Γερμανία: Δεν έδωσε η Βουλή το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

2 months ago
447 Views
ImageHandler (1)

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θέτει ως προϋπόθεση την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Αθήνα – Ποια είναι τα δύο «αγκάθια» που παραμένουν – ΥΠΟΙΚ: Το αυριανό EuroWorking Group θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα

Μπορεί η εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς το Κοινοβούλιο της χώρας για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα να ήταν θετική, ωστόσο η γερμανική Βουλή απέφυγε να λάβει σήμερα τη σχετική απόφαση και να ανάψει το «πράσινο φως», θέτοντας ως προϋπόθεση την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί, όταν τακτοποιηθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Οταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επισήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δια χειρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα χθες, επισημαίνοντας στην Επιτροπή ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση γι’ αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Καθώς φαίνεται, οι εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Deutsche Telekom για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, καθώς και με τη νομική «ασπίδα» για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.

Αύριο, πάντως, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, συνεδριάζει δια ζώσης το EuroWorking Group, με στόχο να γίνει αποδεκτό ότι έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα και ότι, ακόμη και αν παραμείνει κάποια «ουρά», δεν θα είναι ικανή να δημιουργήσει προσκόμματα στην όλη διαδικασία.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η εκταμίευση της δόσης εξακολουθεί να υπολογίζεται ότι θα γίνει στις 16-17 Ιουνίου.

ΥΠΟΙΚ: Το EWG θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα

Από ελληνικής πλευράς, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι αύριο, και τυπικά, το EuroWorking Group, που πραγματοποιείται στη Φινλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων.

Οι ίδιοι λένε ότι, στη συνέχεια, το EuroWorking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title