Θύμα πλεκτάνης που έστησε εναντίον του υπόδικος πληροφοριοδότης της αστυνομίας αποδείχθηκε ότι έπεσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος το καλοκαίρι του 2014 συνελήφθη από τους «Αδιάφθορους» στο πλαίσιο έρευνας για την εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων. Τα Συμβούλια Εφετών Πειραιά και Πλημμελειοδικών Ναυπλίου εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα για τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και υπεξαγωγής εγγράφων που αντιμετώπιζε και χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε ανακοίνωση «αποκατάστασής» του, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Το θρίλερ με πρωταγωνιστή τον 53χρονο απόστρατο σήμερα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. άρχισε να εκτυλίσσεται τον Ιούλιο του 2014, με τη σύλληψή του από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στη διάρκεια έρευνας για τη δράση δικτύου που διακινούσε παράτυπους μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία. Ως βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατηγορηθεί πέντε άτομα, δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, μια τραπεζική υπάλληλος, ένας εν ενεργεία αστυνομικός των ΜΑΤ και ένας απόστρατος του Λιμενικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση (2 Ιουλίου 2014), ο 53χρονος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και τέως επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος είχε συλληφθεί, καθώς στη διάρκεια της έρευνας προέκυπτε χρηματισμός από τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της σπείρας, προκειμένου να εντοπίσει για λογαριασμό του άτομο με το οποίο είχε οικονομική διαφορά.
Από δικαστικά έγγραφα, ωστόσο, προέκυπτε ότι η έρευνα των «Αδιάφθορων» αλλά και η σύλληψη του αξιωματικού είχε βασιστεί στη μαρτυρία ενός κρατουμένου των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος τον Γενάρη του 2013 είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε άλλο κύκλωμα δουλεμπόρων από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, στο τιμόνι της οποίας βρισκόταν, τότε, ο κατηγορούμενος αστυνομικός. Συγκεκριμένα είχε πει στους αστυνομικούς ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος είχε καταβάλει αμοιβή 7.000 ευρώ στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας του να εντοπίσει άτομο με στοιχεία Mr. Johnson, που του είχε αποσπάσει 165.000 ευρώ με τη μέθοδο της νιγηριανής απάτης. Σε επόμενες καταθέσεις του ο πληροφοριοδότης είχε δηλώσει ότι είχε δει μόνο εξ αποστάσεως τον κατηγορούμενο αξιωματικό, κρύβοντας ότι ήταν αυτός που αρκετούς μήνες πριν τον είχε συλλάβει και οδηγήσει στη φυλακή. Αλλά και ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος δουλεμπόρων, μετά τη σύλληψή του είχε απαντήσει ότι δεν γνωρίζει τον κατηγορούμενο αξιωματικό.
Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο διωκόμενος αξιωματικός είχε καταγγείλει σκευωρία και κατασκευή κατηγορίας σε βάρος του από τον υπόδικο πληροφοριοδότη της αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι «εν όψει του επικείμενου δικαστηρίου του, εφηύρε τα καταγγελλόμενα αποβλέποντας προφανώς σε ευνοϊκότερη ποινική μεταχείρισή του». Ο 54χρονος «insider» αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς σε επιχείρηση παράνομης μεταφοράς μεταναστών για την οποία κατηγορείται (Οκτώβριος 2012, Βόλος) είχαν πνιγεί δύο άτομα. Κατά πληροφορίες, έχει αποφυλακιστεί λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου και πλέον τα ίχνη του αγνοούνται.
Έντυπη