ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ και ΤΟΕΒ ΗΡΑΣ-ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ προχωράνε με σύμμαχο την καινοτομία

2 months ago
706 Views
thumbnail_ΚΑΣΟΑ 29_6_16 ΙΙΙΙΙ

ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ και ΤΟΕΒ ΗΡΑΣ-ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ προχωράνε με σύμμαχο την καινοτομία

Το καινοτόμο ομαδικό σύστημα άρδευσης 8.000 στρεμμάτων, που κατασκευάζει η ΟΠ «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» ΑΕΣ ΑΕ και ο ΤΟΕΒ ΗΡΑΣ-ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, παρουσιάστηκε στις 29/6/2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΠ ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ με συμμετοχή πολλών αγροτών, μελών ΔΣ πολλών ΤΟΕΒ και υπηρεσιακών
παραγόντων.thumbnail_20160629_120224
Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα, που υποστηρίζεται από δίκτυο μετεωρολογικών  σταθμών και με σειρά από τεχνολογίες αιχμής επιτυγχάνεται  οικονομία νερού και ενέργειας έως και 36%.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ κ. Γεώργιος Ντόκος και στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι κ.κ. Χειβιδόπουλος Αναστάσιος, Αντ/χης Αργολίδας και Μανιάτης Γιάννης Βουλευτής Αργολίδας.
Ο μεν πρώτος αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση κατασκευής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, του αντλιοστασίου τροφοδοσίας των δικτύων Ήρας Κουρτακίου, στηρίζοντας έμπρακτα τους

αγρότες αυτής της περιοχής για την πρωτοβουλία τους, να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τα τριτεύοντα δίκτυα.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην δυνατότητα να τοποθετηθούν στο έργο και φωτοβολταϊκά, ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας κατά 60%, άρα και το καλιεργητικό κόστος.
Οι Βουλευτές Αργολίδας κ.κ. Γκιόλας και Ανδριανός όπως  ενημέρωσαν τηλεφωνικά, λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων στην Βουλή δεν ήταν δυνατόν να παραστούν στην παρουσίαση.
Οι ομιλητές:
thumbnail_ΚΑΣΟΑ 29_6_16 ΙΙΙΙΙΙΙΟ Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ήρας Κουρτακίου κ. Πλατής Γεώργιος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου, σε συνδυασμό με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής, την δυνατότητα συμμετοχής σε νέα προγράμματα, πχ.Απονιτροποίησης και στην συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  για την εκπαίδευση των χρηστών στο νέο σύστημα άρδευσης.
Ο Γεωπόνος κ. Πανώρας Αθανάσιος, από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (ΔΚΠ) αναφέρθηκε διεξοδικά στα συμπεράσματα πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος άρδευσης σε αγρό 4 στρεμάτων με πορτοκαλιές στην Ήρα, όπου προκύπτει  ίδια παραγωγή με χρήση νερού μειωμένη κατά 36% σε σχέση με τους 2 αγρούς μάρτυρες  που ο παραγωγός πότιζε εμπειρικά. Εξήγησε επίσης τις απαιτήσεις των δέντρων σε νερό και πως αυτές υπολογίζονται καθημερινά από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής.

Ο Γεωπόνος κ. Γαλάνης Γεώργιος επίσης από το ΔΚΠ, παρουσίασε τις δυνατότητες του συστήματος, την λογική λειτουργίας του, διαφάνειες & βίντεο από εφαρμογές σε άλλες καλιέργειες  καθώς και τις επιπλέον δυνατότητες της Γεωργίας Ακριβείας σε λίπανση και φυτοπροστασία.
Τον συντονισμό της παρουσίασης διαχειρίστηκε άψογα  ο κ. Ζυμής Ανδρέας Γεωπόνος Εγγείων Βελτιώσεων.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απαντήσεις σε ερωτήσεις- απορίες παρευρισκομένων,  προς τους ομιλητές.
Τα ΔΣ της ΟΠ ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ και ΤΟΕΒ Ήρας Κουρτακίου, με την ευκαιρία, επιβεβαιώνουν ξανά την δέσμευση τους έναντι των μελών τους, για τον συντονισμό ενεργειών με τους συνεργαζόμενους φορείς, για να λειτουργήσει το σύστημα στα 4.000 στρέμματα ώστε να αρδευτούν άμεσα τα κτήματα ΜΟΝΟΝ αυτών που έχουν εξοφλήσει την οικονομική τους συμμετοχή προωθώντας επίσης τις εργασίες κατασκευής δικτύων και στην υπόλοιπη έκταση.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *