Ξεπέρασαν τους 60000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

3 days ago
427 Views
prosfyges1-2-thumb-large

Με τα νησιά να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και την ηπειρωτική χώρα να ακολουθεί, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας ξεπέρασαν το «φράγμα» των 60.000.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή καταμέτρηση μετρήθηκαν 60.042 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους 13.171 να βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Εκεί όπου οι δομές φιλοξενίας διαθέτουν πολύ λιγότερη χωρητικότητα, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 3.500 άτομα και φιλοξενεί 5.660. Στη Χίο, με δυναμικότητα 1.100 άτομα, φιλοξενούνται 3.598, στη Σάμο 1.425, με χωρητικότητα 850.

Όσοι φιλοξενούνται σε δομές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε 16.425, οι πρόσφυγες στην Κεντρική Ελλάδα σε 2.387 και στη Νότια Ελλάδα σε 246.

Στις οργανωμένες δομές της Αττικής διαμένουν 8.788 άτομα και στο Ελληνικό 2.482 άτομα. Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενούνται 8.693 πρόσφυγες, ενώ 7.850 εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας.

Όπως είναι επόμενο, η ασφυξία στα Κέντρα Φιλοξενίας προκαλεί προβλήματα.

Εκτός των συνθηκών διαβίωσης, που δεν είναι πάντα οι καταλληλότερες, τα επεισόδια μεταξύ των φιλοξενούμενων δεν λείπουν, όπως και οι εντάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Μυτιλήνη, όπου μετά από συμπλοκή μεταξύ παιδιών από τη Συρία και το Αφγανιστάν, 40 άτομα διέφυγαν, άλλα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα, ενώ ένα κοντέινερ καταστράφηκε.

Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως, από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ιταλία, όπου οι αφίξεις, μαζί με τους πνιγμούς, είναι πλέον χιλιάδες και δεκάδες, αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση.

Την ίδια ώρα, δυσλειτουργικό είναι και το άλλο σκέλος της συμφωνίας. Αυτό που προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία και τη μετεγκετάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο το Σεπτέμβριο έγιναν 74 εθελούσιες επιστροφές, από τις 3.647 που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους.

Πρόσφυγες - Προσφυγικές Ροές

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *