Το αρχαίο θέατρο και η αγορά του Άργους από ψηλά (βίντεο)

1 week ago
545 Views

Το αρχαίο θέατρο

Το αρχαίο θέατρο Άργους αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του Άργους, και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, νοτιοανατολικά του λόφου της Λάρισας, ενώ εκτείνεται ακριβώς απέναντι από την αρχαία αγορά Άργους.
Κατασκεύασμα του Πολύκλειτου στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., το αρχαίο θέατρο Άργουςθεωρείται ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, καθώς κατά το ένα τρίτο είναι λαξευμένο σε φυσικό βράχο.

Με χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών στα χρόνια της ακμής του, το αρχαίο θέατρο Άργουςαποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού κόσμου, φιλοξενώντας μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμέων, αλλά και αγώνες προς τιμήν της θεάς Ήρας, ενώ κατά τους Ρωμαικούς χρόνους οι αγώνες που τελούνταν στο χώρο γίνονταν προς τιμήν του εκάστοτε αυτοκράτορα.

Το αρχαίο θέατρο Άργους αποτελούνταν από το κοίλον των θεατών, και την ορχήστρα των παραστάσεων. Το κοίλον διέθετε 89 σειρές εδωλίων, τα οποία ήταν χωρισμένα σε τρία διαζώματα τεσσάρων τμημάτων, τις κερκίδες. Τα κεντρικότερα εδώλια, που προορίζονταν για τους επισήμους, ήταν επίσης λαξευμένα στο βράχο, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούνταν από λίθινους δόμους και χτίζονταν πάνω σε χώμα.

Η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου Άργους είχε διαμέτρο 26,68 μέτρων, και την περιέβαλε αγωγός για την απομάκρυνση των υδάτων σε περίπτωση πλημμύρας. Το δάπεδό της, ήταν από ασβεστολιθικές πλάκες και έτσι σχηματίζονταν ένας κύκλος, πάνω στον οποίο εφάπτονταν οι δύο διάδρομοι ή πάροδοι. Το προσκήνιο, αποτελούνταν από 20 κίονες, κι ανοίγοταν προς το μέρος της ορχήστρας, και πίσω από αυτό η σκηνή.

Από τον 2 ο αιώνα μ.Χ. το αρχαίο θέατρο Άργους εξωραϊστηκε κατά το ρωμαϊκό πρότυπο, ενώ στην πορεία εμφανίστηκαν σ’ αυτό και περιφράξεις (σε περιπτώσεις μονομαχιών), στέγαστρα (για τον ήλιο) ,και νέες εξέδρες για τους επισήμους, μέχρι που έπαψε να λειτουργεί τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ.

Βόρεια του αρχαίου θεάτρου Άργους μπορείτε να επισκεφτείτε τα αρχαία έργα υδροδότησης του Άργους ή αλλιώς το Νυμφαίο. Στα ανατολικά του, συναντάται το Κριτήριο, το αρχαίο δικαστήριο της πόλης, ενώ η διαδρομή προς τα βόρεια καταλήγει στο Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Αρχαία αγορά

Στην καρδιά της σύγχρονης πόλης του Άργους στο νομό Αργολίδας κι ακριβώς απέναντι από το αρχαίο θέατρο Άργους, πνιγμένη στα φυτά, ξεπροβάλλει η ερειπωμένη αρχαία αγορά Άργους, το αλλοτινό εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Η αρχαία αγορά Άργους άρχισε να οργανώνεται τον 6ο αιώνα π.Χ. πάνω σε κομβικό δρόμο, νότια του κέντρου της πόλης, κι ολοκληρώθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Σήμερα, ακόμη διατηρεί την παλιά της αίγλη, μέσα από κάποια μνημεία που ανέσκαψε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Η αρχαία αγορά Άργους ιδρύθηκε στους πρόποδες του λόφου της Λάρισας, όπου συνέρρεαν τα νερά από τις βροχές γι’ αυτό και στο σημείο εκείνο κατασκεύαστηκε ειδικός αγωγός απορροής τους.

Με την είσοδό του στην αρχαία αγορά Άργους ο επισκέπτης αντικρύζει το Ηρώο, προς τιμήν των ηρώων που εκστράτευαν εναντίον των Θηβών υπό τον τότε βασιλιά Άδραστο, ενώ στο σημείο εκείνο, βρέθηκε επιπλέον μνημειακή εστία της ύστατης αρχαιότητας, γνωστή ως ”πυρ του Φορωνέως”, ο οποίος λέγεται ότι κατέβασε από τον ουρανό τη φωτιά και την παρέδωσε στον άνθρωπο. Η στοά, στο βόρειο τμήμα της αγοράς μάλλον είχε εμπορικό και βιοτεχνικό χαρακτήρα και έρχοταν σε επαφή με μια εξέδρα, που σήμερα είναι γνωστό ως το θέατρο της αγοράς, καθώς επίσης στο κέντρο αυτού υπήρχε βωμός που πιθανώς να χρησίμευε στις διάφορες δημόσιες τελετουργίες, κι ο οποίος μεταγενέστερα συνδέθηκε με το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα.

Ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του στο χώρο της αρχαίας αγοράς Άργους μπορεί να δει το Βουλευτήριο, κτίσμα του 475-250 π.Χ., το οποίο σχετίζεται με την εγκαθίδρυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος και φιλοξενούσε όλες τις συνεδριάσεις της πόλης. Στα ανατολικά της και μπροστά στη νότια στοά εκτείνονταν ένας δρόμος που συνδέονταν με την παλαίστρα και θεωρείται ότι χρησίμευε για την προγύμναση των αθλητών, ενώ ανήκε σ’ ένα από τα τρία γυμνάσια του Άργους. Το τετράγωνο Νυμφαίο, που βρέθηκε πάνω σ΄ αυτόν το δρόμο, αποτέλεσε κρήνη προς τιμήν εξέχουσας οικογένειας της εποχής. Βόρεια του ίδιου δρόμου, κατασκευάστηκε κυκλικό οικοδόμημα (θόλος) με μια χαρακτηριστική υπόγεια κρύπτη, το οποίο στη συνέχεια χρησίμευσε σαν Νυμφαίο.

Δύο ακόμη σημαντικά μνημεία της αρχαίας αγοράς Άργους αποτελούν το μνημείο Μ προς τιμήν ηρωικών μελών της κοινωνίας, αλλά και το μνημείο D, με έναν μικρό ναό, από τον οποίο σήμερα διασώζεται η βάση λατρευτικού αγάλματος.

Δείτε παρακάτω το αρχαίο θέατρο και την αρχαία αγορά του Άργους από… ψηλά!!!

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title