Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων διεθνή προστασία, που υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα στηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας συνολικά έξι προσωρινά κέντρα.
Σήμερα έγιναν προπαρασκευαστικές διαδικασίες σε δύο κέντρα φιλοξενίας, στο Ελληνικό και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δόθηκαν περικάρπια στους πρόσφυγες, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες για το ποια μέρα και ώρα θα χρειαστεί να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι για την προκαταγραφή. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου, «τα περικάρπια έχουν ως μόνο σκοπό να βοηθήσουν στην οργάνωση του ποιος έχει προκαταγραφεί σε ποια χρονική στιγμή».
Στο Ελληνικό έχει στηθεί ειδικός χώρος για τη διαδικασία της προκαταγραφής των αιτούντων άσυλο, ενώ αντίστοιχος χώρος προετοιμάζεται και στη Θεσσαλονίκη. Στα δύο αυτά κέντρα θα μεταφέρονται για προκαταγραφή πρόσφυγες και από τις άλλες δομές φιλοξενίας.
Από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η καταγραφή των στοιχείων των προσφύγων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο κάθε πρόσφυγας θα λαμβάνει κάρτα αιτούντος άσυλο.
Στόχος του προγράμματος είναι να καταγραφούν περίπου 49.000 άτομα, που εισήλθαν στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2016 (πριν δηλαδή από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας) και σήμερα βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στο πρόγραμμα προκαταγραφής θα εργάζονται επί έξι ημέρες την εβδομάδα περισσότερα από 260 άτομα. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προκαταγραφούν και στις εθνικότητες που μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Μετά την προκαταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Επίσης, επισημαίνεται ότι η προκαταγραφή θα συμβάλει στη χαρτογράφηση των αναγκών των ανωτέρω προσώπων, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη πρόσβασή τους σε υλική βοήθεια στους χώρους υποδοχής.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια την εξέταση της αίτησης από τις ελληνικές αρχές, τη μεταφορά του πρόσφυγα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή την ένταξή του στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση αυτή διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής. Η EASO παρέχει ενημέρωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στηρίζει την εκστρατεία πληροφόρησης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Οικειοθελούς Αναχώρησης (AVR).
Ενημερωτικό υλικό για τη διαδικασία έχει αναρτηθεί στα αγγλικά και τα αραβικά στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου.