ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Πάσχα χωρίς ρουκετοπόλεμο φέτος στη Χίο

Apr 27, 2016
277 Views
assets_LARGE_t_420_8823667_type13031

Για πρώτη φορά φέτος απειλείται το πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου στη Χίο, έπειτα από κοινή απόφαση των συνεργείων που κατασκευάζουν τις ρουκέτες και τα οποία καταγγέλλουν την Πολιτεία για αδιαφορία και έλλειψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.

Κάτοικος της Χίου, που επί χρόνια συμμετέχει σε συνεργεία κατασκευής ρουκετών, μιλώντας στο enikos.gr αναφέρει: «Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί το έθιμο με ασφάλεια, αλλά μας ανάγκασαν να πάρουμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ενώ οι φορείς που ασχολούνταν με το έθιμο έχουν βγάλει την ουρά τους απ’ έξω. Συνεπώς, εμείς θεωρούμε άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας και την ίδια στιγμή να δεχόμαστε απειλές από την αστυνομία ότι θα μας συλλάβουν».

Παράλληλα, προσθέτει πως κάποιοι από τους κατοίκους που μένουν γύρω από τις εκκλησίες, που διεξάγεται ο ρουκετοπόλεμος, αρνούνται να καλύψουν τα σπίτια τους. «Εμείς δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιές. Θέλουμε να διεξαχθεί το έθιμο με ασφάλεια. Ο δήμος σ’ όλα αυτά είναι απών. Έχουμε να κάνουμε με έναν δήμαρχο που δεν είναι από τον Βροντάδο και δεν τον ενδιαφέρει το έθιμο. Παλαιότερα ο δήμος ήταν κοντά μας, τώρα δεν έχουμε στήριξη και σ΄αυτό έχει συμβάλει και η οικονομική κρίση. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι για να κατασκευαστεί μια ρουκέτα χρειάζεται πολύς κόπος και χρήμα. Πρόκειται για ένα πολυέξοδο και επικίνδυνο χόμπι. Παρ’ όλα αυτά επιμένουν να μιλάνε για υλικές ζημιές και όχι για ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει ο κάτοικος που συμμετέχει κάθε χρόνο στο πασίγνωστο έθιμο.

«Η απόφασή μας είναι οριστική. Το κάνουμε επίτηδες για να προκληθεί ζημιά στον τουρισμό. Παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί για να καταλάβουν την αξία και τον συμβολικό χαρακτήρα του εθίμου. Αν είναι να χαθούν ανθρώπινες ζωές ας εξαλείψει το έθιμο», καταλήγει.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title