Η «βόμβα» της Ειδομένης και το αυριανό τζιχάντ!

Apr 12, 2016
283 Views
eidomeni-670x300

Βγήκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, δηλώνοντας πως «οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές», αναφερόμενος στα επεισόδια της Ειδομένης, με την συμπλοκή προσφύγων με τους αστυνομικούς των Σκοπίων. Δυστυχώς θα συμφωνήσουμε μαζί του, μόνο που για τα όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη κάποιοι έχουν τις ευθύνες και μέσα σε αυτούς είναι και η ελληνική κυβέρνηση που απούσα από τον χώρο της Ειδομένης, μήνες τώρα, θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σύντομα ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Η λογική του να αρνείται την πραγματικότητα και να δημιουργεί πλασματικές εικόνες, έχει τα όρια της. Κι αυτά τα όρια ήδη έχουν ξεπεραστεί.

 

Πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας προσφύγων στην Ειδομένη, με την γνωστή λογική «πόσο θα αντέξουν στα αντίσκηνα, θα σηκωθούν και θα φύγουν»!!! Μόνο που δεν επαληθεύτηκε αυτή η πρόβλεψη. Τώρα διατυπώνει ο κ. Τόσκας μια δεύτερη πρόβλεψη, ότι «Μέχρι το Πάσχα θα έχει τελειώσει το θέμα της Ειδομένης», το πώς δεν μας το λέει, εκτός και αν ελπίζει σε ένα θαύμα!!!

 

Είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες καταλαβαίνουν ότι η μοναδική τους ελπίδα είναι να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να φύγουν, γιατί αντιλαμβάνονται ότι αν απομακρυνθούν από εκεί θα μονιμοποιηθεί η παρουσία τους στην Ελλάδα, εξέλιξη που δεν την θέλουν. Πιστεύουν λοιπόν ότι όσο παραμένουν στην Ειδομένη ασκούν πίεση, και μόνο με την παρουσία τους, για να γίνει κάτι!!!

 

Αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές τραβάνε το σχοινί, μέχρι να σπάσει, εκείνοι που έχουν να χάσουν τα λιγότερα είναι οι πρόσφυγες που έτσι και αλλιώς δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Άρα δεν θα σπάσουν πρώτοι. Ως εκ τούτου θα παραμείνουν στην Ειδομένη και όσο πάει. Όσο όμως η παραμονή αυτή συνεχίζεται κάτω από τις ίδιες άθλιες συνθήκες, αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί την βία και τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις, άρα το να διαμορφωθεί ένας οικισμός φιλοξενίας κοντά στα σύνορα και θα ικανοποιήσει τους πρόσφυγες καθώς θα είναι κοντά στην έξοδο, αλλά θα μειώσει και τις εντάσεις.

 

Σε διαφορετική περίπτωση δεν απέχουμε πολύ από το να θρηνήσουμε θύματα. Τα προχθεσινά επεισόδια ήταν η αρχή και όσο φουντώνει η απελπισία η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη.

 

Όποιος δε, έχει αυταπάτες ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί από μόνη της, είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και της Ειδομένης, του Πειραιά αλλά και του «πανελληνίου τουρ» των προσφύγων με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Η κούραση, ο θυμός, η ταλαιπωρία και η απογοήτευση θα δώσει χώρο στην οργή και στον εξτρεμισμό και τότε δεν ξέρω που θα είναι η σημερινή κυβέρνηση για να της ζητήσει κανείς ευθύνες. Η ανευθυνότητα μέχρι που μπορεί να φτάσει;

 

Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title