ΗΡΘΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ISIS Στρατολογούν τζιχαντιστές και στο ελληνικό έδαφος

Apr 11, 2016
535 Views
newego_LARGE_t_1101_54627372

Σειρά νέων στοιχείων για στρατολογήσεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου αλλά και για παρουσία στην Αθήνα σημαντικών μελών του ISIS προκύπτουν μέσα από φάκελο που σχημάτισαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές σε συνεργασία με υπηρεσίες από την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες, στερημένοι ακόμη και από την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα, παρέχουν πρόσφορο έδαφος στους τζιχαντιστές να αναπτύξουν τις ριζοσπαστικές ιδέες τους.

Έτσι, μέσα από τα μονοπάτια της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, οι στρατολογήσεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα φέρονται να πραγματοποιούνταν μέσω chat room στον ιστότοπο Paltalk, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Κεντρικό ρόλο μάλιστα είχαν στελέχη του ISIS που ζούσαν στη Νορβηγία, αλλά και στην Ιταλία, πολλοί από τους οποίους έδιναν “παρών” στη χώρα μας.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της ΕΥΠ εκφράζουν φόβο για τυχόν δραστηριοποίηση 150 φανατικών ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευθεί στο Κόσοβο και στη Βοσνία.

Η υπόθεση στρατολόγησης στην Ελλάδα αναδείχθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2015 και μετά από πολύμηνη έρευνα -σύμφωνα με το δημοσίευμα- οδήγησε στη σύλληψη 13 ατόμων σε Ιταλία, Βρετανία και Νορβηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική διάσταση είναι πολλαπλή καθώς όπως προέκυψε από τις συνομιλίες στο chat room στρατολόγησης προσδιορίστηκε η παρουσία μελών στην Ελλάδα.

Ακόμη δύο συνεργάτες του καθοδηγητή έκαναν επισκέψεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόκειται για τον Αλγερινό Ουμά Ομάρ Σεμπλάλ και τον Αρφάν Γκάντι Μπχάτι ενώ ακόμη και δύο ηγετικά στελέχη του δικτύου, ο Αλί Αμποντουλάχ Σαλίχ και ο Αμπντούλ Ταχμάν Νουρόζ είχαν έλθει στην Ελλάδα από την Ιταλία. Ένας ακόμη επικίνδυνος τζιχαντιστής, που συνελήφθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πέρασε από την Λέρο το Σεπτέμβριο του 2015 για να μεταβεί στην Ευρώπη.

Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή, μαζί με τον Μοχάμεντ Αμπρινί που θεωρείται ότι συμμετείχε στην πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι, και τον Οσάμα Κραγιέμ που κατηγορείται ότι συμμετείχε στο μακελειό των Βρυξελλών και ο οποίος μπήκε στην Ευρώπη από τη Λέρο για να βρεθεί στην Αυστρία, τη Γερμανία και κατόπιν, στο Βέλγιο, αναφέρει το δημοσίευμα του CNN. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων των ερευνών, δεκάδες μέλη του ISIS ακολούθησαν το δρόμο του Αιγαίου για να βρεθούν στην καρδιά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, ο Κραγιέμ χρησιμοποιούσε το όνομα Ναΐμ Αλ Χαμέντ και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ερευνάται αν συνόδευε τον βομβιστή του μετρό, Χαλίντ Μπακράουι, στην πολύνεκρη επίθεση.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο Κραγέμ βρέθηκε στη Λέρο συνοδευόμενος από έναν ακόμη άνδρα, με το όνομα Μονίρ Αχμέντ Αλλάτζ, το Σεπτέμβριο του 2015. Ακολούθως ταξίδεψαν μέσα από την Αυστρία για να φτάσουν σε κέντρο προσφύγων στο Ουλμ, της Γερμανίας. Ο Κραγέμ διέμενε στο Μάλμοε της Σουηδίας και ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας, δήλωσε στο CNN ο Σουηδός ειδικός κατά της τρομοκρατίας, Μάγκνους Ράνστορπ. Στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες του με αυτόματα όπλα από το έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με τη Le Monde, DNA του 28χρονου τζιχαντιστή βρέθηκε στο διαμέρισμα από το οποίο αναχώρησαν οι τρεις βομβιστές του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Ο βομβιστής του μετρό των Βρυξελλών, Χαλίντ ελ Μπακράουι, βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα. Το δίκτυο Sky Italia μετέδωσε ότι στις 23 Ιουλίου 2015, ο Χαλίντ ελ Μπακράουι, έφτασε στο αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Τρεβίζο με πτήση της εταιρίας Ryanair, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες. Την επομένη, στις 6 το πρωί, επιβιβάσθηκε από το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας σε πτήση Volotea με προορισμό την Αθήνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την επίσης ιταλική εφημερίδα La Republica λίγες μόνο μέρες αργότερα στην Ελλάδα έφτασε μέσω Ιταλίας και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στις επιθέσεις στο Παρίσι και κρατείται από τις βελγικές Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, οι ελληνικές Αρχές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στη Λέρο τον Οκτώβριο του 2015. Στο νησί του Αιγαίου έφτασε βάρκα με 28 άτομα των οποίων εξετάστηκαν τα έγγραφα. Τέσσερεις εξ αυτών κίνησαν τις υποψίες των Αρχών και κρατήθηκαν για περαιτέρω εξέταση από την οποία προέκυψε ότι οι δύο είχαν στην κατοχή τους τα συριακά διαβατήρια που ένα μόνο μήνα αργότερα βρέθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Όπως αποδείχτηκε αργότερα πρόκειται για τους δύο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σπίτι όπου διέμενε ο Αμπαούντ στο Παγκράτι και το οποίο ερεύνησαν οι ελληνικές Αρχές εντοπίστηκαν αρκετά πλαστά διαβατήρια. Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θεωρούν ότι οι εγκέφαλοι των επιθέσεων, αφού λάμβαναν τα πλαστά διαβατήρια από τον Τζαμάλ Εντίν Ουαλί χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως χώρα προμήθειάς τους για τους υπόλοιπoυς τζιχαντιστές.

Πηγή: CNN

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title