Κράτησε γερά ο τουρισμός, αλλά οι ξενοδόχοι είναι μείον

3 days ago
433 Views
xeimerinos-tourismos-744x575

ρεκόρ αφίξεων με αύξηση 6%-7% το καλοκαίρι, μικρό συν στις εισπράξεις

της Στεφανίας Σούκη

Θετικό πρόσημο στις αφίξεις, ερωτηματικό με μικρό συν στις εισπράξεις, αλλά πολύ μεγάλη αύξηση στη φοροδιαφυγή και τα παράνομα καταλύματα, με ανοιχτά ζητήματα το Προσφυγικό και την αξιολόγηση.

Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2016, με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού να εκτιμά ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου θα είναι εξαιρετικό και ότι το καλοκαίρι έχει κλείσει με ρεκόρ αφίξεων 6%-7%.

Και ενώ επισήμως οι τουριστικοί φορείς μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν ότι χάρη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος που είχε τεθεί στις αρχές του 2016 για αύξηση 6% στις διεθνείς αφίξεις, στα 25 εκατ. ευρώ, εντούτοις δηλώνουν ότι αναμένουν τα επίσημα στοιχεία επταμήνου από την Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να διαπιστωθεί πού θα κλείσουν τελικά οι τουριστικές εισπράξεις. Η έτερη πλευρά, αυτή της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, αναφέρει ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι το κλείσιμο της φετινής σεζόν θα γίνει με μείωση των εσόδων.

«Η όποια θετική ή αρνητική διακύμανση στα έσοδα του τομέα δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αφού με την ισχύουσα υπερφορολόγηση είναι δεδομένο ότι η πλειονότητα θα καταγράψει ζημιές», αναφέρουν χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν και οι τραπεζίτες που εσχάτως, με βάση τις πληροφορίες, έχουν εντείνει τις επαφές με εγχώριους και ξένους ενδιαφερομένους για το ξεκαθάρισμα μονάδων με υψηλό δανεισμό.

Η περίπτωση ξενοδοχειακών μονάδων στη Ρόδο που εντάχθηκαν, κατόπιν συμφωνίας με τη δανείστρια τράπεζα, στο management γερμανικού ομίλου είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες περιπτώσεις, δεδομένης της δύσκολης χρηματοοικονομικής εικόνας που παρουσιάζουν αρκετά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν ότι ο στόχος για αύξηση των τουριστικών εσόδων (με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος) στα 15 δισ. ευρώ, από τα 14,2 δισ. ευρώ το 2014, έχει απομακρυνθεί προ πολλού, ωστόσο ακόμη και αν οι εισπράξεις διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι χαμένες, αφού έχουν υποστεί φέτος επιπλέον φορολογικά βάρη της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ λόγω της υπερφορολόγησης.

Την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή στα ελληνικά νησιά… εκτοξεύτηκε, όπως εκτοξεύτηκαν και οι παράνομες μισθώσεις κατοικιών από ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι τελευταίες, με βάση τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, αντιστοιχούν αισίως σε ένα 10% επί του συνόλου του ελληνικού τουρισμού, με ιλιγγιώδεις ετήσιους ρυθμούς αύξησης, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Τουρισμού, μεταθέτουν συνεχώς για αργότερα τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την αγορά.

Στα ανοιχτά μέτωπα που δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους τουριστικούς φορείς στο αμέσως προσεχές διάστημα παραμένει το Προσφυγικό αλλά και -εν όψει και της δεύτερης αξιολόγησης- τυχόν μεγάλες καθυστερήσεις στις συζητήσεις με τους δανειστές που θα επηρεάσουν αρνητικά το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Στο θέμα του Προσφυγικού, οι τουριστικοί φορείς έχουν ήδη εκφράσει τις προτάσεις τους, που θα παρουσιάσουν εκ νέου σε σχετικές συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και οι οποίες περιλαμβάνουν, εν ολίγοις, τη δημιουργία hot spots σε περιοχές πιο αραιοκατοικημένες, που δεν έχουν τουριστική κίνηση και ζήτηση ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος δυσφήμισης σε επίπεδο τόσο προορισμού όσο και χώρας γενικότερα από τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. «Οι πρόσφυγες δεν επηρεάζουν τον τουρισμό αν η διαχείριση γίνεται ανθρώπινα και ποιοτικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ερχονται οι Κινέζοι;

Την ίδια στιγμή, η προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές είναι ένας από τους άξονες του ελληνικού τουρισμού για την αύξηση σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Τουρισμού υπολογίζει και σε αύξηση των επισκεπτών από την κινεζική αγορά, η οποία από τις 130.000 -κατά προσέγγιση- αφίξεις στη χώρα μας, θα μπορούσε, με τις κατάλληλες ενέργειες και αεροπορικές συνδέσεις, να φτάσει μέχρι και το 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του κινεζικού κολοσσού ψηφιακής τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, από την πλευρά της, φαίνεται ότι καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των αεροπορικών συνδέσεων προς τα ελληνικά αεροδρόμια από την Κίνα, ενώ επιπλέον οφέλη, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη εμπειρία, μπορεί να προκύψουν από την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών.

Το υπουργείο βλέπει ήδη αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα για το 2016 και επιπλέον δυναμική από τους Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν πολλά κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε έναν προορισμό: Ενδεικτικά, οι Κινέζοι που επισκέφτηκαν την Αμερική το 2015 ήταν 2,6 εκατομμύρια, με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 10.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της περασμένης εβδομάδας, στο κομμάτι του τουρισμού η πλατφόρμα Alitrip, της Alibaba, υπόσχεται την έλευση περισσότερων Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Τα βασικότερα θέματα που συζητούνται αφορούν τη γρήγορη έκδοση βίζας, τις σημάνσεις στα κινεζικά, την είσοδο του συστήματος πληρωμών Alipay στην ελληνική αγορά, την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στα market places της Alibaba, και τα θέματα των πτήσεων και της εκπαίδευσης των επιχειρήσεων.

Ο κινεζικός όμιλος αναζητά αρχικά επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να ενταχθούν στις πλατφόρμες του (με αντίτιμο ένα αρχικό ποσό εγγραφής αλλά και προμήθειες ανά πωλήσεις), ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για την εξεύρεση τοπικών συνεργατών, οι οποίοι μέσω franchise θα αναλάβουν την παροχή υπηρεσιών και την υποστήριξη των πλατφορμών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο κομμάτι του τουρισμού έχει συνάψει σύμβαση franchise για την πλατφόρμα Alitrip (market place ταξιδιωτικών υπηρεσιών) με την ελληνική εταιρεία Travel Hermes, εταιρεία παροχής τουριστικών υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα που εξειδικεύεται τόσο στον εισερχόμενο όσο και τον εξερχόμενο τουρισμό, με μερίδιο αγοράς και στον κινεζικό εισερχόμενο τουρισμό.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *