Home / ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ / Σχέδιο για τρεις συντελεστές φόρου αγροτών

Σχέδιο για τρεις συντελεστές φόρου αγροτών 0

Με µια υβριδική προσέγγιση στο θέµα της φορολογίας εισοδήµατος των αγροτών η οποία θα προβλέπει τρεις φορολογικούς συντελεστές, βάσει των οποίων θα υπάρχει και διαχείριση των αγροτών, ανάλογα µε την κατηγορία στην οποία αυτοί κατατάσσονται, ανοίγει η προεκλογική αυλαία των συζητήσεων για το αγροτικό ζήτηµα από την πλευρά της απερχόµενης κυβέρνησης

Τι προβλέπει κάθε συντελεστής

Το υπό µελέτη σχέδιο κινείται εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από το 3ο Μνηµόνιο και προβλέπει:

Έναν χαµηλό συντελεστή φορολογίας στο επίπεδο του 6%, ο οποίος θα αναφέρεται σε φορολογητέο εισόδηµα (δηλαδή καθαρό, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες) της τάξεως των 6.000 ευρώ (σηµειωτέον ότι στα 5.500 ευρώ έχει ορισθεί βάση διεθνών κανόνων το όριο της φτώχειας). Βάσει αυτού του συντελεστή θα φορολογούνται όλοι οι εµπλεκόµενοι µε δραστηριότητα στον πρωτογενή τοµέα και θα έρχεται να στηρίξει κατά κάποιο τρόπο τα χαµηλά εισοδήµατα και την παραµονή του πληθυσµού στην ύπαιθρο.

Έναν δεύτερο συντελεστή φορολογίας στο επίπεδο του 13%, ο οποίος θα αναφέρεται σε εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ και θα αναφέρεται στους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες και των Νέων Αγροτών συµπεριλαµβανοµένων. Εδώ οι πληροφορίες θέλουν τους εδώ ιθύνοντες να επιµένουν στη διατήρηση των σηµερινών ορίων περιγραφής του κατά κύριο επάγγελµα αγρότη, δηλαδή µε 30% χρόνο απασχόλησης στη γεωργία και 35% του ετήσιου εισοδήµατος από γεωργία (σηµειωτέον ότι οι Κοινοτικοί επιµένουν το ενιαίο όριο στο 50%), έτσι ώστε να είναι κατά το δυνατόν περισσότεροι αυτοί που θα επωφελούνται του παραπάνω συντελεστή.

Ένας τρίτος συντελεστής θα οριστεί αρχικά στο 20% (µόνο για τα εισοδήµατα του 2015) και εν συνεχεία και µόνιµα στο 26% και θα αφορά στα εισοδήµατα άνω των 6.000 ευρώ, τα οποία όµως προέρχονται από µη κατά κύριο επάγγελµα αγρότες (βάση της σχετικής περιγραφής), δηλαδή από ετεροεπαγγελµατίες που εµφανίζουν ωστόσο αγροτική δραστηριότητα και ενδεχοµένως εισπράττουν και κοινοτικές ενισχύσεις.

Βάσει του προτεινόµενου σχεδίου δεν παίζει κανένα ρόλο αν τα έσοδα προέρχονται από πώληση αγροτικών προϊόντων ή από επιδοτήσεις, αποζηµιώσεις ή άλλες παρεµφερείς πηγές, καθώς ότι εισπράξεις κάνει ένας αγρότης θα προστίθενται στο συνολικό εισόδηµα, όπως αντίστοιχα θα προστίθενται και οι δαπάνες για να προκύψει το καθαρό φορολογητέο εισόδηµα.

 

Βγάζουν κυβέρνηση οι αγρότες

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, από το Μέγαρο Μαξίµου µέχρι την πλατεία Βάθη και την πλατεία Συντάγµατος (υπουργείο Οικονοµικών), γίνονταν τον τελευταίο καιρό πολλές συζητήσεις επί του θέµατος, καθώς εκτιµάται ότι αυτή τη φορά οι αγρότες στην κυριολεξία βγάζουν κυβέρνηση.

 

∆ιαµόρφωση ρεαλιστικών θέσεων από τα κόµµατα

Με το αγροτικό ζήτηµα, όπως έχει διαµορφωθεί µετά τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί µε το 3ο Μνηµόνιο, να εξελίσσεται σε καταλύτη για το εκλογικό αποτέλεσµα, κυβερνώντες και µη εργάζονται  συστηµατικά στην κατεύθυνση της αναζήτησης των ενδεικνυόµενων λύσεων, κάτι που δεν αποκλείεται να έχει και θετικά αποτελέσµατα καθώς και να βάλει σε νέες βάσεις την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Σηµαντικότερη πτυχή του αγροτικού ζητήµατος είναι το θέµα της φορολόγησης των αγροτών, όπου οι πληροφορίες της Agrenda θέλουν τόσο τους εµπλεκόµενους µε το θέµα κυβερνητικούς αξιωµατούχους, όσο και τους επιτελείς των κοµµάτων του φιλοευρωπαϊκού τόξου, να κινούνται δραστήρια για την διαµόρφωση ρεαλιστικών θέσεων.

 

Έλεγχος της παραοικονοµίας µε µια επιτυχή προσέγγιση στο αγροτικό θέµα

Πρώτη επιδίωξη, να κινηθούν µε αξιοπιστία στην κινούµενη άµµο της προεκλογικής περιόδου και να συσπειρώσουν κατά το δυνατόν τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις τάξεις τους και δεύτερη, να µπορέσουν και µετεκλογικά να µείνουν συνεπείς, τόσο στην επιλογή της υπερψήφισης του 3ου Μνηµονίου όσο και στη διαχείριση των µεγάλων ανακατατάξεων που αυτό επιφέρει στη µέχρι σήµερα αντιµετώπιση του αγρότη από το κράτος. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι µια επιτυχής προσέγγιση στο αγροτικό ζήτηµα µπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τον έλεγχο της παραοικονοµίας που καλλιεργείται κυρίως µετά φόρτωση των προϊόντων από το χωράφι και στην πορεία µέχρι να φθάσουν µε οποιαδήποτε µορφή (νωπά και µεταποιηµένα) στον τελικό καταναλωτή.

Share

Recent comments