Τρόμος στα νησιά του Β.Αιγαίου από τα επεισόδια στους καταυλισμούς λαθρομεταναστών

3 months ago
696 Views

Μετά τη Μυτιλήνη και τη Σάμο, εκτεταμένα επεισόδια με φωτιές και καταστροφές σημειώθηκαν στη Χίο – Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε, κινδύνεψαν σπίτια στην περιοχή της Σούδας

Μετά από τα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα σε καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο και τη Σάμο, ήρθε η σειρά της Χίου να βιώσει ένα σοβαρό περιστατικό βίας.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο καταυλισμός προσφύγων στη Σούδα στη Χίο τυλίχθηκε στις φλόγες, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, ήταν η διαμαρτυρία ενός Ιρακινού που έλαβε χαρακτηριστικά γενικευμένης εξέγερσης. Μέσα σε λίγα λεπτά ομάδα μεταναστών, μετακίνησε κάδους στην είσοδο της δομής, έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα αυτή να εξαπλωθεί αρχικά στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας και των Μ.Κ.Ο. και αργότερα στους υπόλοιπους χώρους.

Καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς μετανάστες κουβαλούσαν κουβέρτες και ρούχα και τα πετούσαν μέσα στην εστία της φωτιάς.

Καίρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής όσο και η προσπάθεια των κατοίκων των Ταμπάκικων να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά στα σπίτια που βρίσκονταν ακριβώς πάνω από τον καταυλισμό. Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε στο πόδι ενώ δύο ιδιοκτήτες σπιτιών ανέφεραν στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ότι υπέστησαν ζημιές.

Από την φωτιά καταστράφηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό δύο σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και των Μ.Κ.Ο., γραφεία και βοηθητικοί χώροι, ενώ στο χώρο της Σούδας παραμένει δύναμη των ΜΑΤ.

Υπενθυμίζουμε πως στη Σούδα υπάρχουν δεκάδες πρόσφυγες – απεργοί πείνας τους οποίους επισκέφθηκε την Κυριακή ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη Δικαιωμάτων και Αλληλεγγύης της ΝΕ Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Μανιτσούδη.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε για την άμεση προώθηση των αιτημάτων των προσφύγων στο αρμόδιο Υπουργείο, την ηγεσία του οποίου θα συναντήσει άμεσα, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο.

Πέντε εκ των διαμαρτυρόμενων προσφύγων ξεκίνησαν απεργία πείνας πριν από 21 ημέρες ενώ τουλάχιστον 40 άτομα ξεκίνησαν και εκείνοι, από την Κυριακή. Όλοι τους ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η μετάβαση στα κράτη της Ευρώπης που επιθυμούν. Οι πρόσφυγες – απεργοί πείνας είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι της Συρίας καθώς και μια οικογένεια Ιρακινών. Ανάμεσα τους είναι μια 17χρονη και ένας 18χρονος.

«Από την Τρίτη 17/5, 27 πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας έχουν προχωρήσει σε ανοιχτή απεργία πείνας. Διεκδικούν βασικά δικαιώματα: έναν δικηγόρο να τους εκπροσωπεί, να οριστούν ημερομηνίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει, να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση αλληλεγγύης που εξέδωσαν τέσσερις συλλογικότητες του νησιού το Σαββατοκύριακο (Αλληλέγγυοι Χίου, Κοινωνική Κουζίνα, “ΛΑΘΡΑ;” – Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, ΦΕΟΧ Rescue Team), ενώ προσθέτουν: «Σε αυτό τον αγώνα δεν είναι μόνοι, και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μόνους. Διαπιστώνουμε καθημερινά πως ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου μετά την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τροφοδοτεί την απελπισία και την οργή. Από τους ανθρώπους αυτούς, έχει στερηθεί κάθε προοπτική.

Οι υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη πληροφόρησης, και κυρίως η ηχηρή απουσία των αρμόδιων υπηρεσιών που θα εξετάσουν τα αιτήματά τους, εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Ως αλληλέγγυοι εθελοντές, που ζούμε από κοντά την αγωνία των προσφύγων, ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των απεργών πείνας της Σούδας. Ζητάμε να τους δοθεί άμεσα, ακριβής πληροφόρηση από αρμόδια χείλη για το πότε θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και η ανάλογη νομική υποστήριξη. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρ. Ένωση να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη συμφωνία με την Τουρκία και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των διωγμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια να πορευτούν με αξιοπρέπεια στον ούτως ή άλλως δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς».

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *