Επίδαυρος 2016: Τρεις και ο… «Πλούτος»!

2 days ago
448 Views
155

Κιμούλης, Μπέζος, Φιλιππίδης: δημοφιλείς πρωταγωνιστές και οι τρεις τους, με εμπειρία στον Αριστοφάνη και γερές περγαμηνές στην κωμωδία, ενώνουν τις δυνάμεις τους κι ανοίγουν τα φετινά Επιδαύρια στις 1 και 2 Ιουλίου.

Ένα αριστοφανικό who is who

Επί τέσσερα! Ερμηνεύει τον Πλούτο, την Πενία, υπογράφει τη διασκευή και σκηνοθετεί την αριστοφανική κωμωδία, που έθεσε ήδη από το 388 π.Χ. το ζήτημα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. Τip: Μετά τη θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης το 1957 σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με σκηνικά διά χειρός Γιάννη Μόραλη και ρεμπέτικα από τον Μάνο Χατζιδάκι, εποχή άφησε η «εξευγενισμένη» παράσταση του Λούκα Ρονκόνι το 1985, με τον Διονύση Φωτόπουλο να φέρνει ως σκηνικό ακόμη κι ένα… τρακτέρ!

Γιάννης Μπέζος
Μεταμορφώνεται στον πνιγμένο στα χρέη αλλά αθεράπευτα υπερφίαλο γερο-αγρότη Χρεμύλο. Το Μαντείο τού δίνει χρησμό να πάρει στο σπίτι του τον πρώτο διαβάτη που θα συναντήσει φεύγοντας από τους Δελφούς. Μόνο που αυτός είναι ο ξεπεσμένος και τυφλός θεός Πλούτος, τον οποίο ο Χρεμύλος θα πρέπει να γιατρέψει, ώστε να μοιράζει πλέον τα ελέη του σε έντιμους ανθρώπους και όχι σε απατεώνες.Tip: Ο σκηνοθέτης της τωρινής παράστασης, Γιώργος Κιμούλης, κρατούσε το ρόλο του Χρεμύλου στον «Πλούτο» που ανέβηκε το 1994 από τον Σταμάτη Φασουλή.

Πέτρος Φιλιππίδης
Παμπόνηρος, αθυρόστομος και θρασύς, μπαγαπόντης κι έτοιμος για κάθε είδους «βρομοδουλειές», ο «ενισχυμένος» ρόλος του δούλου Καρίωνα –μια μεγάλη πρωτοτυπία, θεατρική και ιδεολογική, για τον καιρό του Αριστοφάνη– είναι από τους πιο αβανταδόρικους στο σύμπαν της αρχαίας κωμωδίας. Τip: Από τον Γιώργο Παρτσαλάκη μέχρι τον Γιώργο Αρμένη και τη Μάνια Παπαδημητρίου, πολλοί ηθοποιοί έχουν λάμψει σ’ αυτόν το ρόλο. Πιο πρόσφατος Καρίων στην Επίδαυρο ήταν ο Χρήστος Λούλης, το 2013, στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Διονύσης Σαββόπουλος.http://www.athinorama.gr/

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title