Θάνατος μυστήριο στη Μονή Εσφιγμένου

1 month ago
573 Views
esfigmenoi

Μυστηριώδης θάνατος 32χρονου επισκέπτη στην υπό κατάληψη από ζηλωτές μοναχούς, Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος

Νεαρός άντρας, που κατάγονταν από την Καρδίτσα και έμενε στη Σαλαμίνα, έπεσε από ύψος 17 μέτρων από μπαλκόνι στην Μονή Εσφιγμένου, η οποία εδώ και 4 δεκαετίες είναι υπό κατάληψη από ζηλωτές μοναχούς.

AdTech Ad

Στο υπό κατάληψη μοναστήρι έχουν απομείνει μόλις 25 άτομα, όπως αναφέρει η “νόμιμη αδελφότητα”, που με επικεφαλής τον ηγούμενο Βαρθολομαίο, έχει εγκατασταθεί στις Καρυές.

Η “νέα αδελφότητα” της Μονής Εσφιγμένου εξέδωσε ανακοίνωση για τον μυστηριώδη θάνατο του 32χρονου άνδρα. Σημειώνουν ότι ο εν λόγω άνδρας, είτε κρυβόταν στο Άγιο Όρος από το 2011, είτε είχε εισέλθει παράνομα στην περιοχή. Οι συνθήκες της πτώσης του παραμένουν άγνωστες. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, εκλήθη Σέρβος γιατρός που βρισκόταν για προσκύνημα στην παρακείμενη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου. Οι Εσφιγμενίτες δηλώνουν άγνοια σχετικά με το ποιος κάλεσε τον γιατρό αλλά και σχετικά με το πώς ο νεκρός διεκομίσθη στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία – νεκροτομή.

“Το πιθανότερο είναι ότι ο θανών ανήκε στους φίλους της κατάληψης που συνηθίζουν να περνούν τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους λάθρα. Συναφώς δεν είναι δυνατή η ακριβής περιγραφή της σχέσεως του θανόντος με τους καταληψίες, αν τυχόν δηλαδή ήταν επισκέπτης-προσκυνητής ή στενότερος φίλος ή δόκιμος, κλπ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της νόμιμης αδελφότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, λίγο πριν ξεψυχήσει ο 32χρονος δήλωσε ότι έπεσε μόνος του από το παράθυρο και ότι επρόκειτο για ατύχημα. Η υπόθεση διερευνάται από τις αρχές.

Η ανακοίνωση της νέας αδελφότητας Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αναλυτικά:

 

“Η Ιερά ημών Μονή γίνεται δέκτης εδώ και ημέρες πληθώρας τηλεφωνημάτων και εκδηλώσεων ενδιαφέροντος πολλών φίλων, αλλά και αγνώστων, για το τραγικό συμβάν της 23ης τρέχοντος μηνός στο υπό κατάληψιν κτηριακό συγκρότημα της Μονής, κατά το οποίο βρήκε αιφνίδιο θάνατο τριανταδυάχρονος συνάνθρωπός μας.

Επειδή εκ των πραγμάτων δημιουργείται σύγχυση, η Ιερά Μονή μας ανακοινώνει τα εξής:

1. Ενημερωθήκαμε τηλεφωνικώς στις 9:10 το πρωί της 23ης Αυγούστου 2016 από τον διευθυντή του Αστυνομικού Τμήματος Καρυών για τον θάνατο από πτώση ενός ανθρώπου στο υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας, στο οποίο η νόμιμη διοίκηση και η νόμιμη αδελφότητα ως γνωστόν δεν είναι εγκατεστημένες.

2. Κατά τις περαιτέρω πληροφορίες μας, η πτώση συνέβη στις 03:30 το πρωί της ως άνω ημέρας από την πλευρά της βορείου – θαλασσίας πύλης. Άγνωστο από ποιόν, εκλήθη λαϊκός Σέρβος γιατρός από την παρακείμενη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου για να παράσχει υπηρεσίες. Ο νεκρός μεταφέρθηκε, άγνωστο με τι μέσο, στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία – νεκροτομή.

3. Από τα τηρούμενα στοιχεία του Γραφείου Προσκυνητών της Ουρανουπόλεως προκύπτει ότι επ’ ονόματι του νεκρού είχε εκδοθεί διαμονητήριο μόνο την 25 Μαρτίου του 2011 και ποτέ άλλοτε. Άρα είτε έκτοτε βρισκόταν συνεχώς στο Άγιον Όρος είτε εισήλθε αργότερα χωρίς διαμονητήριο, δηλαδή παρανόμως. Στη δεύτερη περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής χρόνος εισόδου, το πιθανότερο όμως είναι ότι ο θανών ανήκε στους φίλους της καταλήψεως, που συνηθίζουν να περνούν τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους λάθρα. Συναφώς δεν είναι δυνατή η ακριβής περιγραφή της σχέσεως του θανόντος με τους καταληψίες, αν τυχόν δηλαδή ήταν επισκέπτης-προσκυνητής ή στενότερος φίλος ή δόκιμος κ.λπ.

4. Η Ιερά Μονή μας ζήτησε και αναμένει τα ακριβή στοιχεία του θανόντος προκειμένου να συντάξει κατά νόμο την ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Η αδελφότητα της Μονής δέεται από καρδίας για τον μεταστάντα και τους οικείους του και εύχεται Κύριος ο Θεός να τους χαρίσει πλουσία παρηγορία”.

 

Χρήστος Δεμέτης

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *