“Ο Αλλάχ έκαψε τις σκηνές για να συνεχίσουμε το ταξίδι”

Apr 21, 2016
408 Views
ScreenHunter_2918 Apr. 21 11.13

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά. Όπως έγινε γνωστό, ένας άντρας μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειοκαι δύο γυναίκες στο Παπανικολάου και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Περισσότερες από σαράντα σκηνές έγιναν στάχτη. Μαζί τους έγιναν στάχτη και τα υπάρχοντα όσων διέμεναν σε αυτές. Προσωπικά είδη, ρουχισμός, τρόφιμα, χρήματα, διαβατήρια παραδόθηκαν στις φλόγες και καλύφθηκαν από το λιωμένο πλαστικό των σκηνών.

Κανείς δεν γνωρίζει από τι προκλήθηκε η φωτιά.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες συνήθιζαν να ανάβουν μικρές φωτιές με πευκοβελόνες και μικρά κομμάτια ξύλα για να ζεστάνουν το γάλα των παιδιών τους ή το φαγητό τους. Μέσα σε δέκα λεπτά η φωτιά εξαπλώθηκε. Χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα οι παραπλήσιες σκηνές.

Στη θέα των λιωμένων σκηνών και των χαμένων περιουσιών τους αρκετοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες βγήκαν στο δρόμο που περνά μπροστά από το Κέντρο Μετεγκατάστασης για να διαμαρτυρηθούν. «Δεν έχουμε που να μείνουμε. Να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας» φώναζαν στη γλώσσα τους.

Η αστυνομία ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να ηρεμήσουν και να επιστρέψουν στο εσωτερικό του Κέντρου.

Τα μέλη των ΜΚΟ παρακολουθούσαν με αμηχανία τις σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά τους. Σχεδόν μία ώρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ξεκίνησε η απογραφή των ζημιών από τους υπεύθυνους λειτουργίας του Κέντρου.

Οι σκηνές που καταστράφηκαν θα αντικατασταθούν αύριο με μέριμνα του Ελληνικού Στρατού. Οι πρόσφυγες που έμεναν σε αυτές θα διανυκτερεύσουν στον χώρο που γίνεται η διανομή του συσσιτίου. Αν τους ρωτήσεις θα σου πούνε ότι δεν τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν νέες σκηνές. «Ο Αλλάχ έκαψε τις σκηνές μας για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Ευρώπη» έλεγε ένας νεαρός προς τους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το Thestival

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title