Νέοι φόροι «σοκ» €2,6 δισ. για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες, καταναλωτές το 2017

3 days ago
446 Views
d6bcb8ceba7b4e471fa99308cc6698d2

Νέους φόρους «σοκ» ύψους 2,6 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στο 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και οι πάσης φύσεως καταναλωτές καθώς «απλώνονται» στην πλήρη τους μορφή τα φορολογικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και άλλα εφαρμόζονται από τα μέσα του 2016 και άλλα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Την ίδια στιγμή οι άμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 371 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι κατά 1,46 δισ. ευρώ, ενώ αν σε αυτούς προστεθούν και 664 εκατ. ευρώ που αφορούν εισφορές των εργαζομένων στο Δημόσιο που έως σήμερα υπολογίζονται στους άμεσους φόρους και από το 2017 θα προστίθενται ως πόρος στο Ειδικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τότε τα παραπάνω έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους για το 2017 θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ευρώ.

Δείτε τον πίνακα των φόρων

Από τον πίνακα που δημοσιεύεται προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και συγκεκριμένα στη σημαντική μείωση του αφορολογήτου, αλλά και στις αλλαγές – αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης για μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Ακολουθούν οι φόροι στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, τις βενζίνες και το υγραέριο κίνησης, ενώ μέσα στο 2017 θα φανεί στο σύνολό της και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση στα έσοδα του κράτους αναμένεται να επιφέρει η σημαντική άνοδος της φορολογίας στα τσιγάρα, οι φόροι στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ, στην μπύρα κτλ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ ή 3,3 δισ. ευρώ που θα στηριχθούν κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας προβλέπει ο προυπολογισμός του 2017. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την φιλόδοξη πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη και μάλιστα με ρυθμό 2,7%.

Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2017

Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017 που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προβλέπονται τα εξής:
-Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
-Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πέρα, ωστόσο, από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:
* Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
* Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
* Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
* Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αξίζει τέλος να γίνει αναφορά σε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία Υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
 http://www.tovima.gr/
Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *