υποψιών για εμπλοκή στο πραξικόπημα της Παρασκευής. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν και για δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, 48 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους και 140 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφέσεων για δεσμούς με τον αυτοεξόριστο στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αναστολή αδειών στο Δημόσιο
Υπό κράτηση για ανάκριση σχετικά με τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου βρίσκονται 103 ναύαρχοι και διοικητές του Στρατού, 41 εκ των οποίων έχουν φυλακιστεί περιμένοντας να δικαστούν. Η Αγκυρα ανέστειλε μέχρι νεωτέρας και τις άδειες περισσότερων από τρία εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων.
Οι άμεσες εκκαθαρίσεις από τις τουρκικές Αρχές ήγειρε ερωτηματικά και πυροδότησε επικρίσεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης λίστας συλλήψεων πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. «Αξιολογούμε ότι αυτή η ομάδα ενήργησε εκτάκτως όταν αντελήφθησαν ότι βρίσκονταν εδώ και καιρό υπό έρευνα. Υπήρχε μια λίστα υπόπτων για συνωμοσία για οργάνωση πραξικοπήματος, αλλά δεν υπήρχε λίστα συλλήψεων», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, απαντώντας σε αυτές.
Οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται κατηγορούνται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας με βίαια μέσα ή απόπειρα να εμποδίσουν πλήρως ή μερικώς τη λειτουργία της». Εν τω μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις και στην επαρχία και για άλλους στρατιώτες που ενεπλάκησαν στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.
Στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας απαγορεύθηκε η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της Τουρκίας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.
Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ τοποθέτησε χθες τον τραγικό απολογισμό του πραξικοπήματος σε 232 νεκρούς, 208 από τους οποίους πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που στήριξαν τον Ερντογάν και 24 πραξικοπηματίες. Πάντως η ένταση συνεχίζεται με σποραδικά περιστατικά ένοπλων επιθέσεων. Εξω από τα δικαστήρια της Αγκυρας στρατιώτης άνοιξε πυρ, επίθεση με σφαίρες δέχθηκε ο αντιδήμαρχος της περιοχής Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σε μια γειτονιά Αλεβιτών στην ανατολική επαρχία της Μαλάτια σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους και μια ομάδα 1.000 φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ