Βόμβα στην αγορά: Κλείνει μεγάλο ταξιδιωτικό πρακτορείο – Χιλιάδες τουρίστες χάνουν τα λεφτά τους

2 months ago
815 Views
bee9d982ec79ff2adb2ff06f315246a3

Χάος στην τουριστική αγορά αυτό το καλοκαίρι, καθώς το ένα μετά το άλλο, τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία κλείνουν, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες με την βαλίτσα… στο χέρι!

Χρεοκόπησε και ανέστειλε την λειτουργία του ο αγγλικός διαδικτυακός και last minute tour operator lowcosttravelgroup.

Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος οργανισμός είχε σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, κυρίως σε Ρόδο και Κρήτη, μέσω σοβαρών γραφείων.

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια σημαντικά υψηλότερα των 100.000 ευρώ για εφέτος, ενώ τους τελευταίους μήνες δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τους ξενοδόχους να είναι τεταμένες και να απειληθεί ακόμη και με έξωση των πελατών του, προκειμένου να καταβάλλει μέρος των οφειλομένων.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον ελληνικό ξενοδοχειακό κόσμο για «φέσια» από τον lowcosttravelgroup.

Ο lowcosttravelgroup με έδρα την Μαγιόρκα, είχε μετακομίσει το μεγαλύτερο μέρος των γραφείων του στην Κρακοβία της Πολωνίας για λόγους μείωσης κόστους, ενέργεια που τελικά δεν τον έσωσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ταξιδιωτικών πηγών της Αγγλίας, αυτή τη στιγμή ο t.o. έχει στο εξωτερικό περίπου 30.000 τουρίστες, ενώ έχει 110.000 κρατήσεις ενεργές, οι οποίες και δεν θα εξυπηρετηθούν, αν και έχουν πληρωθεί από τους τουρίστες.

Συνολικά 451 προσωπικό απολύονται, συμπεριλαμβανομένων 264 στην Κρακοβία, 120 στο Gatwick, 60 στη Μαγιόρκα και επτά στην Ελβετία.

Ήδη διορίστηκαν ως διαχειριστές οι εταιρίες Smith & Williamson LLP και CMB Partners UK Ltd, ενώ στο group υπάρχουν πολλές εταιρίες (hotelbeds, holidays, κλπ), που όλες έπαυσαν την λειτουργία τους.

Το 2013 η αγγλική ΥΠΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας τους τουρίστες να είναι προσεκτικοί, σχετικά με τις κρατήσεις τους στην εταιρεία. Αμέσως μετά η εταιρία μετακίνησε την έδρα της στη Μαγιόρκα, οπότε δεν ετίθετο θέμα προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, t.o.επιβεβαίωσε απολύσεις και μετακίνηση βασικών λειτουργιών σε νέα γραφεία στην Πολωνία για να επιτύχει μείωση του κόστους και μεγιστοποίηση των κερδών.

Η εταιρία που ιδρύθηκε το 2004, φέρεται να μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Από την πλευρά της η αγγλική ΥΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο t.o. δεν έχει άδεια Atol, ενώ η ΑBTA επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν μέλος της, και η ισπανική βάση του σήμαινε ότι δεν καλύπτεται από τα συστήματα προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Προειδοποίησε, επίσης, όσους έχουν κρατήσεις για το επόμενο διάστημα, να ελέγχουν όλα τα στοιχεία των σχεδίων ταξιδιού τους πριν από την αναχώρηση.

Εκπρόσωπος της ΑΒΤΑ είπε : «Σας συνιστούμε να ελέγξετε με τον πάροχο του ταξιδιού σας, αν η κράτησή σας είναι ενεργή και αν παραμένοουν διαθέσιμες θέσεις της πτήσης σας και να ελέγξετε ξεχωριστά για την διαμονή σας. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τις ταξιδιωτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η εδρεύουσα στο Μάντσεστερ, ιστοσελίδα με προσφορές χαμηλού κόστους, Low Cost Deals, η οποία ειδικεύεται στα Club Med, Mark Warner, Kuoni και Titan, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια εντελώς ξεχωριστή εταιρεία από την lowcosttravelgroup.

Σε σχετικό tweet γράφτηκε: «Η εταιρία μας θα ήθελε να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε συνδέονται με Low Cost Travel Group.

Οι διακοπές σας είναι πλήρως προστατευμένες τόσο από το καθεστώς προστασίας ATOL, όσο και από την ABTA».

Πηγή: Fimes.gr

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *