Πεσμένος ο τζίρος παρά τον τουρισμό και τις εκπτώσεις

1 month ago
431 Views
590_4baecfbf7186ccdfa5b9acb9a933423e

Παρά τις απανωτές εκπτώσεις, τις Λευκές Νύχτες που κρατάνε μέχρι τα μεσάνυχτα τους εμποροϋπαλλήλους στο πόδι, την ουσιαστική υπονόμευση της αργίας της Κυριακής και παρά την άνοδο του τουρισμού και φέτος, η φετινή θερινή εκπτωτική περίοδος (11 – 31 Αυγούστου) αναμένεται να ολοκληρωθεί με μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από 8% έως 10%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Η πτώση αυτή (ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται σε ετήσια βάση να πλησιάσει τα 7 δισ. ευρώ) είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει κατά βάση τα μικρομάγαζα, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, σε αντίθεση με τα μονοπώλια του κλάδου, που συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της λαϊκής κατανάλωσης, ενισχύοντας τη θέση τους τόσο απέναντι στους μικρούς όσο και σε μεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «ο τζίρος διαμορφώθηκε σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία πτώση, καθώς ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο Εμπόριο». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην έρευνα της ΕΣΕΕ φαίνεται να υπάρχει χαμηλός τζίρος στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας (τουριστικούς προορισμούς), κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στο Προσφυγικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα οξυμένο μόνο σε νησιά του Β. Αιγαίου.

Επομένως, ο χαμηλός τζίρος δεν είναι απίθανο να συνδέεται και με την κυριαρχία του «all inclusive» στον τουρισμό, που οργανώνεται από μεγάλα διεθνή τουριστικά μονοπώλια, τα οποία κατευθύνουν τους τουρίστες σε συγκεκριμένα μεγάλα καταλύματα, με προπληρωμένες όλες τις δαπάνες και τις παροχές.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *