Γ.Μανιάτης: Ενεργοποιήστε τον κανόνα de minimis για αποζημιώσεις παραγωγών πορτοκαλιών της Αργολίδας

Apr 24, 2016
526 Views
epi-portokalia

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μανιάτης καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, να θέσει στα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα το σοβαρό θέμα του μειωμένου εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας και να ζητήσει την προβλεπόμενη κατανομή de minimis γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς το ΥΠΑΑΤ ο κ. Μανιάτης τονίζει τα τεράστια προβλήματα διάθεσης εσπεριδοειδών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Αργολίδας και καλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βοηθήσει άμεσα τους παραγωγούς να διαθέσουν τις σημαντικές ασυγκόμιστες ποσότητες.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

«Κύριε Υπουργέ,

τη φετινή περίοδο παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα διάθεσης εσπεριδοειδών στην περιοχή της Αργολίδας. Συγκεκριμένα, παρά το ότι η εμπορική περίοδος βρίσκεται στο τέλος της, παραμένουν πάνω στα δέντρα περί τους 20.000 τόνους ασυγκόμιστες ποσότητες εσπεριδοειδών οι οποίες δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο λόγω των προβλημάτων απαγόρευσης των εξαγωγών, εξαιτίας του εμπορικού εμπάργκο στη Ρωσία.

Επίσης, και οι ποσότητες που οδηγήθηκαν για χυμοποίηση εξαιτίας ακριβώς των προβλημάτων της διάθεσης των εσπεριδοειδών, δεν πέτυχαν τιμές από τους παραγωγούς που να καλύπτουν στοιχειωδώς τα σημαντικά έξοδα του κόστους παραγωγής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι σημαντικός αριθμός παραγωγών αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν κάλυψε τα έξοδα παραγωγής, ενώ ένα σημαντικό μέρος παραγωγών που δεν μπορεί να διαθέσει τις υπόλοιπες ποσότητες, κινδυνεύει με καταστροφή.

Οι ποσότητες που οδηγήθηκαν στην κοινωνική απόσυρση λόγω αστοχιών στην εφαρμογή της από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν ήταν οι αναμενόμενες  και δεν ξεκίνησαν έγκαιρα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Πώς θα βοηθήσει άμεσα τους παραγωγούς να διαθέσουν τις σημαντικές ασυγκόμιστες ποσότητες;

2.      Είναι διατεθειμένος να θέσει το θέμα του μειωμένου εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών Αργολίδας στα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα και να ζητήσει την προβλεπόμενη κατανομή de minimis γι’ αυτές τις περιπτώσεις;»

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title