Κόκκινη τουλίπα Ρεθύμνου: O άγνωστος φυσικός θησαυρός που προσελκύει χιλιάδες τουριστές απ’ όλο τον κόσμο! (BINTEO)

May 4, 2016
289 Views

Ένας άγνωστος φυσικός θησαυρός φυτρώνει στα ορεινά του Ρεθύμνου. Πρόκειται για την κρητική τουλίπα που προσελκύει κάθε άνοιξη εκατοντάδες ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο που σπεύδουν να τη θαυμάσουν από κοντά. Και μπορεί οι περισσότεροι κρητικοί να μην την έχουν καν ακουστά, ωστόσο το μικρό κατακόκκινο και ιδιαίτερο λουλούδι, προστατεύεται νομοθετικά, αφού κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Είναι πιο κοντή από τα “αιχμάλωτα” ξαδέρφια της στην Ολλανδία, όμως είναι πιο κόκκινη και από την πασίγνωστη παπαρούνα. Ο λόγος για την τουλίπα doefleri, η οποία είναι ένα στενά ενδημικό είδος το οποίο φυτρώνει μόνο στο Ρέθυμνο και κυρίως στην περιοχή Γιους Κάμπος, σε ένα οροπέδιο ανάμεσα στο Σπήλι και το Γερακάρι. Εκεί συναντήσαμε την Μπάρμπρου, την Ανίτα και τον Ούλοφ από τη μακρινή Σουηδία.

Η Μπάρμπρου Νίερντσταμ χαίρεται που διαπιστώνει πλέον ότι η περιβαλλοντική παιδεία έχει γίνει βίωμα και καθημερινότητα και στους κρητικούς, δίνοντας εύσημα για το καθαρό περιβάλλον σε ολόκληρο το νησί. Η Ανίτα Ίρεχον μας εξομολογήθηκε ότι είχε ως όνειρό της εδώ και πολλά χρόνια να δει τουλίπες στην άγρια κατάστασή τους μιας και είναι το αγαπημένο της λουλούδι. Στη Σουηδία έχει γίνει κουλτούρα η εντρύφηση στη βοτανολογία και διαβάζοντας διδακτορικές διατριβές, πληροφορήθηκε ότι η Κρήτη είναι η πατρίδα της πιο ξεχωριστής άγριας τουλίπας κι έτσι έσπευσε να τη θαυμάσει από κοντά. Ο Ούλοφ Νέλσον δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι όλοι εδώ έχουν τα δικά τους πορτοκάλια και ελαιόλαδο, κάτι που το ευχαριστήθηκε δεόντως και με την αποδοχή των δώρων της φύσης μέσα από φιλόξενους κρητικούς που τους φιλεύουν με κάθε ευκαιρία.

Η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου με το προσωπικό της διενεργεί εντατικούς ελέγχους, για την καλύτερη προστασία του εν λόγω ενδημικού φυτού που αποτελεί θησαυρό της Ρεθεμνιώτικης φύσης και στολίδι απαράμιλλου κάλλους όπως αναδεικνύει και η προσέλευση τόσων ταξιδιωτών από τα πέρατα του κόσμου, μόνο και μόνο για να το θαυμάσει από κοντά.

Η Διευθύντρια Δασών Ρεθύμνου, Χαρά Καργιολάκη, τονίζει τη σημασία να διασωθούν αυτά τα στενά ενδημικά είδη όπως η Tulipa doefleri, καθώς χώρες όπως η Ολλανδία μπορεί να είναι πασίγνωστες για τις τουλίπες τους, όμως αυτές δεν είναι παρά τροποποιημένες τουλίπες από άλλες χώρες. Η Ολλανδία λοιπόν θησαυρίζει από φυτά που δεν φυτρώνουν στην αγριάδα της και η Ελλάδα δεν έχει προστατεύσει και αξιοποιήσει τη μοναδική της ανά τον κόσμο χλωρίδα.

Στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας ή κοινώς στο κόκκινο βιβλίο, φιλοξενείται και η βασίλισσα της Ρεθεμνιώτικης υπαίθρου, η τουλίπα doefleri ως τρωτό είδος, που διατρέχει δηλαδή υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, όπως διαβεβαιώνει ο δασοπόνος της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, Ανάργυρος Ρούσσος.

Η Ελίσσα Λάντρε, βιολόγος, ταξίδεψε από την άλλη πλευρά του ατλαντικού μαζί με άλλους αμερικανούς επαγγελματίες του περιβάλλοντος για να θαυμάσει την κρητική τουλίπα, η οποία ως είδος απολύτου προστασίας, περιλαμβάνεται και προστατεύεται από τη Δασική Αστυνομική Διάταξη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου.

Η Ελίσσα με τους συναδέλφους της στις ΗΠΑ εργάζονται για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και διαπίστωσε με ανακούφιση ότι και η νέα γενιά ευαισθητοποιείται στην Κρήτη με επισκέψεις περιβαλλοντικής αγωγής.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title