ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

2 months ago
333 Views

Σιλουανός ο νέος επίσκοπος για την Αυστραλία

Του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου

Από 14 έως 25 Μαΐου 2016 συνήλθε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Πεκίου Μητροπολίτου Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχου των Σέρβων Ειρηναίου, στην ετήσια τακτική συνέλευση της. Οι Συνεδρίες ξεκίνησαν στο Πέκιο με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συνεχίστηκαν στο Πρίζρεν όπου ευλογήθηκε η ανακαίνιση της τοπικής Ιερατικής Σχολής και ολοκληρώθηκαν στο Βελιγράδι. Από την Σύνοδο απουσίασε ο επίσκοπος Σάμπατς Λαυρέντιος.καναδα

Συζητήθηκαν τα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τα τρέχοντα θέματα της Σερβικής Εκκλησίας, όπως οι σχέσεις της με την γειτονική Ρουμανική Εκκλησία και η επαπειλούμενη διακοπή κοινωνίας, η καταστροφή από  πυρκαγιά ανήμερα το Πάσχα του ιστορικού Σερβικού ναού του Αγίου στο Σάββα στη Νέα Υόρκη, οι εορτασμοί των 800 ετών από την παραχώρηση της αυτονομίας από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος στην Σερβική Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 1219, οπότε με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου Μανουήλ Α΄ η Ράσκα αναβαθμίστηκε από επισκοπή σε Αρχιεπισκοπή, με πρώτο Σέρβο Αρχιεπίσκοπο τον μετέπειτα άγιο Σάββα. Ασχολήθηκε με εκπαιδευτικά θέματα, υποθέσεις ακραίων εκδηλώσεων από μερίδα Παπικών και Ισλαμιστών στην Κροατία και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη αντίστοιχα, την κατάσταση των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, την αυξανόμενη παρουσία της Εκκλησίας στο Στρατό, την εκκλησιαστική περιουσία αλλά και την απόδοση της πρέπουσας νεκρικής τιμής στον Nikola Tesla.Σερβική Σύνοδος

Οι Σύνεδροι ενημερώθηκαν για τις αντικανονικές ενέργειες του καθηρημένου Επισκόπου Αρτεμίου με την χειροτονία και τρίτου χωρεπισκόπου, του Novobrdo και Pannonia Μαξίμου, για τα παραμένοντα προβλήματα σε σχέση με τους Σέρβους Ορθοδόξους, από τις τοπικές αρχές αλλά και άλλους παράγοντες στις περιοχές του Κοσσόβου, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των Σκοπίων και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς όλους τους Ορθοδόξους και ετεροδόξους Χριστιανούς, καθώς και μουσουλμάνους οι οποίοι υποφέρουν και σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή και κάλεσε σε προσευχή για ένα γρήγορο τέλος στην σύγκρουση μεταξύ αδελφών με μία πίστη και ένα αίμα στην Ουκρανία.

Αφού διαβάστηκαν οι εκθέσεις των Επισκόπων η Σύνοδος προέβη σε εκλογές Επισκόπων. Για την κενή, μετά την απομάκρυνση του Επισκόπου Γεωργίου, επισκοπή εν Καναδά, μετέθεσε τον Επίσκοπο στην Ανατολική Αμερική  Μητροφάνη και στην θέση του εξέλεξε τον εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία Ειρηναίο.

Για την κενωθείσα επισκοπή εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία εξελέγη ο Πρωτοσύγκελος Σιλουανός Mrakic, Ηγούμενος της Μονής Pustinje στην Επισκοπή Βάλιεβο.

Ακόμα εξελέγη ως βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, με τον τίτλο Επίσκοπος Διοκλετίας, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Bojovic, οποίος υπηρετούσε στην υπό την τοποτηρητεία του Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου, επισκοπή εν Μπουένος Άιρες και Νοτίο Αμερική.

Η Σύνοδος αποδέχθηκε την παραίτηση του επισκόπου Νύσσης Ιωάννη και όρισε τοποτηρητή Νύσσης τον Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιο, ενώ η μητρόπολη Δαμπροβοσνίας θα συνεχίσει να είναι υπό την τοποτηρητεία του Σαχουμίου και Ερζεγοβίνης Γρηγορίου. Τέλος ο Νίκσιτς καί Βουδίμλιε Ιωαννίκιος θα είναι ο τοποτηρητής της Επισκοπής Μιλεσέβου και στη νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίστηκε να μετέχουν οι επίσκοποι Μπάτσκας Ειρηναίος Ζίτσης Ιουστίνος, Δαλματίας Φώτιος και Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος, ενώ αναπληρωματικά μέλη θα είναι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασίας Αμφιλόχιος και ο Επίσκοπος Σάμπατς Λαυρέντιος.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title