Δύο λεπτά μετά την έξοδο από τον ελληνικό ενάεριο χώρο ,χάθηκε από τα ραντάρ αεροπλάνο της Egyptair με 66 επιβάτες

2 months ago
537 Views
5D73147080B299A5035F57ED0496A4F9

Το στίγμα του χάθηκε μέσα στο FIR Καϊρου – Βαλς: Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί – Ελληνική φρεγάτα και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναζητούν το αγνοούμενο αεροσκάφος – Πλοία και αεροσκάφη στέλνει και η Γαλλία Χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από την Μεσόγειο, αεροσκάφος με 69 επιβάτες και πλήρωμα που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο.

Το στίγμα χάθηκε αφού η πτήση είχε ήδη μπει περίπου 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, και περίπου δέκα λεπτά μετά την τελευταία επικοινωνία. Σύμφωνα με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξαφανίστηκε δύο λεπτά μετά την έξοδο από τον ελληνικό ενάεριο χώρο.

Tελευταίες ανακοινώσεις από την EgyptAir υποστηρίζουν, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, ότι το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 4:26 τα ξημερώματα τοπική ώρα -δύο ώρες αφότου χάθηκε το στίγμα του-, ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου δεν επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφορία. Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής αεροπορίας ανέφεραν ανώνυμα στο Reuters ότι θεωρούν πως το αεροσκάφος συνετρίβη.

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε για το χαμένο αεροσκάφος. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας συγκαλεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το Κάιρο έχει ήδη αναπτύξει συνεργεία αναζήτησης και ανατρέχει στα διαθέσιμα στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους. Πρόκειται για αεροσκάφος Airbus Α320κατασκευής του 2003, σύμφωνα με την εταιρεία.

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση MS804, επέβαιναν 56 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- και 7μελές πλήρωμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονταν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας, συνολικά δηλαδή επέβαιναν 66 άτομα.

Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά.

Είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού στις 22:45 το βράδυ της Τετάρτης καιτο στίγμα χάθηκε στις 02:30 (ώρα Καΐρου). Αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφεραν πως η τελευταία επαφή έγινε δέκα λεπτά πριν την εξαφάνιση και στην αρχή υποστήριζαν πως το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου -κάτι που στη συνέχεια διέψευσε η εταιρεία.

H τελευταία επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες φαίνεται ότι ήταν εκείνη που έγινε όταν το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Κέα και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Κώστα Λιντζεράκο ο κυβερνήτης «δεν ανέφερε προβλήματα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κυβερνήτης είχε 6.275 ώρες πτήσης (από τις οποίες οι 2.101 σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος) και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000  πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του.

Από τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ υπήρξε μια αναφορά από εμπορικό πλοίο που έπλεε 130 μίλια ανατολικά της Καρπάθου ότι το πλήρωμα νωρία το πρωί είδε μία λάμψη στον ουρανό.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η Αθήνα έχει αναπτύξει το πρωί της Πέμπτης ένα αεροσκάφος C130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H.

Επιπλέον, δεύτερο C-130 βόρεια της Κρήτης κινείται προς την περιοχή, όπως και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Στην Κάρπαθο βρίσκεται ένα ελικόπτερο Super Puma και κινείται για μεταστάθμευση δεύτερο ελικόπτερο S-70.

Το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες έπρεπε να είχε προσγειωθεί στο Κάιρο στις 03:00 τοπική ώρα. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν, σε ανώνυμες αναφορές τους στις εφημερίδες της χώρας, την εκτίμησή τους το πρωί πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.


Βαλς: «Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Το Υπουργείο Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός περιλαμβάνονται μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Egyptair.

Η Γαλλία στέλνει πλοία και αεροσκάφη

Η Γαλλία πρόκειται να στείλει πλοία και αεροσκάφη προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 15 Γάλλοι, που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο,  ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βρεθεί το αεροπλάνο. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές, έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα στρατιωτικά μας μέσα, αεροσκάφη και πλοία, για τον εντοπισμό του αεροπλάνου», είπε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο με τον πρόεδρο Ολάντ.

Ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε φορτίο στο επιβατικό αεροσκάφος Airbus A320.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 15 Γάλλοι. «Προφανώς, μπορούμε να φανταστούμε την αγωνία των οικογενειών των επιβαινόντων, μεταξύ αυτών και 15 Γάλλοι», δήλωσε ο Ερό.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title