Ονομα Κωνσταντίνος, επώνυμο τέως βασιλεύς Παύλου

2 months ago
844 Views
onoma-kwnstantinos-epwnumo-tews-basileus-paulou.w_l

Αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε ο ισχυρισμός του Κωνσταντίνου πως «δεν είναι τέως ή πρώην, αλλά Βασιλεύς Κωνσταντίνος»

Αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε ο ισχυρισμός του Κωνσταντίνου πως «δεν είναι τέως ή πρώην, αλλά Βασιλεύς Κωνσταντίνος». Μάλιστα δεν έμεινε εκεί, αλλά ερωτηθείς -από τον ΣΚΑΙ- αν έχει λήξει το θέμα της παλινόρθωσης τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Εγώ βλέπω την όλη υπόθεση αυτή να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτοί αποφασίζουν τι θέλουν, αυτοί αποφάσισαν 2 φορές αν θυμάμαι καλά, να επαναφέρουν τη βασιλεία αφού είχε φύγει. Τώρα, αν τη θέλουν, πάλι δικό τους δικαίωμα είναι…Δε θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να πάρω τη βασιλεία πίσω, θα το κάνουν οι Ελληνες, εγώ δε θα το κάνω».

Ο εμμονή του να τον προσφωνούν Βασιλέα Κωνσταντίνο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με δικαστικές αποφάσεις, αλλά και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που σε μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι και ο μόνος κυρίαρχος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρεται αυτός ο ισχυρισμός. Οπως αναφέρεται και στο site Royalchronicles που απηχεί τις απόψεις του τέως, «Τα ελληνικά Συντάγματα απαγόρευαν την ύπαρξη και χρήση τίτλων ευγενείας στη χώρα. Συνεπώς το βασιλικό αξίωμα δεν είχε την παραμικρή σχέση με αυτούς, αλλά υποδήλωνε τον ανώτατο άρχοντα της χώρας, όπως ακριβώς η ιδιότητα “πρόεδρος της δημοκρατίας” αναφέρεται στον ανώτατο άρχοντα υπό το καθεστώς της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η αναφορά στα πρόσωπα αυτά, βασιλιάς, βασίλισσα, πρίγκιπας και πριγκίπισσα δηλώνει την ιδιότητα τους και διατηρείται ισόβια, ακόμα και όταν παύεται το αξίωμα…».

Ομως στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε οριστική του γνωμοδότηση προς το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε, μετά από ερώτημα που του είχε τεθεί, ότι ο έκπτωτος βασιλιάς μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου», προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για τον οποίο είχε κάνει αίτηση.

Στα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει τότε ο τέως στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται διαβατήριο της Δανίας (από εκεί κατάγεται), όπου αναφέρεται ως «King Constantine», έγγραφο από το γραφείο πρωθυπουργού της Δανίας με ημερομηνία 1/7/1983 το οποίο αναφέρει ότι από την εποχή του βασιλιά Christian IX κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε ή έχει το επώνυμο Γλύξμπουργκ, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τον αναφέρει ως «τέως βασιλιά των Ελλήνων», αλλά και αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου «βαφτίστηκε» για τις ανάγκες της δίκης σχετικά με την αποζημίωση της περιουσίας του ως «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου». Μάλιστα, με το ίδιο όνομα του έχει χορηγηθεί ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για τις οικονομικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα.

Στη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ξεκαθαρίζει ότι το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου» δεν έχει να κάνει με τίτλο ευγενείας, καθώς στην Ελλάδα από το Σύνταγμα είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ευγενείας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής του. Στην εν λόγω περίπτωση, ο τέως δεν φέρει επίθετο και γι’ αυτό τον λόγο τού αποδίδεται το όνομα «Κωνσταντίνος» και το επίθετο «τέως βασιλέως Παύλου».

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title