Κάτω από το χαλί προσπαθούσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις να κρύψουν το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ωστόσο, η κατάσταση, πλέον, έχει τεθεί εκτός ελέγχου και λόγω της ανυπαρξίας έργου από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών (Π. Κουρουμπλής) και Περιβάλλοντος (Γ. Τσιρώνης) περιοχές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
Έτσι, η τουριστική Πελοπόννησος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο: στον Πύργο ντόπιοι και ξένοι συνυπάρχουν με τόνους σκουπιδιών, με το δημοτικό στάδιο της Πόλης να έχει μετατραπεί σε απέραντη χωματερή. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης κηρύχθηκε, αρχές της εβδομάδας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 24η Νοεμβρίου. Και ο Σταυρός του Δήμου Ερμιονίδας παραμένει σκουπιδότοπος, καθώς η πρόσφατη επίσκεψη, εκεί, του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και η φωτογράφισή του με τους τοπικούς άρχοντες δεν φαίνεται να έλυσε το πρόβλημα.
Στην Κέρκυρα
Ένα ακόμη τουριστικό hot spot, η Κέρκυρα έχει μετατραπεί σε χωματερή. Αυτό μετά τον αποκλεισμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Τεμπλόνι από κατοίκους του νησιού και “συλλογικότητες της Μέσης Κέρκυρας”. Η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ εδώ και περίπου 13 χρόνια και η μεταφορά σε αυτόν των απορριμμάτων σχεδόν όλης της Κέρκυρας, έβγαλε τους κατοίκους στο δρόμο. Πλέον, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής-που επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί- ζητούν από τους κατοίκους να κάνουν δυο ακόμη μήνες υπομονή, καθώς κατά το διάστημα αυτό θα εγκατασταθεί στο νησί σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Βέβαια, και στην Κέρκυρα το πρόβλημα ήταν γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, και σίγουρα από την 25η Ιανουαρίου 2015 οπότε τα ηνία της εξουσίας ανέλαβε η κυβέρνηση με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής οικολογίας και μέλος το κίνημα των Οικολόγων Πρασίνων.
Τα έργα
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπογράφηκαν οι απαιτούμενες αποφάσεις για να ξεκινήσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Ήπειρο και Κρήτη. Στην Ήπειρο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας, έργο, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και ετήσιας δυναμικότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων. Για το συγκεκριμένο έργο υπογραφές θα έπρεπε να είχαν πέσει, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο και γι’αυτό μέλλει να φανεί εάν και πότε θα γίνουν πραγματικότητα όσα ανακοίνωσε η Επιτροπή Συντονισμού υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη.
Ωστόσο, εάν στην Ήπειρο υπάρχει πρόοδος, στην Πελοπόννησο το έργο που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών καρκινοβατεί με την Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής να “ρίχνει” το μπαλάκι στους Δήμους που δεν έχουν καταθέσει ακόμη τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. Να σημειωθεί ότι το έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ διαθέτει τρεις θετικές αποφάσεις από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ μελέτη που ανέθεσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (ΦΟΣΔΑ) αποδεικνύει ότι το έργο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες λύσεις, είναι το πιο επωφελές οικονομικά.
Όλα αυτά, όταν δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την Αττική η οποία είναι ζήτημα χρόνου να “πνιγεί” στα σκουπίδια.