Ψηφίστηκε επί της αρχής το Ασφαλιστικό

Apr 27, 2016
309 Views
giorgos-katrougkalos

«Ταξικός αποστάτης» δήλωσε ο Κατρούγκαλος.

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «πρωτοφανή» και δήλωσε:

«Μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που έχουν στόχευση στο 90% των ασφαλισμένων οι οποίοι με το νέο σύστημα κερδίζουν». Ακόμα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το 87% των μισθωτών λαμβάνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ ανά μήνα και θα έχουν 85% αναπλήρωση στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων είπε ότι οι περισσότεροι κλάδοι ζητούσαν από την αρχή την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και αρνήθηκαν το διάλογο στα επιμέρους ζητήματα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

«Είμαι ταξικός αποστάτης δεν υπερασπίζομαι εκείνους που έχουν εισόδημα 50.000 το χρόνο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι κοινωνικά διαστρωματωμένοι και είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που εργάζεται με μπλοκάκι και άλλα του ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου, ο οποίες δεν είναι δικηγόρος αλλά επιχειρηματίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες σε επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών και καταλόγισε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, με τους χειρισμούς τους στο ασφαλιστικό κατά την περίοδο 2010 έως το 2014, επιδείνωσαν σε τέτοιο βαθμό τα ελλείμματα των ταμείων, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι αρνητικές επιδράσεις στο δημόσιο χρέος.

Θα ακολουθήσει, μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11 π.μ. η κατ’ άρθρον συζήτηση και την επομένη ημέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11 π.μ. η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Για την Ολομέλεια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιες μέρες θα συνεδριάσει.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Τη συνολική αντίθεσή της στη λογική και το βασικό πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό, εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωση-«καταπέλτη» τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Καντρούγκαλο.

Οι διοικητικοί δικαστές υπογραμμίζουν ότι «οι περικοπές των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζουν τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος», αλλά ούτε μπορεί «ένα νομοσχέδιο που μετακυλίει για μία ακόμη φορά το βάρος των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων στους ασφαλισμένους, αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι».

Η διαχρονική (από  το 1950 μέχρι και σήμερα) «αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι παράγοντες που υπονόμευσαν διαχρονικά το ασφαλιστικό σύστημα», σημειώνει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Ένωση ως προς τον κλάδο των δικαστών, υπογραμμίζει ότι  η μεταφορά του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων  των δικαστικών λειτουργών  «στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)  – πέραν των συνταγματικών ζητημάτων που εγείρει -σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των συντάξεων παλαιών και νέων συνταξιούχων ως αποτέλεσμα του  επανυπολογισμού των συντάξεων για τους πρώτους, θα επιφέρουν αναπόφευκτα περαιτέρω δραματική συρρίκνωση των συντάξεων και των εν γένει ασφαλιστικών παροχών και των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών».

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title