Τσίπρας: Έρχονται καλύτερες μέρες

May 9, 2016
351 Views

“Χρειάζεται τόλμη, σαν αυτή που επιδείξει σήμερα η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τώρα που θα δούμε ότι αυτός ο κόπος και ο αγώνας δεν πήγε χαμένος, στεκόμαστε όρθιοι, περνάμε το δύσκολο κάβο και μπαίνουμε σε ήρεμα νερά, θα τα καταφέρουμε, έρχονται καλύτερες μέρες, τις αξίζει και ο τόπος και ο λαός”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή.

“Η ομιλία Μητσοτάκη χρήζει μελέτης γιατί τονίζει το στρατηγικό τους αδιέξοδο, καθώς βασίστηκαν σε λαθεμένη πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρυφό σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ”, τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, κατηγορώντας τη ΝΔ για “δυισμό”.

“Σήμερα δεν μπορεί η ΝΔ να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και στερείται στοιχειωδώς εναλλακτικής πρότασης”, είπε.

“Με την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας”, είπε, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση.

“Η ίδια η Eurostat και όχι η δημιουργική στατιστική μας έδωσε 1% παραπάνω πλεόνασμα από το στόχο, όταν εσείς είχατε αφήσει 1,3% έξω από το στόχο”, είπε. Και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε: “αναρωτιέμαι αν αυτό που προτείνετε για το ασφαλιστικό και την έξοδο της χώρας από την κρίση να το πείτε θαρραλέα. Καταλαβαίνω ότι εννοείτε περικοπές δαπανών, κάντε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα. Εννοείτε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”.

“Μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, ζητάτε εκλογές, όμως ζητώντας εκλογές χωρίς εναλλακτική πρόταση, δεν έχετε να προσθέσετε τίποτα διαφορετικό, ο καθένας καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο το ζητάτε”, είπε, για να προσθέσει: “Εκτός αν θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι ο καλύτερος τρόπος διαπραγμάτευσης είναι να αποδέχεστε τις πιο σκληρές προτάσεις των πιο σκληρών δανειστών”.

Και τόνισε ότι η ΝΔ ζητάει εκλογές για να προστατεύσει το πιο σκληρό σύστημα διαπλοκής.

“Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής που κυβερνούσε την Ελλάδα και την οδήγησε στη χρεοκοπία”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Τηρήσαμε την πρώτη εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση ως εκεί που δεν έπαιρνε. Και μετά είχαμε την εντιμότητα να πούμε στο λαό ότι ματώσαμε, αυτό καταφέραμε, ελάτε να μας κρίνετε”, είπε και πρόσθεσε: “Ζητήσαμε από το λαό να μας εμπιστευτεί για να βγούμε από την επιτροπεία που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να βγούμε από την κρίση”.

“Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά δεν καταδικάζει την οικονομία σε ύφεση. Η δέσμευση μας ήταν ότι θα εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία αλλά δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις”, ανέφερε.

“Τις δεσμεύσεις μας τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε. Προστατεύσαμε τη 1η κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Διευρύναμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Διευρύναμε τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αφήσαμε τη Δικαιοσύνη να αναπνεύσει και βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κι ας μας κοστίζει αυτό με τα ψεύδη των συστημικών μέσων εναντίον μας”, τόνισε, για να προσθέσει ότι “προχωρήσαμε στο ασφαλιστικό χωρίς να κόψουμε ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις”.

“Την εποχή του success story τα μέτρα ήταν ύψους 10 δισ. ευρώ.
Η ανεργία εκτοξεύθηκε την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ. Και κάποιοι τολμούν να καταστροφολογούν. Σε ποια χώρα ζούσατε τα προηγούμενα χρόνια; Σε κυβερνήσεις του βουνού; Σαν να έχετε ξεχάσει τις εγκληματικές σας επιλογές”, τόνισε.

Και υπογράμμισε: “Η κυβέρνηση μας ανέλαβε καθήκοντα σε ναρκοθετημένο πεδίο, διότι έπρεπε να ανατρέψει και να αντιστρέψει όσα είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ”.

“Το ασφαλιστικό σύστημα που προτείνουμε είναι βιώσιμο και εγγυάται τις συντάξεις όλων των Ελλήνων. Το ασφαλιστικό μπαίνει σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς νέα μείωση συντάξεων. Για το 92,5% δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

“Φέρνουμε μία αναγκαία μεταρρύθμιση, με την οποία προσπαθούμε να μοιράσουμε το βάρος σε όσους μπορούν”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι αύξηση υπάρχει μόνο για το 10%. “Για τους υπόλοιπους μειώνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές”, είπε.

“Αν θες να ευνοήσεις την πλειοψηφία, πρέπει να αδικήσεις τη μειοψηφία. Τους ίδιους κανόνες τηρούμε και στο φορολογικό νομοσχέδιο”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Πάμε μπροστά, έχουμε άλλες προτεραιότητες. Το ένα είναι για τη διαπραγμάτευση και το άλλο είναι ένα σχέδιο μελετημένο και σχέδιο δράσης που θα εφαρμοστεί την επόμενη της αξιολόγησης. Το σχέδιο είναι να περάσει η Ελλάδα από την ακραία ύφεση στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη”, τόνισε.

“Η νεοφιλελεύθερη εμμονή για απολύσεις ποτέ δεν λειτούργησε ευεργετικά για την οικονομία”, είπε και πρόσθεσε: “Παραλάβαμε ένα κράτος που δεν ήταν δικό μας δημιούργημα και χρειάζεται σχέδιο αναμόρφωσης, μία επαναθεμελίωση με τις αρχές της λειτουργικότητας και του σεβασμού στον πολίτη”.

“Πρέπει να οραματιστούμε το μέλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δεν είναι μία ουδέτερη και μετριοπαθής προσέγγιση αυτή, είναι μία ριζοσπαστική και αριστερή προσέγγιση αυτή: πρέπει να ματώνεις σταθερά για να επέλθουν αλλαγές για τους πολίτες, για τις δυνάμεις της εργασίας”, είπε και πρόσθεσε: “Η αριστερή πολιτική είναι αυτή που παλεύει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”.

“Η ελληνική οικονομία λένε οι οικονομολόγοι είναι σαν το ελατήριο, έχει συμπιεστεί και είναι έτοιμη να εκτιναχθεί”, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι “αύριο είναι μία σημαντική ημέρα, μετά από 6 χρόνια, το Eurogroup θα συνεδριάσει και με ημερήσια ατζέντα για την ελάφρυνση του χρέους”.
Απάντηση Μητσοτάκη

“Σας είσαι τόσο άγνωστη κ. Δραγασάκη η έννοια της αλήθειας, που έπρεπε να την ψάξατε στο Google. Και εγώ έκανα google το όνομα ΣΥΡΙΖΑ και μου προέκυψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, είπε -απαντώντας στην ομιλία Τσίπρα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Κύριε Τσίπρα λαθροχειρία είναι να κάνετε δημοψήφισμα και μετά από 3 μέρες να κάνετε το “όχι” “ναι”. Λαθροχειρία είναι να υπόσχεστε 12.000 ευρώ, και να το κατεβάζετε στα 8.600 ευρώ” και πρόσθεσε: “Έχετε ξεχάσει τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και τους έμμεσους φόρους, που επιβαρύνουν πρωτίστως τους πιο αδύναμους που δήθεν υπερασπίζεστε με τη δική σας πολιτική”.

“Αποφασίστε κ. Τσίπρα πότε λέτε την αλήθεια, όταν μιλάτε εδώ ή όταν επικοινωνείτε με τους εταίρους σας;”, είπε και διερωτήθηκε: “Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στο δρόμο, δεν καταλαβαίνουν όσα λέτε;”.

“Η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από το 2012, μόνο που εσείς το φέρνετε με επιπλέον 8 δισ. ευρώ μέτρα”, είπε και τόνισε: “Εσείς οι ίδιοι κάνατε το χρέος μη βιώσιμο”.

Ανταπάντηση Τσίπρα

“Νομίζω ότι όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται στη Βουλή για να πει ότι φταίει μία κυβέρνηση λίγων μηνών επειδή διαπραγματεύτηκε, ούτε ο Χουντίνι δεν μπορεί να τα κάνει αυτά”, απάντησε ο πρωθυπουργός.

“Εφαρμόσατε μία πολιτική που χρέωσε το 1/4 του ΑΠΕ, 62 δισ. ευρώ ήταν τα μέτρα που πήρατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ”.

“Η συμφωνία που κάναμε δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση. Με μέτρα 5,6 δισ. και όχι 12 δισ. που λέτε εσείς, που βιάζεστε από τη χαρά σας να προσθέσετε προληπτικά μέτρα που θέλει το ΔΝΤ”.

“Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να δούμε την πραγματικότητα. Η χώρα έχει μία δυνατότητα να βγει από την κρίση, να φύγει από το φαύλο δημοσιονομικό κύκλο και αυτό προϋποθέτει μία θετική λύση για το ζήτημα του χρέους. Γιατί μας είπατε ότι πήρατε το 2012 αυτή την υπόσχεση για το χρέος, γιατί δεν την υλοποιήσατε;”, είπε και πρόσθεσε: “Κύριε Μητσοτάκη επιμένετε σε μία μίζερη διαμαρτυρία, δεν αξίζει στην παράταξη σας να τη μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας”.

“Μπορείτε να μας κατηγορήσατε για αυταπάτες, όχι ότι είπαμε ψέματα. Ο λαός έκρινε και τη συμφωνία, και την εντιμότητα μας. Κάνετε διαρκώς μία δημιουργική λογιστική με παραπειστικά νούμερα”, σημείωσε.

“Αν μπορεί κανείς σε αυτή την αίθουσα να αποδείξει με στοιχεία ότι θα μπορούσε να φέρει καλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ας έρθει να το αποδείξει. Εμείς επιλέξαμε μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που δεν έχει ούτε ένα ευρώ μείωση στις κύριες συντάξεις”.

“Το πρωτογενές πλεόνασμα που φέραμε εμείς είναι 1,7 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο, και θα πάνε στην ανθρωπιστική πολιτική”, κατέληξε.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title