Κατάργηση λειτουργίας τομέων στο ΕΠΑΛ Γαλατά – Ταλαιπωρία για τους μαθητές που πρέπει να έρχονται στο Ναύπλιο

4 days ago
426 Views
1_epal_galata
 Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την κατάργηση λειτουργίας τομέων του ΕΠΑΛ Γαλατά, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη κατάργηση των τομέων του ΕΠΑΛ Γαλατά έχει προκαλέσει αναστάτωση σε γονείς και μαθητές του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, αλλά και των γύρω Δήμων, Πόρου και Επιδαύρου, καθώς είναι το μοναδικό σχολείο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από τα Λύκεια της περιοχής.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κατσαφάδος τονίζει τα προβλήματα μετακίνησης που δημιουργούνται δεδομένου ότι τα πλησιέστερα ΕΠΑΛ βρίσκονται στο Ναύπλιο και την Αίγινα, κι ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό γιατί σε υπουργική απόφαση που εστάλη την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται κατ΄ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2016-2017, η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων τομέων ΕΠΑΛ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να συμπεριλαμβάνει το ΕΠΑΛ Γαλατά.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Αναστάτωση έχει προκληθεί σε γονείς και μαθητές του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, αλλά και των γύρω Δήμων, Πόρου και Επιδαύρου, η ενδεχόμενη κατάργηση τομέων του ΕΠΑΛ Γαλατά, μετά από εισήγηση του Δ/ντή ΔΕ Πειραιά προς την Περιφέρεια Αττικής.
Και αυτό διότι, το εν λόγω ΕΠΑΛ είναι το μοναδικό σχολείο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από τα Λύκεια της περιοχής.
Η κατάργησή του, πέρα του ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα μετακίνησης στους μαθητές – δεδομένου ότι τα πλησιέστερα ΕΠΑΛ βρίσκονται στο Ναύπλιο και στην Αίγινα, και οι αποστάσεις είναι απαγορευτικές- στερεί από τα παιδιά αυτά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη μόρφωση, καθώς όπως γνωρίζετε, δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές.
Επισημαίνεται ότι την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, εστάλη η υπ. αριθμόν ΑΠ. Φ12/159571/Δ4 υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνεται κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2016-2017, η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων τομέων ΕΠΑΛ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να συμπεριλαμβάνει το ΕΠΑΛ Γαλατά, αποδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με δυο μέτρα και δύο σταθμά.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποια κριτήρια λειτουργούν ολιγομελή τμήματα τομέων ΕΠΑΛ σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας;
2. Προτίθεται να επανεξετάσει την κατάργηση του ΕΠΑΛ Γαλατά και να το συμπεριλάβει στα τμήματα που θα λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση;
Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *