ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓEΡΜΑΝΙΑ… Επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα προτείνει ο Ντε Μεζιέρ

3 days ago
496 Views
75DD5A7FE0D2FD16E521624611382B43

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την προσφυγική ροή – Ζητά κοινή ευρωπαϊκή στάση

Την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα, βάσει της Συνθήκης του Λονδίνου, συνιστά ως λύση στο νέο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Έναν χρόνο αφότου η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ζητεί άμεσα μία κοινή ευρωπαϊκή στάση και επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την προσφυγική ροή.

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Μία εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου, ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί τώρα μέσω μίας κοινής ευρωπαϊκής στάσης. «Εάν επιταχύνουμε μόνοι μας υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση», πρόσθεσε.

Ο Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια. «Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το προσφυγικό κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», επισήμανε στη γερμανική εφημερίδα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ωστόσο, ο γερμανός υπουργός καλούσε όλες τις χώρες «να βοηθήσουν στο να ξεπερασθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» στο προσφυγικό, προσθέτοντας ότι η Γερμανία, με την κίνησή της υπέρ της επανεγκατάστασης προσέφερε ένα θετικό παράδειγμα και σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Στην Ελλάδα ωστόσο παραμένουν περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες. Ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, καθώς με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και τη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας που προβλέπει την επιστροφή τους στην Τουρκία, βλέπουν το όνειρο της Βόρειας Ευρώπης να ξεθωριάζει.

Στις περιορισμένες πλέον δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη αναφέρθηκε την Κυριακή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε ανάλογο ύφος με τον Ντε Μεζιέρ, ο Τουσκ τόνισε ότι «οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους».

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *