Στα 277 ευρώ το εισιτήριο μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά

3 days ago
438 Views
refugees_lesvos5-thumb-large

Εξαιρετικά αυξημένο εμφανίζεται το κόστος μεταφοράς των αιτούντων άσυλο από τα νησιά, καθώς σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών προϋπολογίζεται σε 277 ευρώ κατ’ άτομο το κόστος εισιτηρίου μεταφοράς.

Στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, την οποία απευθύνει το υπουργείο Οικονομίας και δημοσιοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται κονδύλι 5 εκατομμυρίων ευρώ για 18.000 άτομα.

Πρόκειται για δράση η οποία χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ε.Ε. (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης) και κατά 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» αφορά στην πραγματικότητα δράση που έχει πραγματοποιηθεί, αλλά πρέπει να γίνει αίτηση χρηματοδότησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση – (σ.σ.: σημειώνεται ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης αφορούν στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και άρα μπορούν να προκηρυχθούν δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό) εφόσον πρόκειται για τη «μεταφορά υπηκόων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική χώρα μετά την ταυτοποίησή τους κατά την περίοδο 31/ 10/2015 έως και 31/12/2015 προκειμένου να προωθηθούν σε ανοιχτές δομές υποδοχής που λειτουργούν στην ενδοχώρα». Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες και μετανάστες που ταξίδευαν από τα νησιά στην ενδοχώρα με πλοία της γραμμής –τα δρομολόγια μάλιστα ήταν αυξημένα– κατέβαλλαν επίσης εισιτήριο. Ακόμη, καθώς πρόκειται για δράση που είναι επιλέξιμη σε ποσοστό 75%, το υπόλοιπο 25% του αυξημένου κόστους θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *