Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την τέχνη και τον πολιτισμό, το οποίο ιδρύθηκε πριν τρεις σχεδόν δεκαετίες από τον σπουδαίο πιανίστα και εξαίρετο μουσικοπαιδαγωγό Γιώργο Μάνεση, ανοίγει και φέτος για 28η συνεχόμενη χρονιά τις πόρτες του – με ελεύθερη πάντα είσοδο – στους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας και της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, παρουσιάζοντας καταξιωμένους αλλά και νέους ανερχόμενους μουσικούς και καλλιτέχνες από επτά διαφορετικές χώρες στον μοναδικής ομορφιάς χώρο του κτήματος Μάνεση, με την ξεχωριστή ατμόσφαιρα και την ειδυλλιακή θέα στον κόλπο του Πορτοχελίου. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο, περιλαμβάνονται οι εξής εκδηλώσεις:
30 Ιουλίου – Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τον σύλλογο χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες.
31 Ιουλίου – Νέοι και ταλαντούχοι πιανίστες παρουσιάζουν έργα της περιόδου του κλασσικισμού και του ρομαντισμού. Ο Πύρρος Μαρματάκης ερμηνεύει Μπραμς, Σοπέν, Λιστ κ.α. ενώ το πιανιστικό ντούο «Zdrava», με τον Αλβανό Andi Zdrava και τη Ρωσίδα Veronika Krasheninnikova ερμηνεύουν έργα Μότσαρτ. Η βραδιά θα κλείσει με τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών φιλόλογο Θέλγη Καταχανάκη, της οποίας η ομιλία θα έχει τίτλο «Ο ήλιος στην παράδοση του λαού μας» (αντί του προγραμματισμένου «Ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες: ένας μεγάλος φιλόσοφος»).
1 Αυγούστου – Η συγγραφέας Βάνα Παπαϊωάννου παρουσιάζει και αφηγείται ένα ξεχωριστό μουσικό παραμύθι βασισμένο στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, ενώ στη συνέχεια – ως μέλος του μουσικού συνόλου Cantus Firmus – θα συνοδεύσει στο πιάνο τον κοντραμπασίστα Δημήτρη Δημητριάδηκαι τη βιολοντσελίστα Τέα Δημητριάδη σε ένα ποικίλο πρόγραμμα κινηματογραφικής μουσικής, τάνγκο κ.α.
2 Αυγούστου – Ο διεθνούς φήμης Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος μαζί με την ηθοποιό Μάρθα Τομπουλίδουκαι τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο, θα παρουσιάσουν μια βραδιά γεμάτη ιστορίες και τραγούδια, ελληνικά και ξένα.
3 Αυγούστου – Ο Αμερικανός τρομπετίστας Aric Brian ερμηνεύει έργα του βιρτουόζου Μεξικάνου τρομπετίστα και συνθέτη RaphaelMendez, καθώς και τζαζ μελωδίες, συνοδευόμενος από την Αμερικανοκουβανή Elisabet Fandino στο πιάνο. Στη συνέχεια, η μεταφράστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ερευνήτρια Ζωή Ξαρλή, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ομηρικό πάνθεο & Ορφισμός: δύο παράλληλοι κόσμοι».
4 Αυγούστου – Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και πάλι στη σκηνή του φεστιβάλ, αυτή τη φορά με παρτενέρ την σπουδαία Αμερικανίδα σοπράνο της Metropolitan Opera TheresaCincione, σε ντουέτα Μότσαρτ, τραγούδια Γάλλων συνθετών όπωςΣαιν-Σανς, Γκοντάρ κ.α.
5 Αυγούστου – Δύο από τα διασημότερα έργα του SergeiRachmaninoff, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 και τη Ραψωδία Παγκανίνι, παρουσιάζουν σε μεταγραφή για δύο πιάνα ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στις Η.Π.Α.Γρηγόρης Ζαμπάρας και ο ανερχόμενος σολίστ Aulon Bino, ενώ η εξαίρετη Ελληνοαυστριακή βιολοντσελίστα Aristea Caridis θα ερμηνεύσει τη Σονάτα για τσέλο του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
6 Αυγούστου – Η ομάδα τέχνης και χορού Ατραπός παρουσιάζει το τελετουργικό χοροδρώμενο Μινωϊκός Χορός, βασισμένο στουςΚρήτες του Ευριπίδη, επιχειρώντας μια αναβίωση των μινωϊκών μυστηρίων σε μια προσπάθεια αποσυμβολισμού του μύθου, με κοινωνικές, φυσικές αλλά και μεταφυσικές προεκτάσεις.
8 Αυγούστου – H Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη θα μιλήσει για τη διατροφή στα διάφορα στάδια της ζωής, ενώ αντί του μουσικού επιλόγου με τον Aulon Bino στο πιάνο, η βραδιά θα κλείσει με τη χορωδία του Πνευματικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Πορτοχελίου «Φάρος» υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Ρεμούνδου.
9 Αυγούστου – Μικροί μαθητές πιάνου από το εργαστήρι πιάνου των καθηγητών Σοφίας Κόκκορη και Γιάννη Γρηγοράκη ερμηνεύουν με νεανική χάρη και φρεσκάδα έργα για ένα και δύο πιάνα.
10 Αυγούστου – Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ortensia θα ταξιδεύσει μουσικά το ακροατήριο από την Αναγέννηση μέχρι το Μπαρόκ, μέσα από άριες αλλά και οργανικά κομμάτια τωνΣαρπαντιέ, Μοντεβέρντι, Μπαχ κ.α. Κατόπιν, η νομικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος)Άρτεμις Χατζή θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Κυκλική οικονομία: τί είναι και γιατί μας αφορά».
11 Αυγούστου – Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής κα. Ιωάννα Μαρή, θα παρουσιάσει και θα απαγγείλει ελληνικά ποιήματα που περιέχουν μεγάλες αλήθειες για τη ζωή γενικότερα, ενώ στη συνέχεια ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης διδάκτωρ Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου και ποιητής Σωκράτης Γιάπαπας, θα απαγγείλει με τον δικό του ξεχωριστό και βιωματικό τρόπο ποιήματα από την ποιητική του συλλογή «Πορτοχελιώτικα νήματα».
12 Αυγούστου – Ο καταξιωμένος Λαμιώτης κιθαριστής Δημήτρης Τούτσικας, θα ερμηνεύσει σε κιθάρα εποχής με τη χαρακτηριστική του ευγένεια και φινέτσα, έργα της ρομαντικής περιόδου (Καρούλι, Σορ).
Εκτός από τις ομιλίες που ακολουθούν τις βραδυνές εκδηλώσεις, από 3 έως 10 Αυγούστου (10:00-12:00 καθημερινά, ανοιχτά στο κοινό), θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις πάνω στην παιδαγωγική της μουσικής – και όχι μόνο – από διακεκριμένους καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές, όπως ο Νορβηγός ψυχολόγος Steffen Svendsen, ο καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στις Η.Π.Α. Γρηγόρης Ζαμπάρας, ο διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία) και μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Γρηγοράκης, ο υποψήφιος διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Ανδρέας Σελαμσής, η καθηγήτρια πιάνου με μάστερ στη διεύθυνση ορχήστρας Σοφία Κόκκορη, ο μεταφραστής και ερευνητής Στέφανος Θεοδωρίδης,κ.α.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ. (Όμιλος για τη Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού).
Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου είναι ο κ. Γιάννης Γρηγοράκης.
Χορηγός, Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.).
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδαwww.phifestival.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206